Година след разкритията...

“Опрасквачите” се захванаха със следователя-бунтар Бойко Атанасов

Не дават ход на делото му за незаконно подслушване. Откраднат е старият автомобил на магистрата.
by Екип на Биволъ

Софийският градски съд e прекратил производството по делото срещу Окръжен съд София за незаконното подслушване на следователя Бойко Атанасов. Съдия Илиана Станкова се позовава на тълкувателно решение номер 5 от 2015 г. на ВКС, чието прилагане е задължително. Малка, но важна подробност е, че въпросното тълкувателно решение има за предмет изясняването на случаи, свързани с незаконно задържане под стража и неоснователно обвинение, а не със СРС-та.

В случая жалбата на Атанасов се отнася до  противозаконното разрешаване от Окръжен съд София на прилагането на специални разузнавателни средства срещу него. Биволъ писа за този случай през май 2016 г. след като следователят поиска и получи справка на Националното Бюро за Контрол на СРС. За незаконното подслушване са уведомени Главния прокурор и ВСС. По данни на Биволъ то е било в рамките на разследване за “уронване на престижа на ГДБОП”, като в кръга на подслушваните лица е бил дори и Димитър Иванов – Гестапото.

На първо място, само и единствено СГС е компетентен да се произнася по искания за използване на СРС-та срещу магистрати, какъвто е Атанасов. Освен това некомпетентният в случая Софийски окръжен съд, в нарушение е дал разрешение за прилагането на СРС-та срещу Атанасов при липса на данни в искането, сочещи за съпричастност на следователя към извършени престъпления. Освен за Атанасов, Окръжният съд е дал разрешение за прилагането на СРС-та и срещу други двама следователи.

Решението на СГС подлежи на обжалване в седем дневен срок пред Софийския апелативен съд. Следователят Бойко Атанасов обяви, че ще се възползва от тази възможност на закона. В мотивите си той ще се позове на това, че тълкувателно решение номер 5 от 2015 г. на ВКС засяга неправомерно лишаване от свобода и неоснователно обвинение. В случаят обаче некомпетентният орган на съдебната власът – Окръжен съд София, в нарушение на правилата за местната подсъдност е дал разрешение за неправомерно прилагане на СРС-та. По подобен род дела ВКС все ще няма практика. До момента по няма влезли в сила присъди по подобни дела.

Докато Бойко Атанасов очакваше произнасянето на СГС по жалбата му, случайно или не беше откраднат личния му автомобил. Следователят ще изплаща още 8 години закупеният със заем 11 годишен автомобил. Забавна подробност е, че липсват данни за кражба на идентични автомобили от нисък клас на територията на страната.

Пред Биволъ Бойко Атанасов коментира, че свързва поредното престъпление, извършено срещу него с разкритията, които направи пред нашия сайт през февруари и март миналата година (виж тук, тук и тук). Тогава магистратът разкри, че в прокуратурата и следствието има “шпицкоманда”, която изпълнява политически инструкции на главния прокурор Цацаров, за да се държат в зависимост политици.

Биволъ потърси за блиц интервю следовател Бойко Атанасов

Как оценявате постановлението, с което СГС  отказва да образува дело срещу ОС София, който при липса на компактност одобрил прилагането на СРС-та срещу вас и други двама следователи?

Б.А.: Освобождаването на Софийския окръжен съд, като легитимиран ответник по делото, допринася за изграждането на обществени отношения, в които законите са с препоръчителен характер. А правото се прилага по целесъобразност от прилагащите го, само според тяхното име и длъжност, несъобразено със закона. Към монетна на даването на разрешението за прилагането  на СРС-тата срещу мен, съдът е имал служебната отговорност да следи както за законността, така и от мое име, за моя сметка, дали правата на мен и на моето семейство са нарушени. Нарушени с едно единствено действие – даването на разрешение да бъда подсушван. Аз, моето семейство, както и лица от близкото ми обкръжение – служебно и социално. Видно е, че съдът е действал телеграфно при използването на СРС-та и винаги уважава с разрешение искането на прокуратурата и МВР. В постановлението на СГС е посочено, че само прокуратурата носи отговорност, а съда не.

На какъв етап е делото срещу прокуратурата, която е поискала употребата на незаконните СРС-та?

Б.А.: Делото там продължава. Срещу прокуратурата само и единствено.

Свързвате ли отказът от образуване на дело срещу Окръжен съд София и кражбата на вашия личен автомобил?

Б.А.: Аз мисля че тук отношение има и срещата ми европейските прокурори. Голяма част от техния доклад е по факти, които изнесох пред тях за безобразия в прокуратурата. Връзката е странна и дълга. Значение според мен има и административното дело, което бе образувано за незаконните сектори в следствения отдел на СГП. Много са фронтовете. Възможно е отношение да имат и дела, по които съм работил на по-ранен етап.

Вие как тълкувате тази кражба на вашия личен автомобил?

Б.А.: Като отмъщение. Нищо повече. Не ми е известно на друг следовател да му е откраднат автомобил в страната за последните 20 години. На мен не ми е известно. Крадците, които се занимават с това, чия кола крадат. Отмъщение в резултат на работата ми.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also