Индекс на цензурата:

Разследващи журналисти отвръщат на удара в клеветническа кампания режисирана от медиен магнат

от Золтан Шипош
by Екип на Биволъ

Журналистите от българския разследващ сайт Bivol.bg са подложени на режисирана клеветническа кампания, необичайна дори и за България, страната-членка на ЕС, която е на дъното на класацията на Репортери без граници за свободата на печата за 2015 г. – пише Золтан Шипош в публикация на правозащитната организация “Индекс на цензурата”, която заедно с Репортери без граници и Европейската федерация на журналистите прави мониторинг на медийната свобода в Европа.

Атаките се свързват с казионни медии, контролирани от българския медийния магнат и депутат Делян Пеевски, и изглежда са отговор на поредица разследвания, публикувани неотдавна от Bivol.bg, в които Пеевски по един или друг начин е действащо лице.

„Макар и да не е така силна, като в началото, клеветническа кампания не е приключила,“ каза пред Индекса на цензурата главният редактор на Биволъ Атанас Чобанов през декември 2015 г.

Статии очернящи Чобанов и Асен Йорданов – основател, съсобственик и управител на Бивол – започват да се появяват през есента в редица български медии като седмичника „Политика“, ежедневниците „Телеграф“, „Монитор“ и „Труд“, както и в новинарски сайтове като „Блиц“, които са контролирани пряко или чрез подставени лица от Делян Пеевски, депутат от парламентарната група на партията на турското малцинство, Движението за права и свободи (ДПС).

Клеветническите материали твърдят още, че статиите на Bivol.bg свързани с проблемите с опазването на околната среда обслужват интересите на мними природозащитници, които под претекст, че за загрижени за природата рекетират за пари фирми, които искат да строят в българските планини и по Черноморието.

Въпреки че Bivol.bg е бил обект на подобни медийни нападки в миналото, настоящата кампания започва, когато разследващият новинарски сайт публикува доказателство, че Пеевски е акционер в българския производител на цигари Булгартабак, бивша държавна компания, която е приватизирана по спорен начин през 2011 г..

По същото време журналистите започват да публикуват и история за изчезването на 26 милиона евро (28.3 милиона щатски долара) от програма на ЕС за хранителни помощи за бедни хора, в което са замесени собствениците на българската Първа инвестиционна банка (ПИБ). „След катастрофата с друга българска банка, Пеевски премести активите си, кредити и депозити, в тази банка, така че това разследване също вреди на интересите на му,“ каза Чобанов.

След това Bivol.bg прави разкрития по скандала „Янева Гейт“, поредица от публикации, които се основават на изтекли телефонни разговори между бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева и колегата й съдия Румяна Ченалова за незаконни заповеди за наблюдение, които Янева е подписвала.

В тези разговори съдийките споменават Пеевски с първото му име – Делян. „Главният прокурор, един от хората на Пеевски, също е замесен,“ посочи Чобанов, добавяйки, че публикацията е разтърсила българската политика и е довела до оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов.

„В момента битката е съдебна. Обърнахме се към съда за да спре клеветническата кампания и същевременно се браним срещу съдебни жалби подадени срещу нас заради предишни разследвания,“ каза Чобанов.

„Можем единствено да осъдим тези очевидни опити за сплашване на журналистите от Бивол,“ каза Александра Дженест, ръководител на отдела за Европа и Балканите на Репортери без граници. „Работата им по разследванията е напълно законна и ние изразяваме нашата искрена подкрепа и съчувствие към тях.“

Клеветническата кампания, режисирана от медиите контролирани от Пеевски взе неочакван обрат, когато те обвиниха френския посланик в България Кзавие дьо Кабан в неприемливо вмешателство във вътрешните работи на страната, след като той сподели в социалната мрежа Туитър линк към прескомюникето на „Репортери без граници“ с коментар: „Свободата на пресата няма граници“.

Превод със съкращения – Биволъ

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also