С нами Путин...

Бокова провалила заседание на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, за да не се обсъжда Крим

България може да оттегли Бокова от ЮНЕСКО ако тя не спре да пречи на официалната ни кандидатура
by Екип на Биволъ

Заседанието на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО миналия петък е била отменена от Ирина Бокова. Поводът е, че тя трябвало да отиде на погребението на Шимон Перес. Бокова се оказа единственият шеф на агенция на ООН, който присъства на церемониите в Йерусалим.

Дипломати от организацията обаче считат, че отмяната на сесията е защото то е било посветено на анексията на Крим от Русия. Експонирането на темата в международната организация не се харесва на Русия, която подкрепя неофициално “осиротялата” кандидатура на Бокова за шеф на ООН.

След като България издигна официално Кристалина Георгиева, Бокова не се оттегли и сега се бори за мястото на генерален секретар от свое име като независим кандидат, но с негласната подкрепа на Русия и нейните съюзници.

Стои и въпросът с какви ресурси Ирина Бокова продължава кампанията си, след като България официално не я подкрепя и не плаща повече за промоция на нейната кандидатура.

Стенограмите от заседанията на ИС на ЮНЕСКО показват, че през юли 2016 г. в Изпълнителния съвет са огласени притеснения, че кампанията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН няма я вкарва в ситуация на конфликт на интереси. Представителят на Гвинея е задал този въпрос два пъти, преди да получи отговор. (виж тук стр.70 параграф 16 и 19.1)

В отговора си Ирина Бокова отказва да говори за своята кандидатура, за да не излезе, че води кампания. Тя уверява, че била напълно посветена на ЮНЕСКО, уведомила е и персонала на ЮНЕСКО, че той няма да се включва в нейната кампания. Правителството на България, което е внесло кандидатурата, щяло да направи всичко необходимо.

Сега обаче ситуацията е променена, след като правителството официално оттегли нейната кандидатура. Биволъ вече изнесе данни, че българки от кабинета на шефката на ЮНЕСКО, които са на пенсионна възраст, са останали да работят изключително за кампанията на Бокова за ООН.

България може да оттегли Бокова и от ЮНЕСКО

Заинатяването на Ирина Бокова да остане в състезанието за генерален-секретар на ООН беше представено като акт, срещу който България не може да направи нищо. Съгласно правилата за избор на генерален секретар на ООН не било възможно кандидатура да бъде оттегляна от друг освен от самия кандидат – обясни правителството.

Не е вярно обаче, че България няма лостове да демонстрира, че сваля доверието от Бокова, която де факто вече работи срещу страната си и пречи на официалната кандидатура на Кристалина Георгиева. Правителството има правото да оттегли официално Бокова от шефското място в ЮНЕСКО. За целта външният министър Даниел Митов може да поиска извънредно заседание на Изпълнителния съвет на организацията.

Дали това ще стане факт преди следващото гласуване на 5-октомври, за да се предотврати фактическия саботаж на българската кандидатура от Бокова, или телефонните совалки на Борисов с Путин са предрешили друго, предстои да видим в близките два дни.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also