Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е пред спиране заради констатирани многобройни нередности от проверяващите в Брюксел. Междинните плащания са замразени до отстраняване на нередностите, а Комисията заплашва и със суспендиране на програмата.

Писмото с предупрежение до българските власти с номер Ares(2017)721863 е изпратено вчера, но Биволъ разполага с чернова на текста още от времето, когато Бойко Борисов беше премиер. То е адресирано до директора на главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ в МОН Цветана Герджикова, директора на ИА „Одит на средствата от Европейския съюз“ Людмила Рангелова и ръководителя на сертифициращия орган Мануела Милошева.

Показателно е, че новият служебен министър проф. Николай Денков вече е поискал оставката на Цветана Герджикова (виж нейното право на отговор тук), но също и на главния секретар на МОН Красимир Вълчев*, както и на зам. министър Красимир Киряков**. Според разследване на „Студия Трансмедия“ последните са шуробаджанашки назначения на Даниел Вълчев – „сивия кардинал“ на Кунева и ДБГ, с които той овладява програмата за 1,3 милиарда лв.

Проф. Денков беше зам.-министър с ресор именно въпросната оперативна програма, която той разработва от 2012 г. и стигна до одобрение от Брюксел. Когато Кунева пое МОН тя му отне ресора и го прехвърли на Киряков, а Денков подаде оставка.

Одит от Брюксел открил „значителни недостатъци“

Констатациите в писмото са унищожителни. Те са резултат от одитна проверка N° REGC214BG0033 (EPSA) на Комисията проведена от 24 до 28 октомври 2016 г. Тя установява, че половината от проверените операции са със сериозни нередности.

Неадекватно разделение на функциите между селекциониращите и проверяващите, липса на прозрачност и одитна следа в процесите на селекция и оценка на проектите, липса на конкуренция при избора на външни експерти и неадекватна оценка на индикаторите за възможни измами са сред нарушенията констатирани от Брюксел.

На българските власти са дадени предписания в 5 точки. Докато те не бъдат изпълнени, Комисията няма да одобрява междинни плащания, се казва в писмото. Комисията си запазва и правото да започне процедура за пълно спиране на програмата.

По информация на Биволъ писмото е трябвало да бъде изпратено на 21 януари т.г. За да не се получи, че в последните дни на Борисов във властта „му спират фондовете“, е имало сериозен политически натиск. Източници на Биволъ твърдят, че Борисов е звънял на „неговия брат“ Юнкер, за да спре неприятния анонс. В последния момент процесът на подписване на писмото от координиращите дирекции в Комисията е бил спрян, като за формален повод е послужило предстоящото публикуване на доклада CVM.

Говорителят на Комисията Мина Андреева категорично отрече тези твърдения и заяви, че Борисов и Юнкер не са водили разговори по темата.

Вече ги спират и на Борисов

Констатациите в одитната мисия обаче са факт и лошото управление на оперативната програма при Меглена Кунева няма как да бъде прикрито и приписано на служебното правителство. Въпреки отлагането във времето вече не е актуална мантрата за еврофондовете „на тях им ги спират, на нас ни ги пускат“, която Борисов повтаря от години. Спираха ги на Станишев, вече ги спират и на Борисов…

Допълнено в 11:30 на 10 февруари 2017. След публикацията ни на редакционната поща се получи позиция на МОН. Публикуваме я без редакционна намеса:

ИЗЯВЛЕНИЕ

на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков по повод писмо на ЕК за проблеми в ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“

В Министерството на образованието и науката пристигна предварително писмо от Европейската комисия във връзка с одита на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР), извършен от 24 до 28 октомври 2016 г. Писмото ясно обяснява проблемите, свързани както със системите за управление и контрол на програмата, така и с проведени конкурсни сесии. При структурирането на управляващия орган на програмата например няма ясно разделение на функциите на този, който осигурява парите – управляващия орган в структурата на МОН, и на този, който изпълнява проектите – отново част от МОН.

Не съм изненадан от констатациите и критичния тон на писмото. Те са логично следствие от начина, по който беше управлявана програмата през последната година. Още през април миналата година предупредих публично, че промяната в подхода към оперативната програма  ще доведе до проблеми. Не бях чут. Всъщност това беше причината да подам оставка като заместник-министър в МОН.

Заедно с ЕК и съгласувано с екипа на вицепремиера по европейските фондове ние вече подготвяме план за действие за разрешаване на тези проблеми в най-кратък срок. Трябва да се има предвид обаче, че някои от решенията ще изискват по-дълъг хоризонт от мандата на служебното правителство, независимо кой ще е следващият министър.

Ще Ви представим нашия план на специална пресконференция в понеделник, 13 февруари, от 10 часа.

Смятам, че настоящият ръководител на управляващия орган на ОП НОИР г-жа Цветана Герджикова носи пряка отговорност за част от тези проблеми, затова до края на днешния ден очаквам нейната оставка.

Пресцентър на МОН


*В публикацията сме допуснали грешка за поисканата оставка на гл. секретар на МОН Красимир Вълчев, който уточни в право на отговор до редакцията, че е напуснал по собствена инициатива и това няма нищо общо с оперативната програма. Публикуваме пълния текст на изпратеното право на отговор:

Във връзка със статията „Брюксел реже парите за образование и наука … “ и твърдението е нея, че заради проблемите с оперативната програма ми е поискана оставката като главен секретар на Министерството на образованието и науката, Ви уведомявам, че информацията Ви е неточна. По моя инициатива съм предприел действия за стартиране на работа в друга администрация още преди встъпването в длъжност на служебното правителство и дори преди анонсирането на състава му. Информацията за това може да се потвърди от Министерството на образованието и науката. Напускането ми на министерството няма общо с министър Денков или оперативната програма. Последната е била в оперативното ръководство на ресорните заместник-министри и главните директори на главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“. Министър Денков не само, че не ми искал оставката, но отправи молба към мен да продължа да работя за министерството. Не е коректна и информацията в сайта, към който препращате, за назначението ми в министерството. То няма общо с министър Кунева или министър Даниел Вълчев. Назначен съм в министерството от министър Фандъкова (т.е. след Даниел Вълчев), а г-жа Кунева е осмият министър с когото съм работил, като тя ме завари в министерството на длъжността главен секретар.“

** От пресцентъра на МОН се свързаха с редакцията за уточнение, че оставката на зам.-министър Киряков не е искана официално към този момент.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

284 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5120 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English