Бургаската прокуратурата с мотивирано становище за престъпления на кмета на Царево и наемателя на Къмпинг “Делфин”

ВКП видяла и по-тежко престъпление, но топката е в Специализирана прокуратура
by Екип на Биволъ

Бургаска окръжна прокуратура, Специализираната прокуратура и ВКП са си прехвърляли неудобна за властта проверка, според която кметът на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) е извършил стопански престъпления в полза на наемателя на Къмпинг “Делфин”. Това се разбира от постановление на бургаския окръжен прокурор Св. Маринчев, с което Биволъ разполага. В крайна сметка е изготвено мотивирано становище за извършените престъпления, като топката е в Специализирана прокуратура.

Малкият южен плаж “Делфин”, разположен в границите на Природен парк “Странджа”, се прочу миналото лято с протести срещу наемателите от “Тйва Интернешанал”, които подгониха плажуващите там нудисти. Кметът на Царево Лапчев оказа пълна подкрепа на наемателя и дори организира полицейски акции срещу нудистите в стил “Полицаят от Сен Тропе”

Възмущение предизвика също така изсичането на горичката над плажа и построяването на стълба в общински имот. Според РИОСВ и ДНСК стълбата е незаконна, а изкопните работи са предизвикали опасност от свлачище. Наемателят обаче нагло отрече, че има нещо общо със сечта в прородния парк.

През юли 2017 Атанас Чобанов от Биволъ и ученият Атанас Орачев сезираха Прокуратурата точно за тези нарушения на наемателя  и за безстопанственост от страна на кмета Георги Лапчев. Паралелно подобен сигнал се внесли във ВКП и други граждани.

Проверката по сигнала, осъществена от Бургаската прокуратура потвърждава напълно данните в него. Документално е установено, че въпреки констатациите от няколко институции, царевския кмет не е предприел действия, за да бъде спряно незаконосъобразното ползване на общинския имот. Нещо повече – дал е последващо разрешение за достъп до плажа през него.

Три прокуратури отказват да се произнесат

След като приключва проверката, прокурор Маринчев изпраща на 16.11.2017 преписката за произнасяне на Специализирана прокуратура, тъй като неотдавнашните промени в НПК прехвърлят на нея компетентността за престъпленията на кметовете.

Специализирана прокуратура обаче отказва да приеме преписката по компетентност и я връща обратно на БОП с постановление от 07.12.2017.

Тогава Бургаска окръжна прокуратура повдига спор за компетентност пред ВКП, който обаче не е уважен. ВКП също отказва да се произнесе като първа инстанция и указва на БОП да изготви мотивирано постановление за извършено или не престъпление от кмет на община, което да бъде изпратено на Специализираната прокуратура за образуване на досъдебно производство или отказ да бъде образувано такова.

Любопитно е, че в мотивите на ВКП се появява и Чл. 282 от НК – престъпление по служба с умисъл да се набави облага или причини вреда. Позоваване на този член липсва в сигнала на Чобанов и Орачев, които посочват само извършените стопански престъпления.

В изпълнение на указанието на ВКП, Бургаска окръжна прокуратура изготвя мотивирано становище с изброяване на документи и факти, които не оставят съмнение в извършените престъпления с общинската собственост.

В хода на проверката по преписката са установени конкретни сигнали, твърдения и данни за извършени престъпления от общ характер – по чл. 323а от НК – от страна на представители на ТЙВА ИНТЕРНЕШАНАЛ ЕООД и по чл. 219 ог НК и чл. 221 от НК – от страна на Георги Лапчев – кмет на община Царево – пише прокурор Маринчев.

В крайна сметка БОП препраща отново топката в Специализираната прокуратура, която трябва или да започне досъдебно производство срещу кмета и наемателя, или да смачка преписката. Последното вече ще е по-трудно, предвид изложените аргументи на окръжния прокурор.

Предстои да видим и дали ще има действия от страна на Министерството на туризма, което засега си затваря очите за нарушенията на наемателя “Тйва Интернешанал” и отказа да прекрати договора с него. В прокурорското постановление ясно е посочено, че фирмата е нарушила закона, като се е самоуправила с общинския имот.

Според проучване на Биволъ собственикът на “Тйва” Йордан Тодоров е свързан с тютюневия бизнес. Негов партньор е кадровият офицер от ДС и бивш шеф на ГКПП „Кулата“ Юри Смуков. През 2006 г. микробус на фирма на Смуков е взривен с 200 гр. тротилов еквивалент. Смуков се свързва и с фирмата от орбитата на КТБ „Инфраструктурна компания“ АД. След фалита на банката тя дължеше близо 90 млн. лв., част от които бяха покрити с цесии.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also