Capture_decran_2013-02-26_a_11.20.04

Проект за договор между БНТ и фирмата „Фърст Диджитал“ ЕАД за цифровизация на публичната телевизия е внесен на 14 февруари в УС на телевизията от шефа на БНТ Вяра Анкова. Предложението е за 18 млн годишно и за срок от 3+2 години, научиха Биволъ и Offnews от два независими източника.

На въпрос към БНТ за потвърждаване на тази информация се получи следният отговор: „Към настоящия момент БНТ няма подписан договор за ефирно цифрово разпространение на програмите си с фирма „Фърст диджитъл“.Ръководството на БНТ преговаря с фирмата, която ще предостави услугата чрез качването на програмите й на обществения мултиплекс.

Фирмата „Фърст Диджитъл“ е собственост на регистрирано в Швейцария, кантон Женева, анонимно дружество Пюблител Холдинг. Директор на дружеството е швейцарец с адресна регистрация в Дубай, показва справка в швейцарския търговски регистър. Собствеността на капитала от 100 000 швейцарски франка, разпределен в 100 акции не е публична.

Capture_decran_2013-02-26_a_11.16.28

„Фърст Диджитъл“ всъщност е наследник на латвийската „Хану Про“ ЕООД, свързвана с банкера Цветан Василев от Корпоративна търговска банка, определяна в американските дипломатически доклади като „гнила ябълка“.

КТБ концентрира най-голям процент от парите на държавните предприятия и при Тройната коалиция и при ГЕРБ. Тази банка е основен източник на кредити за купуване на медии от Ирен Кръстева, майка на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Характерно за всички медии на Кръстева е пълната преданост към властимащите. Тази медийна концентрация с използване на обществен ресурс стана повод за критики от неправителствени организации като „Репортери без граници“, а европейските институции също проявиха загриженост за свободата на словото в България.

Друга голяма медийна инвестиция на КТБ и Цветан Василев са мултиплексите. Там той успя с активна помощ от властта да наложи пълен монопол, което стана повод Европейската комисия да заведе дело срещу България.

През 2009 г. „Хану Про“ спечели втората конкурсна процедура за мултиплексите и взе три частни мултиплекса, както и разрешително за изграждане на обществения мултиплекс, който да разпространява програмите на БНР и БНТ. През юни 2012 г., за да заглуши нарастващото недоволство на ЕК, „Хану Про“ прехвърли разрешителните за търговските мултиплекси на американската компания „HD Медиа сървисиз“ ЛТД и обяви, че се съсредоточава върху изграждане на обществения мултиплекс.

Както се оказва, обществената цифровизация също е лакома хапка. В момента УС на обществената телевизия е подложен на силен натиск от властта в оставка, за да подпише договора на възможно най-високата цена, твърдят източниците на Биволъ. Планът предвижда да се създаде привидност за грижа за обществения ресурс като БНТ окаже формална съпротива и намали сумата от 18 на 15 млн. лева на година.

БНТ е длъжна да сключи такъв договор по закон, но предложената цена съвсем не е разходосъобразна. Частните телевизии преговарят с мултиплексите за цени, които са от 2 до 3 пъти по-ниски при същото качество на услугата.

В крайна сметка, ако договорът мине за 15 млн. годишно, всеки данъкоплатец ще трябва да се бръкне с 3 лева годишно за своебразен „данък цифровизация“, който ще се усвои от обръча на „банкера на всяка власт“ – Цветан Василев.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.