Wikileaks: Ирина Бокова – втората резерва на САЩ за шеф ЮНЕСКО

Екип на Биволъ

Capture_decran_2011-11-01_a_14.16.17

Членството на Палестина в ЮНЕСКО, гласувано в понеделник предизвика международна криза. САЩ обявиха, че спират да финансират организацията, начело на която е българката Ирина Бокова.

Подробности за американската дипломация свързана с ЮНЕСКО и за изненадващия избор на Бокова за генерален директор могат да бъдат открити в американските дипломатически доклади изтекли в Wikileaks.

Изборът на Бокова – победа на американско-китайската дружба

Китайският представител в ЮНЕСКО ентусиазирано е поздравил американския си колега с избора на Ирина Бокова начело на организацията през 2009 г. [09PARISFR1301]. На 22 септември 2009 след няколко оспорвани рунда на тайно гласуване, българският кандидат изненадващо победи с 31 на 27 гласа сочения за фаворит египетски министър на културата Фарук Хосни.

“Тази победа представлява успешно партньорство между САЩ и Китай в подкрепа на доброто управление на международната система. В първия рунд гласувахме в подкрепа на гео-политически задължения. Във финалния тур гласувахме в подкрепа на интегритета на тази организация” – казал китайския посланик след гласуването. Преди това той разкрил, че Китай смята да гласува за Бокова заради притеснения от нарастване на влиянието на Индия ако победи египтянинът Хосни.

В грамата, която не е класифицирана, но е само за служебна употреба, никъде не се казва в прав текст, че САЩ са работили директно в полза на Бокова и срещу Хосни. Позицията на американците срещу автора на антисемитски изказвания Фарук Хосни и насоката на техните дипломатически действия стават ясни от други дипломатически доклади.

“Тя ви дължи живота си, момчета”

В доклад изпратен от Тел Авив на 24 февруари 2010 г. [10TELAVIV434] американският посланик в Израел цитира зам.-министъра на външните работи Дани Аялон, който поискал от САЩ да лобира пред Бокова, за да назначи израелец на важна позиция в ЮНЕСКО. “Тя ви дължи живота си, момчета” – казал метафорично Аялон на посланик Кънингам.

До избора на Ирина Бокова се стига след сложен и напрегнат дипломатически кадрил, завършил с изненада, свидетелстват дипломатическите документи.

През лятото на 2009 Вашингтон изпраща до посланиците си директива, която не е налична в базата с доклади на Wikileaks [SECSTATE 82701]. От отговорите обаче може да се заключи, че задачата на дипломатите е да съобщят на чуждестранните правителства позицията на САЩ за предстоящите избори на генерален директор на ЮНЕСКО и да се информират за предпочитанията на съответната страна.

Доклад изпратен от Д.Р. Конго разкрива, че САЩ са решили да подкрепят кандидатите на Австрия, България, Еквадор и Латвия [09KINSHASA762]. В друг доклад от Чили [09SANTIAGO865], който е класифициран като секретен е назован и предпочитаният от САЩ кандидат – еквадорецът Ивон Баки.

До Вашингтон достигат редица слухове и информации за дипломатически интриги. Така например от Кувейт [09KUWAIT797] идва слух, че Ирина Бокова е решила да даде подкрепа за руския кандидат Яковлев ако не успее да се класира.

Разпределението на силите преди гласуването е изложено подробно в доклад от Париж изпратен в средата на август 2009 [09PARISFR1137]. Проблемът на опозицията срещу Хосни, която освен САЩ включва най-големите донори на ЮНЕСКО (Япония, Великобритания, Канада, Мексико, Франция, скандинавските страни и Русия) е, че липсва ясен опонент, който да застане срещу египтянина – анализира дипломатът.

Конкретно за Бокова е проблем, че търси гласове от същите страни, които са ухажвани от руския кандидат Яковлев, а нейните критици смятат, че тя няма визия и силен характер, за да наложи ред в такава голяма международна организация. На този етап американците преценяват, че Бокова ще получи единични гласове и не е сериозен състезател, а като такъв може да се определи Бенита Фереро-Валднер.

