Опит за цензура или...

Мистериозен технически проблем изтрил статия за ЧЕЗ и ТИМ от сайта на БНР

След питане по ЗДОИ статията се появи отново
by Екип на Биволъ

Статия на БНР датирана от 2013 г. внезапно изчезна от сайта на общественото радио след като преди две седмици беше припомнена от влиятелен потребител във Facebook. Биволъ веднага изпрати до БНР запитване за информация по реда на ЗДОИ, на което общественото радио нямаше как да не отговори. Според отговора на директора на радиото Александър Велев ставало дума за “технически проблем” и статията е възстановена.

В материала, озаглавен “ТИМ контролира 25 процента от “ЧЕЗ Електро” и 5 процента от “ЧЕЗ Разпределение“, се обсъждат публикации в чешки медии, цитира се главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов, както и грама на бившия американски посланик Джеймс Пардю, в която ТИМ е наречена “най-опасната престъпна групировка в България”.

На 11 март, в разгара на скандала с продажбата на ЧЕЗ България на “Инерком” на Гинка Върбакова, известният инфографист и автор на популярни колажи Иван Червенков пусна линк към тази статия в личния си профил във Facebook. Линкът е придружен със следния коментар на Червенков:

“Абе няма ли начин някак и в БНР да назначат Кошлуков? Ма много си позволяват!”

Споделената от Червенков информация има по-скоро скромен успех – към днешна дата 56 души са харесали, а 23 са споделили неговата публикация. Но на следващия ден, 12 март, телевизионният водещ Веселин Дремджиев констатира, че статията вече е недостъпна на сайта на БНР. 

“Странна работа. На пръв поглед. Ден след като във ФБ беше споделена стара кореспонденция от Прага за Bg участие в собствеността в #ЧЕЗ, текстът изчезна от сайта на #БНР. Общественото…” – коментира Дремджиев.

На 14 март Биволъ изпрати по имейл запитване по ЗДОИ до БНР, което най-напред беше отхвърлено, защото не било подписано. След напомняне на Закона БНР все пак регистрира запитването.

В отговора, който се получи преди да изтече 14 дневния срок, Александър Велев твърди, че веднага е била направена проверка и е било установено следното: “Към 14.03.2018 г. статията е била недостъпна по технически причини. Достъпът е възстановен на 15.03.2018 г. след отстраняване на техническата пречка.”

На уважаемите слушатели и читатели не им остава друго, освен да повярват в паранормалните явление, витаещи в сградата на Драган Цанков – пет години статията си стои незабелязана и едва след като отново става актуална, изведнъж се появява техническа причина и тя става недостъпна.

 

Отговор по ЗДОИ на запитването от Биволъ защо статията е изчезнала от сайта на БНР.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also