Capture_decran_2012-09-29_a_16.14.24

Мрежата е коварна и паметлива. Дори когато нещо е изтрито, някъде се пази архив. Читател сигнализира, че е открил съдържанието на страницата на инвестиционния фонд на мистериозния кандидат-инвеститор в АЕЦ Белене – Quantum Group. Както писа по-рано Биволъ, в момента линкът води към несъществуваща страница. Оказва се, че това не е грешка в линка, страница е имало и е била изтрита. Кога точно и по какви причини е заличена информацията за инвестиционния фонд можем само да гадаем. За последно страница е индексирана в архиватора на 11 ноември 2006 г.

http://web.archive.org/web/20061111000914/http://quantumgroupus.com/Industries/Evergreen%20Fund/Evergreen%20Fund.htm

От текста се разбира, че инвестиционните фондове на Quantum всъщност са три:

– Evergreen Fund, управляван от Quantum Fund Management Ltd., който се специализира в технологични инвестиции в Азия и се хвали с управлявани активи на стойност 1 587 786 078 евро.

– Quantum Fund LP, който инвестира в САЩ в IT-компании, телекоми, мини, енергетика и имоти. Фондът се интересува от старт-ъп компании, и обещава да вложи до 564 милиона долара.

– Quantum Investments пък се интересува от тежко машиностроене, металургия, фармацевтика и развойни инженерингови дейности в САЩ. Този фонд е управляван от Арун Савкур, който в момента представлява основния инвеститор кандидат да строи АЕЦ Белене – Quantum Group

Българската връзка обаче цъфва от последната структура, именуваща се Quantum Financial Advisory Services.

Като корпоративен партньор е посочена фирма с абревиатура TFN, но кликването на нея отваря вече несъществуваща страница на „Глобал файненшъл нетуърк“ (GFN), на която е посочен и българския партньор: „Болкан кепитъл мениджмънт“.

http://web.archive.org/web/20061019075240/http://fnetwork.net/index.html

Двете структури се владеят от Правин Банкер и синът му Седрик Банкер (откриват се още като Банкър или Бенкър).

Банкерът Банкер

Роденият в Шри Ланка американски гражданин Правин Банкер е известен като инвестиционен банкер. В биографията му публикувана от Investor.bg пише, че е „екзотичен банкер“ специалист по инвестиции в развиващи се пазари и международен експерт по лоши вземания. Дневник му прави по-подробен портрет на „спасител на обречени сделки“ и взима от Банкер интервю през 2006 г. В началото на нулевите години той има интереси във фонд „Доверие“ чрез управлявания от него Balkan Fund LLC, в Дарик Радио и в „Медика“ АД където е съдружник с Огнян Донев.

През август 2009 г. Правин Банкер и синът му Седрик Банкер бяха в работната група за бъдещето на Кремиковци, създадена по инициатива на премиера Борисов веднага след като пое премиерския пост.

Освен Кремиковци, сред клиентите на „Болкан кепитъл мениджмънт“ се брои и правителството на България за пласирането на 250 млн евробондове, фалиралата БДЖ, НЕК и Булгаргаз – пише в сайта на фирмата с капитал от 100000 лв., чиито собственици са Правин и Седрик Банкер.

Седрик Банкер е французин, с карта на постоянно пребиваващ чужденец в България. С баща си притежават още една фирма: Джи Еф Ен Инвестмънтс, с капитал от над 1 млн. лева.

Двете фирми са собственици на „Болкан Секюритис“. Интересен факт е, че на 13 декември 2006 г. Комисията за финансов надзор отказва на „Болкан Секюритис“ лиценз за инвестиционен посредник, като се аргументира с това, че Седрик Банкер и съдружникът му Васил Караиванов имат проблем да докажат произхода на средствата за участие в капитала на „Болкан Секюритис“

С оглед изчисленията, направени на база предоставената от „Централен депозитар“ АД справка, вх. № РГ-03-219/1/11.10.2006 г., Седрик Банкър е реализирал печалба на „Българска фондова борса – София“ АД в размер многократно по-малък от средствата, които са му нужни за придобиване на дялове в дружествата-учредители на заявителя, които са в размер общо на 30 500 лв.“ – пише в заключението на КФН.

Две години по-късно обаче „Болкан секюритис“ успява да вземе лиценз на инвестиционен посредник, а междувременно „Глобал файненшъл нетуърк“ е успяла да консултира множество сделки в България, както става ясно от собственото му портфолио.

Вероятно по ирония на съдбата, българските фирми, партньори на „глобалната финансова мрежа“ на Правин Банкер и чрез него на Quantum Group, кандидат да строи АЕЦ Белене, са регистрирани на адрес ул. Димитър Хаджикоцев номер 4 в София, срещу хотел Хемус, точно зад прочутия бар „Синатра“, в който според мълвата Путин и Първанов са взели решението за Големия енергиен шлем – АЕЦ Белене, Южен Поток и Бургас-Александропулис.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.