Тактика на моркова и тоягата

Американските дипломати дават подробности за тактиката на моркова и тоягата прилагана от египетската дипломация в разгара на избирателната кампания. САЩ са получили уверения от египетския посланик във Франция, че Египет ще се отблагодари ако Хосни победи и ще иска да включи САЩ в администрацията на ЮНЕСКО. Делегати от страни от Арабската лига и Африканския съюз обаче са били заплашени, че официален Египет ще настоява пред правителствата им да ги отзоват ако не гласуват за Хосни.

Египет от своя страна също обвинява САЩ, че заплашва други правителства, за да осуети избора на Хосни [09CAIRO1804].

Основните поддръжници на египтянина извън арабския свят и Африка са били Бразилия и Индия, които са заложили на разделителната линия между Севера и Юга, за да фаворизират избора на кандидат от Африка. В същото време някои страни са обещали да гласуват за Египет, докато тайно са уверили САЩ, че ще дадат гласовете си за Бокова.

Поради тайното гласуване обаче е изключително трудно да се отгатне кой за кого е гласувал – предупреждава американския посланик и цитира оттеглилата се от надпреварата латвийска кандидатка Ина Марчиулионайте. Тя споделила, че най-малко осем делегати са я уверили, че ще гласуват за нея, но в урната имало само четири гласа в нейна полза.

Хосни и пликове с пари…

Кампанията на Хосни е помрачена и от подозрения за подкупи – пише американският посланик. Член на делегацията на САЩ е станал свидетел как външен човек е разнасял плик с голямо количество кеш в сградата на ЮНЕСКО. Лобисти сновяли из коридорите и слухтяли какво си говорят делегатите, което създавало атмосфера на напрежение. Шефът на кабинета на бившия директор на ЮНЕСКО потвърдила пред американския представител, че Коичиро Мацура е забранил достъпа до сградата на “индивид, който е бил многократно уличен в неетично поведение свързано с избора”.

Френско-португалската връзка

Важна роля за крайния резултат е изиграла Франция, която е поела ангажимент да убеди франкофонските африканските страни, за да гласуват против избирането на Хосни.

В началото на септември 2009 САЩ настойчиво са искали от Франция да работи против кандидатурата на Хосни, а френският външен министър по това време Бернар Кушнер ги е чул, разбрал и подкрепил: “Не обичам изобщо Хосни, той е антисемит, грешният човек и е напълно неподходящ за тази работа… ние сме ваша страна и ще помогнем…”. “Хосни няма да спечели на първия тур и ние се ангажираме да водим кампания, за да го победим на следващите гласувания.” – добавил Кушнер, който споделил, че Франция иска да спечели европеец и предпочита австрийския кандидат Бенита Фереро-Валднер. [09PARIS1206].

“Макар че Египет лесно може да бламира САЩ за провала, някои от ключовите хора отговорни за обръщането на вота са от малки островни страни, включващи Ямайка и по-специално делегатът на Санта Лучия” – отбелязва посланик Килиън във вече цитираната грама последвала избора на Бокова.

Приносът на посланичката на малкия остров за избора на Бокова е огромен и тя е работила неуморно до последната минута, за да преобърне в полза на българския кандидат ключови гласове, включително тези на Сейнт Винсент и Ямайка. С изключение на Куба, всички карибски страни са гласували за Бокова, вярват американците, а португалският представител Антонио Котрим също е изиграл важна роля, за да осуети избирането на Хосни.

Бокови под лупа

Американският дипломат дава и кратка биографическа справка за Ирина Бокова, която по това време е посланик на България във Франция и постоянен представител към ЮНЕСКО. Не е пропуснато, че баща и Георги Боков е бил част от вътрешния кръг на бившата комунистическа власт и главен редактор на Работническо дело. Отбелязана е и кариерата на брата на Бокова – Филип, бивш политически съветник на президента Първанов и на бившия социалистически премиер Сергей Станишев, назначен за посланик в Словения. Децата на Бокова учат и живеят в САЩ. Дипломатът уточнява, че източник за биографичната информация са публикации в пресата.

Почти същата биографична справка [09SOFIA537] изпраща на 24 септември 2009 във Вашингтон Джон Ордуей, който е временен посланик на САЩ в София. Той отбелязва, че връзките на фамилията Бокови с комунистическата върхушка са повод за негативни коментари в пресата. Това обаче не е проблем за американците, както стана ясно от други доклади изпратени от София, в които се обсъждат спекулации за съпричастието на Ирина Бокова и посланичката ни в САЩ Елена Поптодорова към Държавна сигурност.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: