След заповед на Цветан Цветанов и образувано оперативно дело "Водача" започва

Незаконно подслушване срещу Бойко Атанасов за “уронване престижа на ГДБОП”

По делото е подслушван и Димитър Иванов - Гестапото

Следователят Бойко Атанасов, негови колеги, полицаи и граждани са били незаконно подслушвани и следени по подозрение, че са в „престъпен сговор“ да… уронят престижа и доброто име на някогашния началник на ТЗБОП Пазарджик – Георги Грозданов.  По същото дело е подслушван и бившият шеф на “Шесто” на ДС Димитър Иванов – Гестапото. И до момента няма официална информация дали Бюрото за контрол на СРС е изпратило сведения за незаконното подслушване във ВСС.

За незаконното подслушване се разбра след като Бойко Атанасов поиска и получи от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства справка, че срещу него е предприето незаконно подслушване. Новината беше възприета болезнено от ръководството на държавното обвинение, за което следователят-бунтар Бойко Атанасов вече беше деклариран враг, след като огласи в серия интервюта наличието на “шпицкоманда” в Софийското следствие, която “опрасква” или задържа наказателни дела срещу политици и магистрати според политическата поръчка на деня.

Констатациите на НБСРС потвърдиха тезата на следователя за начина по който функционира прокуратурата. От становището подписано от Бойко Рашков става ясно, че няма данни за съпричастност на Атанасов към престъпление, а разрешението за подслушване не е подписано от компетентен съдия. ВСС започна проверка по случая, но и до момента не е ясно дали там е постъпило писмото с описанието на закононарушенията, което Бойко Рашков твърди, че е изпратил по компетентност още на 25.04.2016.

Такъв извод може да се направи от отговорите получени на няколко запитвания на Биволъ до деловодството на ВСС. Последният отговор е от 13 юни и гласи, че в деловодството на ВСС няма заведена преписка от Бойко Рашков по този случай. Не е известно дали документите са получени в секретното деловодство, но така или иначе ВСС не е придвижил до момента проверката по случая.

След заповед на Цветан Цветанов и образувано оперативно дело "Водача" започва  Незаконно подслушване срещу Бойко Атанасов  за “уронване престижа на ГДБОП”След заповед на Цветан Цветанов и образувано оперативно дело "Водача" започва  Незаконно подслушване срещу Бойко Атанасов  за “уронване престижа на ГДБОП”След заповед на Цветан Цветанов и образувано оперативно дело "Водача" започва  Незаконно подслушване срещу Бойко Атанасов  за “уронване престижа на ГДБОП”

Въпреки настоятелните запитвания на Биволъ от НБСРС въобще отказаха да отговорят  дали и кога са изпратени материалите до ВСС и Прокуратурата. Има обаче неофициална информация, че материалите са изпратени, а целият случай е описан в доклад до Народното събрание, който предстои да бъде разгледан от компетентната комисия.

Подслушвани “за дестабилизиране на БОП”

Бойко Атанасов е слушан по конкретно дело – срещу група следователи, полицаи и граждани, които са заподозрени, че са се “наговорили” да уронят престижа и доброто име на някогашния началник на ТЗБОП Пазарджик – Георги Грозданов. Това разследвана се явява второ, на практика “контра” разследване. Започнато е след като първото срещу Грозданов е прекратено.

На връх 14 февруари 2012 година в Софийската градска прокуратура прекратява досъдебно производство с номер 13-П/2010 година. Делото е образувано срещу неизвестни извършители по чл. 321 – организирана престъпна група и е водено срещу Георги Стойчев Грозданов и друг антимафиот от Пазарджик – Виктор Илиянов Кожухаров. Към момента на образуването му Грозданов е началник на ТЗБОП Пазарджик.

Антимафиотите са разследвани за злоупотреба със служебно положение, искане на подкупи от криминално проявени лица, както и за принуждаването им да съхраняват и разпространяват наркотици. Когато той е задържан Цветан Цветанов, като вътрешен министър разпорежда на дирекция „Инспекторат“ в МВР да извърши проверка на дейността на Грозданов по повод досъдебното производство срещу него.

Инспектората излиза със становище, че антимафиота е натопен и има организирана престъпна група, която цели да „дестабилизира работата на сектор БОП в Пазарджик“. Така, докато тече наказателното производство срещу него, Грозданов подава „Докладна записка“ до ГДБОП, че служители на МВР, граждани и магистрати са се организирали срещу него. Това се случва на 09 – 10 ноември 2010 година.

Макар че е отстранен от длъжност, антимафиотът подписва сигнала си, като длъжностно лице. Но по това време Грозданов не е в ситуация да пише докладни по съответния ред и да ги подписва, като началник сектор БОП – Пазарджик.

В писанията си Грозданов цитира заключенията на дирекция „Инспекторат“, че са ОПГ е набирало свидетели срещу него. Те са били  водени в София при следователите от СтСлС Радиана Абдулова, Силвия Борисова и Бойко Атанасов, за да дават неверни свидетелски показания срещу него. И Грозданов твърди, че единствената цел на групата била да саботират дейността му и тази на БОП Пазарджик.

В сигналите на антимафиота, които са издържани като литературни творби с конспиративен характер, се съдържат още твърдения за даване на пари на свидетели, близки отношения на свидетели с магистратите водили производството и корупционни практики.

Проверката по сигнала му се води от няколко служители на ГДБОП сред които Красимир Косев, Александър Иванов, Илентин Порязов, Александър Томов и Евгени Цветков. Те са натоварени с тази задача лично от Цветан Цветанов със заповед Iз-759 от 17 април 2012 г.

 

vodacha

Делото “Водача”

След проверката е  образувано оперативно дело с име „Водача”. В него, като организатор е посочен бизнесмена от Пазарджик Иван Иванов. На 30 май 2012 година разработката на ГДБОП прераства в досъдебно производство по описа на  НСлС. Разследването се води от Стефка Мулячка, която в момента е част от инспектората към ВСС. Но в хода му обвинителната теза на прокуратурата се сгромолясва и делото е спряно.

Преди това се случи обаче, неправомерно са използвани СРС-та срещу магистрати, служители на МВР и граждани. По отношение на следователите Абдулова, Борисова и Атанасов, служители на МВР – Атанас Шиников, Стефан Банков, граждани Иван Иванов , Димитър Ганев и Димитър Иванов – бивш началник на 6-то управление на ДС – са използвани повече от един способ от предвидените в ЗСРС  – а именно проследяване, подслушване, филмиране и проникване в помещения.

Потърсен за коментар Димитър Иванов не се показа особено изненадан от факта, че е бил обект на незаконно подслушване. Той не пропусна да зададе реторичния въпрос кой е бил шеф на МВР по това време (Цветан Цветанов), но не беше категоричен, че ще търси правосъдие за неправомерни действия на МВР срещу неговата персона.

Разгръщането на такъв мощен арсенал за установяване кой е искал да урони престижа на ГДБОП завършва безславно. С обвинение се сдобива само едно от лицата – Атанас Васков Шиников. То е по чл. 286 – набеждаване пред надлежен орган на властта. В частност Шиников е разследван, че е набедил Грозданов пред служители на отдел „вътрешна сигурност“ в МВР.  Въпросният отдел обаче не е „надлежен орган на властта“ по смисъла на НК. Такива са само прокуратурата и съда. Освен това разследващите по никакъв начин не успява да докаже, че Шиников е дал сведения пред дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР. Адвокатите на обвиняемия през цялото време искат да им бъдат представени подобни доказателства, но това  не се случва.

След множество искания от страна на Шиников по разследването да бъде внесен обвинителен акт в съда или то да бъде прекратено, на 30 март 2016 делото е прекратено окончателно. Държавното обвинение заключва, че липсват каквито и да е доказателства за извършено от Шиников престъпление. Прокурорът от СРП Асен Христов стига до извода, че в ситуацията, в която се е намирал, служителят на МВР е предприел единствения възможен ход – да проведе беседа с „Вътрешна сигурност“. Остава висящ въпроса, #КОЙ е отговорен за прилагането на незаконните СРС-та и за тормоза на който са подложени магистратите и служителите на МВР, които са работили по случая Грозданов.

Единственият, който може да провери законността на действията на прокуратурата по този случай е Инспектората към ВСС. Тук обаче стигаме до парадокса, че следовател Мулячка ще трябва сама да проверява законността на предприетите от нея действия. Междувременно някои от лицата, които са били обект на незаконна експлоатация на СРС-та по този случай вече са завели искове срещу държавата и са сезирали европейските институции. След излизането на съдебните решения, отново данъкоплатеца ще плаща за безобразията на МВР и прокуратурата.

Екипът ни поиска интервю с Атанас Шиников, за да сложи точка на това разследване, но от МВР, без да се мотивират, отказаха да го разрешат. От прокуратурата пък повече от година, след като са сезирани, отказват да разследват случаите на незаконно прилагане на СРС-та. Подобна политика на щрауса възприе и ВСС, откъдето твърдят, че все още не са сезирани по надлежния ред от Националното бюро за контрол на СРС.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d