Заседанието на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО миналия петък е била отменена от Ирина Бокова. Поводът е, че тя трябвало да отиде на погребението на Шимон Перес. Бокова се оказа единственият шеф на агенция на ООН, който присъства на церемониите в Йерусалим.

Дипломати от организацията обаче считат, че отмяната на сесията е защото то е било посветено на анексията на Крим от Русия. Експонирането на темата в международната организация не се харесва на Русия, която подкрепя неофициално „осиротялата“ кандидатура на Бокова за шеф на ООН.

След като България издигна официално Кристалина Георгиева, Бокова не се оттегли и сега се бори за мястото на генерален секретар от свое име като независим кандидат, но с негласната подкрепа на Русия и нейните съюзници.

Стои и въпросът с какви ресурси Ирина Бокова продължава кампанията си, след като България официално не я подкрепя и не плаща повече за промоция на нейната кандидатура.

Стенограмите от заседанията на ИС на ЮНЕСКО показват, че през юли 2016 г. в Изпълнителния съвет са огласени притеснения, че кампанията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН няма я вкарва в ситуация на конфликт на интереси. Представителят на Гвинея е задал този въпрос два пъти, преди да получи отговор. (виж тук стр.70 параграф 16 и 19.1)

В отговора си Ирина Бокова отказва да говори за своята кандидатура, за да не излезе, че води кампания. Тя уверява, че била напълно посветена на ЮНЕСКО, уведомила е и персонала на ЮНЕСКО, че той няма да се включва в нейната кампания. Правителството на България, което е внесло кандидатурата, щяло да направи всичко необходимо.

Сега обаче ситуацията е променена, след като правителството официално оттегли нейната кандидатура. Биволъ вече изнесе данни, че българки от кабинета на шефката на ЮНЕСКО, които са на пенсионна възраст, са останали да работят изключително за кампанията на Бокова за ООН.

България може да оттегли Бокова и от ЮНЕСКО

Заинатяването на Ирина Бокова да остане в състезанието за генерален-секретар на ООН беше представено като акт, срещу който България не може да направи нищо. Съгласно правилата за избор на генерален секретар на ООН не било възможно кандидатура да бъде оттегляна от друг освен от самия кандидат – обясни правителството.

Не е вярно обаче, че България няма лостове да демонстрира, че сваля доверието от Бокова, която де факто вече работи срещу страната си и пречи на официалната кандидатура на Кристалина Георгиева. Правителството има правото да оттегли официално Бокова от шефското място в ЮНЕСКО. За целта външният министър Даниел Митов може да поиска извънредно заседание на Изпълнителния съвет на организацията.

Дали това ще стане факт преди следващото гласуване на 5-октомври, за да се предотврати фактическия саботаж на българската кандидатура от Бокова, или телефонните совалки на Борисов с Путин са предрешили друго, предстои да видим в близките два дни.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English