МРРБ “спасява” Корал от бетона и си “отмъщава” с 30000 лв. глоба на концесионера, разгласил за застрояването

Екип на Биволъ

Плажът Корал сниман от самолет. Снимка http://www.primorsko-tsarevo.com/

На сайта на МРРБ е публикувано становище на министерството за казуса “Корал”. В него се отрича отговорност за загубените съдебни процеси заради невнесена съдебна такса по времето когато министър беше Росен Плевнелиев и се твърди, че се прави всичко за спасяването на къмпинг “Корал” от застрояване.

Припомняме, че публикации на журналистите от Биволъ Асен Йорданов и Атанас Чобанов заедно с екип на Медияпул станаха причина през 2010 г. МРРБ да заведе три дела срещу ПУП-ве на Община Царево. Причината – държавата като съсед не е била уведомена за издадените от общината подробни устройствени планове.

МРРБ припомня хронологията на воденето на делата и признава, е не е внесла съдебна такса от 20 лв. за обявяване в Държавен вестник на оспорването на два от трите ПУП-а. Таксата за третия ПУП е внесена от трето лице, конституирано като страна.

Според юристите на министерството такса, за да се обяви оспорването на административния акт на общината не се дължи, тъй като самият административен акт не е обявен в Държавен вестник.

“В случая с казуса „Корал” заповедите за ПУП-ве не са били обнародвани в ДВ, от което следва, че жалбите срещу тях също не следва да бъдат обнародвани в ДВ и съответно не се дължи таксата от 20 лв. за обнародването им. Два пъти – през месец юли и август 2011 г. МРРБ е депозирало категоричното си писмено становище и възражение срещу обнародването в ДВ на жалбите пред Административен съд – Бургас.” – пишат от министерството.

Тук има и друг интересен момент. След като ПУП-вете не са обявени в Държавен вестник, те също би трявало да са невалидни, но съдът прекратява двете дела с невнесена такса и не се стига до разглеждане на аргументите.

Областният управител бил уведомен, но министерството не знаело

Третото дело, за което таксата от 20 лв. все пак е внесена е разгледано и загубено от МРРБ, защото се оказва, че Община Царево е уведомила областния управител през 2005 г. с писмо, но министерството не е знаело за това.

“Община Царево е изпратила писмо до областния управител на област Бургас, с което заповедта за одобрение на ПУП му е съобщена в качеството му на представител на държавата и той не я е обжалвал. Оттук и заключението на съда, че МРРБ няма основание да обжалва заповедта, тъй като тя е била съобщена на областния управител през 2005 г.” – пише в становището.

От този факт в МРРБ правят извода, че не е имало смисъл да се внася съдебната такса, защото така или иначе делата е щяло да бъдат загубени.

“По информация от областна администрация – гр. Бургас, другите два ПУП-а също са им били съобщени чрез писма от общината, откъдето може да бъде направен извод, че съдът би се произнесъл по аналогичен начин, в случай, на заплащане на таксата за обнародване на жалбата.”

Не става ясно обаче защо изобщо са били заведени делата и колко е струвала на данъкоплатците тази предизвестена загуба.

МРРБ не е публикувало тези уведомителни писма, за да се види дали те са формално пратени по реда на Закона за устройството на територията или Закона за местната администрация. Още повече, че в Община Царево под ръководството на Петко Арнаудов има прецедент с фалшиво писмо от МОСВ, което попада в общината по мистериозен начин и на базата на което Арнаудов дава зелена светлина за скандалния строеж “Златна Перла”.

МРРБ иска 30000 лева неустойка от концесионера за липсващи ветрозащитни плоскости

Вчера концесионерът на плажа “Корал” Атанас Русев е получил телефонно обаждане, че трябва до три дни да плати 30000 лева неустойка за липсващи пластмасови плоскости на спасителните постове на плажа, констатирана през лятото от инспекторка на МРРБ.

За това съобщава Русев във Facebook страницата “Да спасим Къмпинг Юг и Къмпинг Корал“, която има 3748 члена.

