Действащият Министър на културата на Литва Шарунас Бирутис е нарушил закона, защото не е обявил собствеността си в български бизнес, според разкрития на 15min.lt и Бивол.

Както показва българската база данни в регистъра на Бивол, влиятелен член на литовската Партия на труда е един от тримата акционери в българска компания наречена Агролитас (Agrolitas). Въпреки това, той не е обявил тази си собственост в продължение на години, докато е бил евродепутат,  член на градския съвет на Вилнюс, а от 2012 г. и Министър на културата.

След като 15min.lt публикува статия за укритите активи на Бирутис, Министърът промени декларацията си за конфликт на  интереси, признавайки връзките си с Agrolitas, като каза, че не е бил наясно с факта, че трябва да декларира бизнес собственост извън Литва.

На 7 септември литовската Главна официална етична комисия постанови, че Бирутис е нарушил закона с укриването на българските си бизнес дейности. Въпреки това, председателят на комисията Ромас Валентукевишиус заяви, че решението е по-скоро формалност, тъй като Бирутис е обявил българските си връзки в същия ден в който статията се е появила в 15min.lt.

Бирутис е един от двамата влиятелни литовски политици разкрити от базата данни на Бивол. Вторият е Кестутис Дауксис, който е депутат в парламента, и като Бирутис е от Партията на труда. От 2006 г. съпругата на Дауксис притежава необявена компания в България, която има собственост върху земя в курорта Бяла, в непосредствена близост до морския бряг. През 2008 г. двойката сключва брак, и от тогава Дауксис е бил длъжен да обяви както своите бизнес връзки в Литва и в чужбина, така и тези на съпругата му, но така и не го е направил.

Въпреки това Етичната комисия не излезе с решение за Дауксис, тъй като той е депутат и не попада под нейната юрисдикция. Любопитно е, че именно той стана лидер на листата на кандидатите на Партията на труда за предстоящите парламентарни избори. Партията го избра за водещ кандидат няколко седмици след като бяха разкрити българските му активи.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English