Действащият Министър на културата на Литва Шарунас Бирутис е нарушил закона, защото не е обявил собствеността си в български бизнес, според разкрития на 15min.lt и Бивол.

Както показва българската база данни в регистъра на Бивол, влиятелен член на литовската Партия на труда е един от тримата акционери в българска компания наречена Агролитас (Agrolitas). Въпреки това, той не е обявил тази си собственост в продължение на години, докато е бил евродепутат,  член на градския съвет на Вилнюс, а от 2012 г. и Министър на културата.

След като 15min.lt публикува статия за укритите активи на Бирутис, Министърът промени декларацията си за конфликт на  интереси, признавайки връзките си с Agrolitas, като каза, че не е бил наясно с факта, че трябва да декларира бизнес собственост извън Литва.

На 7 септември литовската Главна официална етична комисия постанови, че Бирутис е нарушил закона с укриването на българските си бизнес дейности. Въпреки това, председателят на комисията Ромас Валентукевишиус заяви, че решението е по-скоро формалност, тъй като Бирутис е обявил българските си връзки в същия ден в който статията се е появила в 15min.lt.

Бирутис е един от двамата влиятелни литовски политици разкрити от базата данни на Бивол. Вторият е Кестутис Дауксис, който е депутат в парламента, и като Бирутис е от Партията на труда. От 2006 г. съпругата на Дауксис притежава необявена компания в България, която има собственост върху земя в курорта Бяла, в непосредствена близост до морския бряг. През 2008 г. двойката сключва брак, и от тогава Дауксис е бил длъжен да обяви както своите бизнес връзки в Литва и в чужбина, така и тези на съпругата му, но така и не го е направил.

Харесва ли Ви статията?
Само срещу няколко лева месечно можете да гарантирате съществуването на независима разследваща журналистика.
Кликнете тук и станете абонат на Биволъ с Данъкъ "Биволъ"!Въпреки това Етичната комисия не излезе с решение за Дауксис, тъй като той е депутат и не попада под нейната юрисдикция. Любопитно е, че именно той стана лидер на листата на кандидатите на Партията на труда за предстоящите парламентарни избори. Партията го избра за водещ кандидат няколко седмици след като бяха разкрити българските му активи.

Подкрепете кампанията #DMSЯневагейт за популяризиране на Яневагейт във Facebook

Ако цените нашата работа подкрепете сайта "Биволъ" с дарение (банков превод, в брой - през Cashterminal, ePay.bg - EasyPay, PayPal, биткойни), абонамент или покупка на наш рекламен продукт:

Print Friendly