Ако не плати, концесионният договор ще бъде прекратен, заплашили от МРРБ и затворили телефона. Обаждането е било от телефон 0886880078, пише още Русев.

Преди няколко дни той публикува статията “От един наемател на дивия плаж Корал“, препечатана в много онлайн медии и изключително популярна в социалните мрежи. В нея подробно е описана сагата с наемането на плажа, за да бъде спасен той от мутрите с техните чадъри и такси, както и конфликтите  с общинската и държавната администрация, която е взела страната на ячките момчета, хвърлили око на пясъчната ивица.

Факт е, че Корал е единственият голям плаж на юг от Бургас, който е изцяло свободна зона, а концесионерът не е мутренска фирма, а клуб по екстремни спортове – кайт и сърф. През лятото на 2010 г. на плажа беше организирана протестна акция за спасяването на “Корал”, отразена и в западни медии.

Русев разказва как експерта от МРРБ Златка Божинова (със стаж малко повече от година в МРРБ) през лятото установява липсва на ВЕТРОЗАЩИТНИ ПЛОСКОСТИ НА СПАСИТЕЛНИТЕ ПОСТОВЕ, за което МРРБ го глобява с 30 000 лева за неизпълнение по договора за концесия.

“Пред цялата комисия и лично пред мен тя заяви че ще ни намери проблем на плажа каквото и да правим – и го намери. Имаше плоскости от слама – защото не обичаме пластмасата – предишния ден буря ги беше нарушила… По време на проверката се оказа че проверяващите нямат точна схема – т.е. не знаят границите на това което проверяват…” – пише още в статията.

Атанас Русев е известен и с конфликтите си с държавната администрация заради сигналите за убийства на делфини, които морето редовно изхвърля на плажа Корал.

В групата “Да спасим Къмпинг Юг и Къмпинг Корал” се обсъждат няколко варианта за реакция на ултиматума получен от МРРБ. Има призиви за протест пред МРРБ и за набиране на средства, за да се плати така наречената “неустойка” за ветрозащитните плоскости и статуквото на плажа като свободна от чадъри зона да се запази.

МРРБ пък обещава да спре бетона на “Корал”, където има дюни, а зад тях влажна зона със защитени блатни кокичета. Според съобщението на сайта строителните разрешителни издадени от Община Царево, за които Биволъ съобщи най-напред, са незаконни и са отменени.

И Президентът се изказа за сделката “Корал”. Плевнелиев е против строителството на дюните

Така наречената „сделка Корал” е·една от най-големите далавери на българския преход, като конкретен бенефициент от нея е сегашния бургаски кмет Димитър Николов, член на ИК на ГЕРБ. За злоупотребите има документи и свидетелства, но всички опити да се започне досъдебно производство по случая срещнаха твърд отпор в Окръжна и Апелативна прокуратура – Бургас. В момента прокурорската проверка по случая е в Националното следствие.

Вчера в интервю за сайта Politikat президентът Плевнелиев подчерта факта, че безобразията около “Корал” не са от вчера. Той обаче отхвърли обвиненията, че невнасянето на съдебната такса за делата докато е бил министър де факто е обслужило кръговете около съпартиеца му Димитър Николов, обогатил се заедно с приближени бизнесмени в една откровено корупционна сделка.

Росен Плевнелиев и кметът на Бургас Димитър Николов

Президентът подчерта също, че винаги е бил против строителството на дюните. Скандалът “Дюнигейт” обаче избухна в края на миналата година, а дотогава МРРБ не беше свършило нищо, за да картира дюните и да блокира тяхното застрояване, както изисква законът.

Capture_decran_2013-01-22_a_16.31.37

От сателитните снимки се вижда ясно, че имотите предназначени за застрояване от испанската фирма “Ибердрола” попадат на самите дюни в съседство с плажа.

По източници на Биволъ акцията на МРРБ за разваляне на концесията никак не е случайна и също е свързана с Николов. Последният свободен от мутренски чадъри и шезлонги плаж вече е обещан на “правилна фирма”, близка до бургаския кмет.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: