BESCO въведе лустрация и изгони протеже на Мария Габриел, приватизирал средства за иновации

by Екип на Биволъ

BESCO – Българската стартъп асоциация прие “Kод на честта”, обяви лустрация и махна от своя Управителен съвет Димитър Василев Ивановуличен от Биволъ в избягване на данъци, усвояване на обществени средства без обществена поръчка и приватизиране на печалбите от хай-тек конференция – става ясно от съобщение в сайта на асоциацията за проведеното на 22 февруари общо събрание.

Както писа Биволъ през ноември 2018, “Български бизнес форуми” е получил от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), 40 000 лв. за конференцията Innowave Summit 2018, проведена на 19-20 октомври във Варна в партньорство с Община Варна и с подкрепата на Министерството на икономиката на България, Европейската стартъп мрежа и Startup Europe (Инициатива на Европейската комисия).

Конференцията се промотира с височайшето присъствие на Мария Габриел – европейски комисар по новите технологии, която проведе и официална среща с организатора Димитър Василев.

В продължение на високотехнологичната конференция Innowave Summit 2018, която проведохме през октомври във Варна, ще се срещна с председателя на сдружение „Български бизнес форуми“, за да обсъдим следващи възможности за засилване на сътрудничеството ни. – съобщи на Facebook страницата си Мария Габриел.

Димитър Иванов на подиума на Innowave най-вляво

Билетите за събитието са на цени от 39 евро до 299 евро. Според изказване на организатора на нея са присъствали над 3000 души. Средствата от билети обаче не се връщат в ИАНМСП, а отиват в частни джобове през фирма, която е данъчен длъжник.

Участници в събитието споделиха, че са плащали през PayPal на различни сметки, една от които е на фирмата “Уебест”. Проверка на Биволъ показа, че срещу “Уебест” е образувано изпълнително дело от НАП (номер 160085944 / 2016) за дълг от 40 000 лв., който с лихвите е набъбнал до 42 900 лв. Заради тези дългове фирмата е прехвърлена от нейния бивш собственик Димитър Василев на малоимотно лице.

Друга част от билетите за конференцията са платени по банков път отново на различни получатели, сред които е фирмата “ББФ Ангелски Клуб” ЕООД. Тази фирма също е собственост на Димитър Василев.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Стартъп Лустрация

Българската стартъп асоциация е първата работодателска организация, която въведежда пълна лустрация за бивши членове на Държавна сигурност.

Сигурно се питате — е къде ги чичковците от Държавна сигурност при стартъпите ние знаем за поне няколко такива случая и беше много важно да заявим това разграничение като послание. Организацията ще расте, тази година ще мине над 1000 членове и беше много важно от рано да се постави правилна морална основа. – обосновават се от BESCO.

Организацията е притеснена и за случаите, когато предприемачи не са коректни платци на осигуровки, укриват данъци и правят схеми с евро-пари и обществени поръчки. Така, без да назовава конкретния случай с Димитър Василев, BESCO се разграничава от него.

Сред хай-тек стартъпите се случвали дори и мутренски практики на рекет на конкуренти в стил 90-те години – пише още в изявлението. Това, че някой е стартъп предприемач в никакъв случай не го прави изведнъж да е от Добрата страна на Силата! – заявяват от BESCO, позовавайки се на клишето от Междузвездни войни.

Приетият “Кодекс на честта” трябва да предпази стартъп асоциацията от компании, които са представлявани от хора, които:

  • Извършват корупционни практики
  • Съзнателно нарушават закона
  • Лъжат и манипулират факти за компанията си
  • Уронват престижа на другите предприемачи
  • Са лош пример за обществото, дори заради дискримационно поведение, ксенофобия и явно нарушаване на общите разбирания за демократични ценности

В ръководните органи на BESCO изискванията са още по-високи:

  • Там нямат място хора, които развиват активна политическа дейност в момента
  • Ако някой е член на политическа партия, трябва да го заяви публично
  • Слагаме доста публичност и рестриктивност в посока финансиране с публични средства на собствени начинания
  • Хората в УС ще подписват декларация за икономическа свързаност

За изпълнението на Кодекса на честта на BESCO ще следи специален Контролен съвет.

Водеща снимка: Общото събрание на BESCO. Снимка BESCO

След публикацията на 18 март 2019 г. в редакцията се получи “Право на отговор” от Димитър Василев, което можете да видите тук.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also