След разследване на Биволъ и 15min.lt

Литва: Министър на културата е нарушил закона, като е укрил българските си активи

Екип на Биволъ

Действащият Министър на културата на Литва Шарунас Бирутис е нарушил закона, защото не е обявил собствеността си в български бизнес, според разкрития на 15min.lt и Бивол.

Както показва българската база данни в регистъра на Бивол, влиятелен член на литовската Партия на труда е един от тримата акционери в българска компания наречена Агролитас (Agrolitas). Въпреки това, той не е обявил тази си собственост в продължение на години, докато е бил евродепутат,  член на градския съвет на Вилнюс, а от 2012 г. и Министър на културата.

След като 15min.lt публикува статия за укритите активи на Бирутис, Министърът промени декларацията си за конфликт на  интереси, признавайки връзките си с Agrolitas, като каза, че не е бил наясно с факта, че трябва да декларира бизнес собственост извън Литва.

На 7 септември литовската Главна официална етична комисия постанови, че Бирутис е нарушил закона с укриването на българските си бизнес дейности. Въпреки това, председателят на комисията Ромас Валентукевишиус заяви, че решението е по-скоро формалност, тъй като Бирутис е обявил българските си връзки в същия ден в който статията се е появила в 15min.lt.

Бирутис е един от двамата влиятелни литовски политици разкрити от базата данни на Бивол. Вторият е Кестутис Дауксис, който е депутат в парламента, и като Бирутис е от Партията на труда. От 2006 г. съпругата на Дауксис притежава необявена компания в България, която има собственост върху земя в курорта Бяла, в непосредствена близост до морския бряг. През 2008 г. двойката сключва брак, и от тогава Дауксис е бил длъжен да обяви както своите бизнес връзки в Литва и в чужбина, така и тези на съпругата му, но така и не го е направил.

Въпреки това Етичната комисия не излезе с решение за Дауксис, тъй като той е депутат и не попада под нейната юрисдикция. Любопитно е, че именно той стана лидер на листата на кандидатите на Партията на труда за предстоящите парламентарни избори. Партията го избра за водещ кандидат няколко седмици след като бяха разкрити българските му активи.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also