“Репортери без граници” и “Мрежа Свободно Слово” осъдиха клеветническата кампания срещу Биволъ

Френският посланик: "Свободата на словото е без граници"
by Екип на Биволъ

Клеветническа кампания срещу разследващ журналист

Репортери без граници осъжда клеветническата кампания срещу Атанас Чобанов, редактор на разследващия новинарски сайт Bivol.bg, и изразява своята подкрепа и съпричастност към този независим журналист.

В продължение на няколко дни Чобанов е обект на поръчана кампания заради това, че той и екипът му отразяват предполагаема корупция с участието на българския медиен магнат и „олигарх“ Делян Пеевски.

„Ние сме обект на безпрецедентна кампания от лъжи, клевети и тормоз от страна на пропагандните оръдия на олигарха Делян Пеевски, бивш шеф на разузнавателната агенция ДАНС и настоящ депутат от партията на турското малцинство Движение за права и свободи (ДПС) и собственик на много вестници и телевизионни станции ,“ каза Чобанов.

„Ние разследваме дейността му в продължение на години и най-новите ни разкрития явно са болезнени,“ добави той.

В момента снимки на Чобанов и колегата му редактор Асен Йорданов се появяват на първите страници на таблоиди и интернет сайтове, които защитават интересите на Пеевски. Докато Чобанов е в чужбина, екип на Канал 3, българска телевизия, която е собственост на Пеевски, се появява без предупреждение в дома му на 10 октомври, разпитва членове на семейството му и ги снима без тяхно знание докато им задава въпроси.

„Можем единствено да осъдим тези очевидни опити за сплашване на журналистите от Бивол,“ каза Александра Дженесте, ръководител на отдела за ЕС и Балканите на Репортери без граници. „Работата им по разследванията е напълно законна и ние изразяваме нашата искрена подкрепа и съчувствие към тях.“

България се нарежда на 106-то място от 180 страни в класацията на Репортери без граници за 2015 г. за свобода на пресата. Това е най-лошото класиране на страна член на Европейския съюз.

Позиция на Мрежата за свободно слово

За пореден път през последните години сайтът „Биволъ“, един от малкото в България за журналистически разследвания, е подложен на безпрецедентни атаки и оклеветяване от определени медии и отделни журналисти, свързани с най-влиятелните политически и икономически кръгове в страната ни. Очевидно е, че мотивът за тези атаки са разследванията на „Биволъ“. Случващото се показва, че българските журналисти работят в крайно деформирана медийна ситуация. Тези, които спазват етичните и професионалните стандарти са незащитени и тормозени, а другите са подложени на политически и икономически натиск от медийни собственици (понякога фиктивни), свързани с политически лица във високите етажи на властта. Няма друго обяснение затова, че журналисти са принудени да извършват клеветнически атаки срещу свои колеги. Журналистическата солидарност и професионалните стандарти в България са тотално погазвани както заради и непрозрачната законово медийна собственост, така и заради нерегламентираните връзки, а понякога и откровено срастване, на медийната собственост с икономическата и политическата олигархия. В страната ни съществува парадоксът, че медийният монопол е очевиден и е публична тайна. Тайна, с която уютно съжителстват българската магистратура и политическата и икономическата олигархия. Обръщаме внимание върху факта, че достоверността на разследванията и публикациите в „Биволъ“ не е оспорена по никакъв начин, въпреки многократните опити за натиск върху колегите. Журналистите от „Биволъ“ са част от Мрежа за свободно слово, организация, създадена да отстоява и защитава професионалните и етични стандарти и правото на гражданите да получават достоверна информация. Нямаме никакви основания да се съмняваме в журналистическата добросъвестност на колегите от „Биволъ“, и заставаме зад тях не само защото са наши членове. Уверяваме ви, че по същия начин бихме подкрепили всеки журналист, който е жертва на преследване заради труда си. Да премълчим случващото се означава съгласие да продължим да работим в една съсипваща професията и обществото среда, да преглътнем корупцията и задкулисието и да станем част от тях.
Апелираме да обърнете внимание на този и други случаи, като сме готови да предоставим цялата фактология, с която разполагаме. Журналистическата солидарност е част от етичните стандарти. В България с днешна дата не можем да се справим сами.

Позицията е изпратена до всички посолства на европейски страни в София.
Всяка българска медия, която счита свободата на словото за основна ценност в професията е свободна да информира своите зрители, слушатели и читатели.

Кзавие Дьо Кабан: “Свободата на пресата няма граници”

В социалната мрежа Туитър френският посланик Кзавие дьо Кабан сподели линк към прескомюникето на “Репортери без граници” с коментар: “Свободата на на пресата няма граници”.

decabanes-bivol

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also