България крие бивш шеф на Лукойл издирван от Украинската Антикорпуционна Прокуратура

Алексей Беленкий, получил гражданство при съмнителни обстоятелства, е преследван за злоупотреби с обществени поръчки
Екип на Биволъ

Алексей Беленкий е издирван чрез Интерпол, за да му бъде повдигнато обвинение за злоупотреби с обществени поръчки за милиони евро от търгове на украинските железници. По петите му е Украинската Антикорпуционна Прокуратура, която разследва случая, заради съпричастност към схемата на политически лица. Българската полиция обаче не го открила и прекратила издирването. Биволъ откри резиденцията на Беленкий на морето, където никой не го e търсил. Разследването ни установи също, че Алексей Беленкий има българско гражданство и е натурализиран при съмнителни обстоятелства.

Гражданин-Експрес

Олексiй Бiленкий, както се изписва името му по украински паспорт, идва у нас през юни 2004 г. Биленкий е възпитаник на Академията на украинското МВР, изявява се като икономист и университетски преподавател, бивш зам.директор и ген. директор на „Лукойл Интернешънъл“ Украйна. В България той е назначен за управител на “Литаско България” – компанията майка на българския клон на “Лукойл”. Биленкий става и член на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Година по-късно той иска българско гражданство и го получава по бързата процедура, само за 9 месеца. Молбата му да придобие гражданство е подкрепена лично от Мирослав Севлиевски – министър на енергетиката и енергийните ресурси. Прочулият се със снимката на яхта в Монако с мафиоти активист на партия “НДСВ” пише похвално слово за Беленкий.

На яхтата на Спас Русев в Монако. Отляво-надясно: Петър Петров – Амигоса, осъден за пране на 28 млн. долара, Милен Велчев, бивш финансов министър при НДСВ, сега представител на руската банка ВТБ за България, Мирослав Севлиевски, бивш министър на енергетиката в правителството Сакскобургготски, Любомир Минчев и Мария Опренова, собственици на Канал 3.
В дъното са убитият контрабандист Иван Тодоров – Доктора и бившият министър на транспорта Пламен Петров, бивш шеф във „Виваком“

Според Севлиевски украинецът трябвало да получи българско гражданство на основание на своя “произход, професионален и житейски опит, като предприемач и ръководител на една от водещите фирми в света с мотиви да укрепва двустранните отношения… за да използва възможностите си да насочва инвеститорския потенциал на компанията, както и на сродни такива към България.

Освен това Беленкий имал български произход по майчина линия и бил един от основните спонсори и дарители на българската общност в Украйна, аргументира се министърът. Препоръки са дадени от президента на Асоциацията на българите в Украйна и от Костадин Карамитрев, председател на Съюза на тракийските дружества в България.

Всичко това обаче не изглежда убедително за парламентарната комисия, която разследва дейността на вицепрезидента Ангел Марин, в чийто ресор е раздаването на гражданство. Тя изпраща препоръки на ДАНС, за да провери какъв инвеститорски потенциал е насочил Беленкий, какви дарения и спонсорства конкретно е осъществил по години за българската общност в Украйна и в какво се изразяват заслугите му към Тракийските дружества. Подчертава се, че Беленкий е придобил гражданство само за 9 месеца, “което видно от други случи не е обичайно като процедура”.

Не е известно как приключва проверката на ДАНС, ако изобщо е имало такава, но е факт, че и в момента бившият възпитаник на Академията на МВР на Украйна и член-кореспондент по икономическите науки е български гражданин. Вече са минал срокът от 10 години, в рамките на който натурализацията може да бъде отменена и ако Беленкий не се занимава с терористична дейност той ще остане българин доживот.

Без бизнес, но с имотни инвестиции

Възможностите на Беленкий да насочва инвеститорски потенциал към България бързо се изчерпват. Беленкий става българин с Указ 42 от 28.04.2006, а на 27.10.2006 е отстранен от управата на “Лукойл”. Според източници на Биволъ кратката кариера на Беленкий в България се дължи на конфликт с всесилния шеф на компанията Валентин Златев.

Българските фирмени регистри не са регистрирали никаква дейност на Беленкий от напускането му на Литаско и Лукойл до момента. За сметка на това той има многобройни фирми в родната си Украйна, с които участва в обществени поръчки.

През лятото на 2013 г. Беленкий започва да инвестира в имоти в България. За начало си купува етаж от вила на брега на Райския залив край Созопол за 69 000 лв. Следва друга интересна придобивка – два парцел на девствения бряг на язовир Доспат в Родопите за общо 102 000 лв.

Имотите на Беленкий на девствения бряг на язовир “Доспат”

На следващата година Беленкий разширява владенията си в Доспат с още един парцел, който има излаз на вода. За него той брои 150 000 лв., но мястото си струва – сред девствена природа, урбанизирано и с голям инвеститорски потенциал, примерно за хотел.

