Capture_decran_2012-09-28_a_12.56.50

Информацията от американските дипломатически доклади за България, публикувани от Биволъ в периода от април до септември 2011 г. вече не е във фокуса на внимание на повечето български медии. Тя обаче продължава да е актуална в политическите среди. Така например бившият премиер Иван Костов днес загатна за Богомил Манчев, че това, което имал предвид за него, можело лесно да се намери в публикуваните от Wikileaks американски грами.

Из интервюто на Иван Костов за bTV, транскрипция на Focus News

Иван Костов: Богомил Манчев не може да води сериозни американски инвеститори. Това е невъзможно. Това е шега.
Водещ: Заради факта, че често името на Богомил Манчев се свързва с руски енергийни интереси.
Иван Костов: Да. Той е ясен какъв е. На американското посолство излезе от „Уикилийс” една негова характеристика, която аз не бих желал да повтарям. Така че няма как той да представлява Америка. Това е сериозната злоупотреба.
Водещ: Аз си признавам, че не съм чела точно тази характеристика в „Уикилийкс”. За целите и интереса на зрителите, пресъздадете я в три изречения.
Иван Костов: Нека се заинтересоват зрителите. Нека да прочетат сами.
Водещ: Какво пише в „Уикилийкс” за Богомил Манчев?
Иван Костов: Да прочетат сами…

Шефът на „Риск Инженеринг“ Богомил Манчев е главен герой и инициатор на новия епизод от сагата „Белене“ в качеството си на „консултант“ на неизвестен американски консорциум.

Манчев беше представен в българското издание на списание Форбс като „енергиен иноватор“ и „човекът, който превърна риска от атомни аварии в бизнес за стотици милиони и изгради енергийна империя“.

В американските дипломатически доклади изтекли в Wikileaks и публикувани за пръв път на български от Биволъ през 2011 г., Манчев е представен в по-малко благоприятна светлина, буквално като представител на „енергийната мафия“

Българският енергиен сектор е непрозрачен, корумпиран и свързан с лица близки до организираната престъпност, пишат американските дипломати в доклад, многозначително озаглавен: МРЪСНА ЕНЕРГИЯ: КОРУПЦИЯ И ЛИПСА НА ПРОЗРАЧНОСТ ИЗМЪЧВАТ БЪЛГАРСКИЯ ЕНЕРГИЕН СЕКТОР [06SOFIA1691]

Под знаменателя „енергийна мафия“ са цитирани конкретни имена и фирми „Риск Инженеринг“ на Богомил Манчев, „Фронтиер“ на Красимир Георгиев и фирмите на Христо Ковачки.

„Ресурсите на „Белене“ са толкова грамадни, че всички от конкуриращите се енергийни и политически лобита ще получат дял“ – смята авторът на грамата Алекс Карагианис.

От нередактираната версия на доклада, която изтече в началото на септември 2011 г. се разбира още, че информатор на американците по темата е бившият служител на „Риск Инженеринг“ Стефан Гамизов, изявяващ се в медиите като „консултант“ по разнообразни теми – енергетика, национална сигурност, гражданско общество и др.

В друга грама на посланик Джон Байърли за „гнилите ябълки“ сред българските банки се казва, че Корпоративна търговска банка на Цветан Василев е считана за банката на „Риск Инженеринг“  [06SOFIA1652]

Покрай това на нея се гледа, като силната банка в бъдещия проект “Белене”. Не е спестено, че сметките на НЕК, която се занимава с “тъмни сделки за продажба на електроенергия” са там.

Защо RWE се отказа от Белене?

Появата на загадъчния инвеститор „Глобал Пауър Консорциум“, регистриран в офшорен американски щат от тайни съдружници и с таен произход на капитала отново повдига въпроса защо от АЕЦ „Белене“ не се интересуват утвърдени световни компании и защо германския енергиен гигант RWE се отказа от участие в проекта.

Английският вестник Гардиън публикува през декември две грами от посланик Макълдауни [09SOFIA69] [09SOFIA363], в които е акцентирано на многобройните проблеми пред проекта Белене: неясна цена и икономическа обосновка, непрозрачност, свързани с Русия лобита и подозрения за корупция.

В редакцията на Гардиън обаче е отпаднала съществена част от текста, в който се обяснява, че ръководството на НЕК е пренебрегнало добрите практики в областта на ядрената индрустрия, не е изготвило програмен план за гаранция на качество за временните структури на площадката и е поискало от МРРБ да издаде разрешения без подходяща техническа документация.

Тези проблеми обаче не убягват на инвеститора RWE, който се безпокои за липсата на прозрачност в работата с Атомстройекспорт и българските му подизпълнители. Германците са държани „на тъмно“ за повечето ежедневни технически проблеми на площадката. НЕК дори е възпрепятствала подизпълнителите да споделят с RWE информация по основни въпроси, позовавайки се на клаузи за конфиденциалност в договорите – пише в цензурирания текст.

Едновременно с това НЕК се опитва да замаже очите и на публиката и на инвеститора, че проектът върви с пълна пара. За пред медиите се използва словесна еквилибристика, като фазата „Подготовка на площадката“ се нарича „Конструкция“, за да се внуши, че има напредък в дейностите.

Резултатът от тази политика е известен – през октомври 2009 г. RWE излезе от проекта, който беше временно замразен.

Приложения:

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet