Следователят-бунтар Бойко Атанасов получил предупреждения да отиде “в изгнание”, за да не му се случи нещо

by Екип на Биволъ

Следователят Бойко Атанасов е бил настоятелно „посъветван“ чрез свои колеги от прокуратурата да излезе в неплатен отпуск за поне 6 месеца. Докато „лъвът“ се премести. Това разказва самият той пред Биволъ. Обяснява, че този съвет бил „мотивиран“ от загрижеността „да не му се случи нещо”.

Вече са три дисциплинарните производства срещу следователя от Столичното следствие Бойко Атанасов. Началото на поредната офанзива от ръководството на Софийска градска прокуратура срещу него съвпада с момента, в който той повдигна темата за несъбирането на ДДС от държавата и за трудностите при разследването на данъчни престъпления.

“Всички ние трябва да знаем дали на наш гръб се теглят кредити от международни финансови институции, за да се покрие липсата на събран данък. От големи компании, предимно собственост на олигарси” – заявява пред Биволъ следователят. Атанасов отбеляза, че граждански сдружения са започнали да искат информация от Министерството на финансите какъв е размера на несъбраното ДДС. За момента обаче липсвал отговор от ведомството.

Подложен съм на отчайващ натиск от ръководството на прокуратурата.“ – разказва Атанасов и уточнява, че втората дисциплинарка срещу него е образувана, защото не е извършвал ритмично разследване по дело, което никога не му е било предоставяно. Третото дисциплинарно производство пък било образувано във връзка с доклад, след ревизия на Следствения отдел на СГП.

„На няколко човека е направена ревизия, включително и на мен. Не е направена ревизия на сектор 4- ти, където са съсредоточени делата срещу министри, за които разказах, че са на трупчета. Срещу бивши министри, депутати, там са си… Трябваше това, като реакция срещу мен, да бъде смазващо. Да бъда сложен на колене, за да мълча. За момента се правят всички усиля в тази насока.“

Атанасов разказва, че дициплинарки са образувани и на други негови колеги, преобладаващата част от които общували с него.

„На тях им се съобщава, че  им се образува, защото говорят и контактуват с мен.“


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Следователят вижда и друго съвпадение – между натискът над него и образуването на проверка от страна на ВСС по твърдяното от него за Иван Гешев, че е сключвал срамни споразумения с ОПГ-та, на които Атанасов е присъствал.

„Част от тези факти съм ги съобщил още през 2016 г., на изслушването във ВСС, пред етичната комисия и пред целия ВВС. Тогава съветът отказа да провери тези мои думи. Аз от тогава до сега ги повтарям много пъти.“

Атанасов разказва, че натискът е реализиран включително и в един телефонен разговор с друг магистрат, в който той бил „посъветван“ да се покрие.

„Идеята е да изляза за 6 м. в неплатен отпуск, докато “лъвът” се премести. Аз не искам да съм залог на никого, това положение, в което е поставена прокуратурата и ръководството й, е потресаващо. Не може почти всички магистрати да са залог на един човек. Ние всички да стоим и да не изпълняваме служебните си задължения, да не се борим с корупцията. България е на последно място в Европа… или на първо място по липса на борба с корупцията. Организираната престъпност е на съшия хал.“

В разговора, колегата на Атансов споделил опасенията си „някой да не направи услуга на някого“, във връзка с неговата физическа цялост. Атанасов трябвало да замине далеч, в изгнание. Като през това време можел да работя на граждански договор.

„Този разговор се провежда 3 часа след като са ми показани, защото не са ми връчени материалите по дисциплинарките. Не са ми дадени копия от тези производства. Три часа след това идва странното съвпадение и предположението да изляза в 6 м. неплатен отпуск. Мога да го свържа само и единствено с натиск.”

Атанасов подчерта, че прокуратурата се управлява по авторитарния модел на диктатурата и единовластието.

„Поне за момента аз не мога да кажа, че прокуратурата изпълнява функциите си, съгласно закона. Цялата мощ на  главния прокурор и приближените до него е впрегната да се бори срещу хора, които критикуват липсата на работа в прокуратурата. Аз не критикувам човека Сотир Цацаров, аз критикувам това, че той не прави така, че прокуратурата да работи с правомощията, законовите си, да преследва корупцията и организираната престъпност. Напротив! Мисля, че в момента се полагат всички усилия корупцията да възтържествува, като една държавна политика.“

Атанасов разказва, че бил посетен от служители на Дирекция на полицията във връзка със сигналите, че той е в опасност.

„Единствените съмнения, които имам са във връзка с обявеното в медиите, че шпицкомандата не е убила никого, което е проблем. Надявам се този проблем да продължава в шпицкомандата. Единственото ми притеснение е от хора, които са свързани с  тази шпицкоманда. Че от там може да дойде заплаха за мен и за моето семейство.“

Атанасов отбелязва, че в реакциите на прокуратурата срещу нега няма нищо ново. „През 2005 г. с колегата Йорданов съобщихме за корупция в СтСлС дойдоха колеги и ми предложиха да изляза в един столичен вестник всекидневник и да кажа неща срещу колегата Йорданов, срещу което щях да получа кариерен бонус. Не съм го приел. Впоследствие ръководството на СтСлС искаше да подам оставка, защото щели да ме размажат от НСлС и директора Ангел Александров . По това време водех дело за клевета срещу заместника му Свилен Турмаков.“

Следователят напомня, че съда дава ход по въпросното дело. За разлика от делото по жалбата на следователя Страхил Каменички среща зам. главния прокурор Борислав Сарафов, в което ход не бе даден.

„Турмаков ми се извини и каза, че съжалява. Тогава бях принуждаван да си подам оставката и аз я подадох. След една седмица я оттеглих, след като Турмаков каза, че съжалява в съдебна зала. Тогавашното ръководство мен и колегата Йорданов ни викаше всеки ден един месец, за да подадем оставка.

Гражданска подкрепа за магистрата – бял Биволъ в затъналата в блатото на корупцията  и престъпността съдебна система. 

Диктатурата на мафията е в своя последен стадий, следва физическото отстраняване на неудобните и нарочените за врагове, които „дразнят лъва”. Прокуратурата показва своят образ на мутренска бригада за изпълнение на мокри поръчки.

Преди две години следовател Бойко Атанасов в интервюта за Биволъ /намери тук/ разкри за съществуването на шпицкоманди в прокуратурата, които са на пряко подчинение на Цацаров и господарите му Борисов и Пеевски. Тази лична гвардия на главният прокурор се занимава с прикриване на престъпления и покриване на сигнали срещу близки до управляващите и в същото време се ползва като бухалка срещу непримиримите и неприемащите властта на мафията. 

През следващите месеци срещу Атанасов са образувани множество проверки и дисциплинарни производства, като е сезиран ВСС. Всичко това е с цел Атанасов да бъде смачкан и устата му затворена. Следователят не се пречупи и продължи да разкрива корупционните схеми и мафиотските методи на работа в прокуратурата.

В свои медийни участия в ТВ предавания /тук, тук, тук, тук и тук/, Бойко Атанасов прави взривяващи разкрития за чудовищните измерения на корупцията в съдебната система, за сключени от шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев споразумения с Организирани престъпни групи източили милиарди през схеми за ДДС измами. Атанасов е сезирал компетентните органи за тези случаи, но вместо разследване на действията на Гешев, се засилват репресиите спрямо Атанасов. Междувременно и автомобилът му е откраднат, което е класически знак, тип „сицилианско предупреждение”, че следващата стъпка е посегателство над самия него.

Междувременно в столицата бяха извършени няколко брутални показни убийства, едно от които на държавен служител, занимаващ се именно с разследване на финасови престъпления.

Преди седмици, по повод свои раследвания на престъпни схеми, в които са замесени кмет на ГЕРБ и общински съветник от ДПС, репортерът на Биволъ Стоян Тончев бе брутално нападнат физически и заплашен със саморазправа пред полицейски участък в Поморие /виж тук/. Поредната индикация, че в България престъпността владее обществената власт и се чувства тотално безнаказана. 

На 07.02.2018г. гражданско сдружение БОЕЦ внесе Сигнал в ДАНС, МВР, НСО и до Президента с Искане за осигуряване на лична охрана на следовател Бойко Атанасов от НСО. В сигнала се казва, че живота на следвателя е застрашен по повод неговата работа и борбата му с мафията и корупцията и се посочват конкретни  мотиви и данни. (http://www.boec-bg.com/archives/173 )

На 19.02.2018г. по повод на сигнала на БОЕЦ, Бойко Атанасов е поканен за среща в президентството, където обаче вместо с Румен Радев , срещата е направена с негови съветници. Явно президента  няма куража да чуе истината за мафиотската същност на прокуратурата лично, въпреки въпросите, които задава.

На следващият ден на следовател Бойко Атанасов са образувани нови две дисциплинарни проверки, а ден по-късно следва обаждане от прокурор от СГП.

“Колегиален” съвет за “отпуск” извън страната! 

В разговора Атанасов е предупреден и посъветван да излезе в неплатен отпуск за няколко месеца и дори да напусне страната. Записът на разговора се пази в редакцията. Атанасов е информирал ГДНП и админситрацията на Президента за случая. Репликата „не дразни лъва защото не можеш да се пребориш с него” е красноречива. А “лъва” в случая е персонално главният прокурор Сотир Цацаров. Лъв с осанка на морж, но с неограничена и безконтролна власт. Биволъ е разкрил неговата същност преди години, още преди да бъде назначен на този пост от плутократичната диктатура на ГЕРБ. /виж тук/ 

Подобна бруталност няма аналог в българската история през последните години, което показва, че мафията губи контрол. Задкулисните господари на прокуратурата – Борисов и Пеевски са готови на всичко за да запазят своята власт и статуквото непроменено. А в тази ситуация всеки неудобен трябва да бъде отстранен, дори физически, ако се наложи. Атанасов се оказва един от малцината непробиваеми български магистрати, служещи на Закона и поставили морала и принципите си над всичко. Това провокира тъмните сили в прокуратурата да действат брутално, с цялата мощ на мафиотската държава и институции. В дъжавата евро-председател един следвател е подложен на репресии, преследване и физически заплахи, заради направените от него разкрития на корупция, зависимости и престъпни схеми по високите етажи на прокуратурата и държавата.

Мафията налага своята диктатура с методите на Сталин и Хитлер. Свободата на словото е заличена, а институциите тотално подчинени. Вместо демокрация и справедливост, в държавата властва беззаконието, корупцията и терора.

Биволъ застава непоколебимо до следовател Бойко Атансов. Ще информираме международни правозащитни организации, както и посолствата на държавите членки на ЕС за този случай.

Краят на тази история продължава да е отворен. В хода на българското председателство става кристално ясно, че Европа няма намерение да се погрижи за съдебната ни реформа. А и не е нейна работа. Ще бъде ли смазан от системата „следователят, който разруши омертата“?

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also