Чак през 2016 г., десет години след като получава гражданство, Алексей Беленкий прави инвестиция в нещо, което прилича на бизнес. Той купува за 101 785 лв. птицеферма край Провадия. Продавач е Георги Желязков Георгиев, активист на Тракийските дружества и член на управата на Политически клуб Тракия. Благодарност за подкрепата, получена десет години по-рано или просто инвестиция? Произходът на средствата за тази покупка обаче е силно съмнителен, защото през в Украйна Беленкий става

Обвиняем за злоупотреби с обществени поръчки

Срещу Алексей Беленкий се води досъдебно производство от Националното антикорпуционно бюро на Украйна (НАБУ). Това става ясно от документи за международна правна помощ, изпратени през Интерпол, които Биволъ видя. Подозренията са, че той е извършил мащабни стопански престъпления – придобиване на чуждо имущество от държавното предприятие “Укрзализничпостач”, изпиране на приходите от незаконна дейност, отклоняване от плащане на данъци, фалшифициране на документи и други престъпления.

Чрез две от многобройните си фирми в Украйна, Беленкий участвал на предварително нагласен търг за доставки на болтове за железниците. Според НАБУ е имало престъпно споразумение с ръководството на “Укрзализничпостач”, за да бъде одобрена офертата на фирмата “Инкомм”, която е контролирана от Беленкий.

Договорът от 2015 г. е за 1,89 милиона евро, платени по сметка на “Инкомм”, която обаче закупила и доставила болтове само за 1,2 млн. евро. Разликата от 689 000 евро е щета за държавното предприятие, смята антикорупционната прокуратура на Украйна.

За да изпере парите Беленкий и неговия подчинен Д.В.Ц. извършили куп фиктивни сделки с кухи фирми и така ощетили бюджета на Украйна с 306 000 евро.

Може би най-безобидното престъпление, за което Беленкий трябва да отговаря, според украинските разследващи, е фалшивата декларация, че “Инкомм” и другата му фирма, с която участвал в търга, не се явяват свързани лица.

През 2016 г. Беленкий се опитал да повтори схемата чрез друга своя фирма, на име “Хануман”. Той оферирал доставка на крепежни елементи на сума 4,6 милиона евро при фактическа цена 2.9 милиона евро. Комитетът за конкурсни търгове приел завишената оферта. Само прекратяването на тръжната процедура попречила Беленкий да се обогати по престъпен начин с още милион и половина евро, счита украинската прокуратура.

Алексей Беленкий обаче напуснал своевременно Украйна, за да се укрие от правосъдието и през 2017 е обявен за издирване в Интерпол. От централата на организацията в Лион идва съобщение, че той има българско гражданство.

В началото на юли 2017 НАБУ изпраща съдебна поръчка до българските власти. В документите, преведени на български език, с които Биволъ се запозна, подробно са описани престъпленията, за които Беленкий е издирван. Искането за съдействие от българските власти не е за екстрадиция, каквато по закон не е възможна, а за установяване на местонахождението и връчване на призовка.

Българската полиция обаче не оказва съдействие на украинските си колеги. Оттам решават, че няма нужда да търсят бившия лукойлски шеф на местата, на които може да бъде намерен. Цяло лято българските издирвачи не намират за нужно да го търсят другаде, освен на адреса му по лична карта.

Репортер на Биволъ лесно откри и посети квартирата на Беленкий, която той е придобил на брега на Райския залив близо до Созопол, но той не беше там. Опитите ни да се свържем с него по служебната електронна поща на украинската му фирма “Люксвен” засега са без резултат.

Има ли “чадър” над Беленкий?

Вилата на Беленкий на брега на Райския залив край Созопол лесно се открива чрез Имотния регистър.

В крайна сметка Беленкий може да бъде обвинен съден и задочно в Украйна. В злоупотребата с обществените поръчки са намесени и държавни служители, които вече отговарят в съда точно за тези обществени поръчки. Процесите, инициирани от НАБУ се следят внимателно от украинските медии като един вид лакмус за работата и решимостта на новата антикорупционна институция, на която в Украйна се възлагат големи очаквания.

Отказът на България да съдейства също е лакмус, но за проядените от корупция и зависимости български институции, които допускат менте-инвеститори със сериозни протекции да получават българско гражданство “по заслуги”, а всъщност най-вероятно срещу услуги. След което българската държава брани новоизлюпения си гражданин от правосъдието, което може да го застигне в чужбина.

Че над Беленкий има властови чадър се разбира индиректно и от бездействието на прокуратурата, през която е минало искането за правна помощ от Украйна. Там явно са забравили за Член 4 от Наказателният кодекс, според който той се прилага към българските граждани и за извършените от тях престъпления в чужбина. В искането за международна правна помощ от Украйна има достатъчно данни, за да се възбуди досъдебно производство срещу Беленкий у нас, но само в случай, че прокуратурата се присети за това свое задължение, вменено по Конституция.

Друго, по-неприятно за Беленкий развитие ще има, ако украинското обвинение успее да докаже вината на Беленкий в Украйна и се поинтересува как да върне откраднатите пари. Част от тях, както се видя, са инвестирани в имоти в България. Тогава обвинителният акт на НАБУ може да се превърне в конкретен сигнал до българската прокуратура. Ще не ще, ведомството на Цацаров ще трябва да се задейства. А на възпитаника на съветското МВР може да му се наложи да си търси трета родина.

Атанас Чобанов, Асен Йорданов

Кореспонденция от Киев Елена Логинова (OCCRP)

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussian

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: