БСП-лийкс: Проектодекларация на “Коалиция за България” определя като “нацисткоподобно” боядисването на паметника “Партизани”

Екип на Биволъ

partizani

Работен документ на парламентарната група на “Коалиция за България” изтече вчера в платформата за анонимно получаване на документи Balkanleaks. Документът допълва по-ранни течове на информация от служебни и лични пощи на активисти на БСП, известни като “Опорни точки“.

Проектодекларацията, издържана в характерния стил на развития социалистически застой, прави паралел между боядисването на паметника, протестите и неонацизма. Припомнена е “грабливата сянка на олигарсите от „Глобална България” Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова“. Авторите са възмутени от “закона за декомунизация, приет от Народното събрание” и изказват съчувствие на “стотиците хиляди софиянци”, които работят, посещават заведения и музеи и “сумтят, че няколко десетки младежи им пречат да се приберат в домовете си”.

Любопитно е, че към “грабливата сянка” са асоциирани собствениците на най-гледаните телевизии“. Не става ясно дали се има предвид корпорацията “Таймс Уарнър” и офицера на ДС Красимир Гергов  – собственици на най-гледаната bTV или шведския собственик на втората най-гледана телевизия Nova TV.

Мейлът с декларацията е адресиран до председателя на парламентарната комисия за образование Ваня Добрева. Изпратен е в 7:16 сутринта на 14 ноември, седмица след като група млади хора боядисаха в розово паметника “Партизани” пред централата на БСП и бяха арестувани за това.

Няколко минути по-рано, в 7:12, документът е разпечатан, като преди това е бил редактиран в продължение на 17 мин., показват метаданните от файла. От тях се разбира още, че това е шестата поредна редакция на проектодекларацията.

Потърсена за коментар Ваня Добрева си спомни за проектодекларацията и разясни, че тя е “изработена общо” от работна група на “Коалиция на България”, в която тя е участвала. “Аз формулирах моите тези… Фашизмът, както и сталинизмът, започват с такива елементи… срутваш произведения на изкуството, това не бива да се прави” – категорично заяви Добрева. Народният представител от “Коалиция за България” се аргументира с негативни и позитивни примери от историята: “В периода след 9-ти септември и Пенчо Славейков е бил отричан…” “Наричат Рим Вечния град, защото не е махнал нито един паметник”. На въпроса защо декларацията все пак не е била прочетена от парламентарната трибуна Ваня Добрева отговори, че “явно такава е била преценката на работната група”.

“Съжалявам, че тази декларация не е приета и прочетена от трибуната на парламента, защото съдържанието й отваря огромно поле за дискусия и оценка на историческото минало, комунистическия режим и репресивните му органи” – коментира за Биволъ поименно посоченият в декларацията блогър Асен Генов, който след акцията с оцветяването на паметника беше арестуван. Според авторите на проектодекларацията Генов принадлежи към “елитните кръгове на десницата, които публично изповядват ценностите на западната демокрация”, но “извършват политически завой по посока на гражданския произвол, на насилието и ненавистта”.

“В декларацията се съдържа признание, че актът на боядисване на Паметника на съветската армия и скулптурите пред централата на БСП – наследници на БКП е политически акт, протест, срещу лицемерието и лъжата, срещу подмяната на обективната истина и срещу неуважението, което политическата върхушка демонстрира” Генов смята още, че управлението създават среда на “носталгия към престъпния диктаторски режим преди 1989”, което пък провокира антиевропейски настроения.

“Искам сърдечно да благодаря на БСП, Вана Добрева и другите автори на текста за ролята, силата и значението, което придават на моята скромна личност…” – обърна се Асен Генов към авторите на текста.

Биволъ публикува пълния текст на проектодекларацията без редакторска и коректорска намеса. В текста има сбъркани имена: Иван Николов – Пашата е Румен Николов – Пашата, а Асен Златев очевидно е Асен Генов. Файлът с текста може да бъде свален от прикачените документи под статията.

declaratia.14.11.13.doc

На 6 ноември т. г. беше осквернена скулптурната композиция „Партизани”, дело на големия български скулптор Любомир Далчев – представителна творба на националното ни изобразително изкуство. Тази композиция се намира пред централата на Българската социалистическа партия на „Позитано 20″, дарена е от Далчев преди десетилетия на намиращия се тогава в тази сграда Български антифашистки съюз.

За какво по-конкретно става дума. Става дума за групата млади хора, предвождани от блогъра Асен Генов, които боядисаха в среднощните часове на ноември фигурите на партизаните в лилав и розов цвят, като на постамента добавиха злобни антикомунистически слова. Така авторите на това интелектуалното покушение освидетелстваха, че тяхната проява е с ясен политически знак – гавра с паметта на българските антифашисти; сигнал, че днешната българска демокрация трябва да се развива като антипод на антифашизма и антифашистката идея! Провокаторите сътвориха прокламация, предназначена да придаде още по-нагло самочувствие на силите, които днес рушат демократичните устои на държавата, пропагандират насилието и всепозволеността, реализират агресивна нетърпимост към опонентите си, извисяват в цял ръст своята нацисткоподобна природа.

Тревожно е, че ръководител на групата политически провокатори е известния блогър Асен Генов, собственик на авторитетен сайт в интернет. Генов, чийто сайт се утвързи като своеобразен идеологически и оперативен център на протестите от изминалите няколко месеца, принадлежи към елитните кръгове на десницата, които публично изповядват ценностите на западната демокрация, а иначе, както сега проличава, извършват политически завой по посока на гражданския произвол, на насилието и ненавистта.

Още по-тревожно, че този антиинтелектуален взлом се случва в обстановката на все по-засилващ се политически екстремизъм на българската десница, и най-вече на партия ГЕРБ, на ксенофобски изстъпления и политически расизъм. Осъществява се в момент, когато университетски професори делят българите и младите ни хора на „качествени” и на „некачествени”, митологизирайки правата за привилигированото малцинство за сметка на рязко ограничаване правата на народното мнозинство. Антиинтелектуалният взлом се синхронизира с реваншизма на неуправляващата вече партия ГЕРБ, която отхвърля резултатите от пследните парламентарни избори, признати за легитимни от Констутуционния съд и от оторизираните авторитетни експерти и институции в ЕС и света. Действията на провокаторите, начело с Асен Генов, дават доводи на организаторите на протестите да се не съобразяват със законите и правилата на обществения ред, да трансформират мирните протести в немирни, да въвличат в шествията им и хаоса както младежи и студенти с дясна идеология, така и елементи от криминални структури и футболни агитки, за да бъдат протестните манифестации окървавени и съзнателно конфронтирани с полицията.

Ето защо, ние определяме тези протести като неистински и поръчани. Ето защо, зад исканията за нов морал ние откриваме грабливата сянка на олигарсите от „Глобална България” , на собствениците на най-гледаните телевизии, на новобогаташи като Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова. Ето защо протичането на протестите, според нас, е неделимо от задкулисната роля на близките до Бойко Борисовите – Иван Николов – Пашата или Митко Каратиста. Ето защо, ценностите на либерализма потъват в страстни фашизоидни изблици, които тепърва ще вгорчават българската съдба.

Истината ни задължава да констатираме, че акцията на блогъра Асен Златев срещу паметника на партизаните не би могла да се отдели от многохилядния Луков марш в София, в който всяка година участват хиляди и хиляди млади почитатели на генерал Луков – водача на българския „Легион” и най-заслепения проводник на германския нацизъм в България. Не би могла да се отдели от поведението на хилядите футболни запалянковци, които честват с ритуално вдъхновение рождения ден на Афолф Хитлер и маршируват по столичните улици с хитлеристкия вик „Зиг хайл”. Не би могла да се отдели от току- що направеното искане да бъде юридически потвърдено създаването на българска неофашистка партия, по подобие на гръцката „Златна зора”.

Не би могла да се отдели от изрисувания като череп образ на премиера Пламен Орешарски, от счупените безнаказано прозорци на Позитано 20, от окървавената глава на депутата от „Атака”, от дивашкото късане на пропагандни материала на политическите опоненти, от нападенията върху превозните средства, с които се движат премиерът Пламен Орешарски и председателят на БСП Сергей Станишев, от разкъртените плочки върху централна улица пред парламента, от изтръгнатия пътен знак на ул. „Оборище”, от терористичното окупиране на Народното събрание, което превръща депутатите в пленници на тълпа, въобразила си, че за нея всичко е възможно, от безразборното струпване и повреждане на боклукджийски кофи около парламента, от камъните, с които бяха обстрелвани колата на депутатите и самите полицаи и т. н. и т. н.? И всичко това, всички тези безобразия и нарушения на елементарни норми на обществения ред ги вършат протестиращи, чийто брой се движи между двайсет и няколко хиляди души, и които наричат себе си красиви, умни, образовани, одухотворени, синтез от качественото еволюиране на националния ни ген, а политическите партии, които грубо си служат с тях увилително ги определят за „нашите деца”..

Но защо смятат, че техните права като протестиращи трябва да са по-големи и по-привилегировани от правата на стотиците хиляди софиянци, които ходят по улици и булеварди, работят, посещават заведения и музеи, чакат за кой ли път закъснелите травмай или тролеи, сумтят, че няколко десетки младежи им пречат да се приберат в домовете си, защото са затворили един кой си пореден кръстопът? Ако който и да е от тези софиянци, изкарващи с пот на чело прехрана за семействата им, си позволи дори и най-плахо публично спречкване с полицията, ако така тика, блъска, подиграва или театрално провокира полицаите, по примера на протестърите, ако откаже да изпълни разпореждането на властта, ако обяви, че ще върши онова, което той си е решил, макар и в разрез с закони и постановления, тогава него, този софиянец, няма да го погалят с перце, нито ще търпят часове наред безредицата и отказа му да се изпълни законовите норми.

Деянието на хората, боядисали партизанския паметник, не би могло да се отдели още и от опитите на телевизионни водещи да пренапишат историята на ХХ в. в тон с реабилитиране на фашизма и историческото насилие. Не би могло да се отдели от системната работа на днешни историци да изопъчат летопистта на двайстото столетие в изгода на „новите победители”. Не би могло да се отдели от усилията на титуловани преподаватели, които фалшифицират сложни литературни процеси, подлагат на духовно изтезание творчеството на Христо Ботев, Гео Милев, Христо Смирненски и Никола Вапцаров.

Но провокацията на Асен Генов е на една плоскост и със закона за декомунизация, приет от Народното събрание. И с решенията на съдебната ни система, с които след 1989 г. бяха реабилитирани посмъртно лицата, обвързали отечеството с оста Рим-Берлин-Токио, съдени за престъпления срещу човечеството; и с позорящото отношение на държавата към участниците в българската съпротива, оставени да си отиват от белия ни свят унизени и забравени.

Дръзкото покушение над творбата на Любомир Далчев не би могло да се отдели също от неотдавна публикувания черен списък в официалния сайт на протестиращите – предизвикателство спрямо исконните начала на демокрацията. Списъкът включва имена и доноси срещу български именити интелектуалци, позволили си да изкажат мнение, различно от това на тарторите на уличните противопоставяния. Този списък, от който ГЕРБ и Реформаторския блок не се разграничиха, призовава да се запомнят имената на инакомислещите, за бъдат след това репресирани. Той е огледало на фашизоидното радикализиране на среди, за чиято идеологическа и професионална подготовка Западът хвърли милиони и милиони долари. Факт е, че понастоящем немалко от преподавателите, оглавили протестите, са достатъчно школувани, за да възкресят в нови условия политическото наследство на други двама университетски професори от първата половина на ХХ век – професорите Александър Цанков и Богдан Филов.

Основателна е историческата препратка, която големият публицист Велислава Дърева прави от черния списък към историческите му еквиваленти. Тя пише: „В такива черни списъци бяха Гео Милев и Йосиф Хербст. В такива черни списъци бха Никола Вапцаров и Федерико Гарсиа Лорка. В такива черни списъци бяха Трайчо Костов и Никола Петков. В такива черни списъци бяха Ленърд Бърнстейн, Артър Милър, Лилиан Хелман, Стенли Крамър, Орсън Уелс, Чарли Чаплин и Алберт Айнщайн – до един обявени за червени боклуци и гадни комунисти по времето на маккартизма. По такива черни списъци нацистите, сталинистите, хунбейбините, полпотовците избиха милиони”.

Нека не забравяме, че поруганият паметник на партзаните е само звено от дълъг списък с поругани исторически святини през последните двайсет и четири години. Че такива демонстрации на едно ново варварство растат върху отровената земя на ксенофобията и антисемитизма, на задълбочаващата се световна и национална икономическа и финансова криза, на поразената идея за държавност и държава.

Затова ние, депутатите от „Коалиция за България”, предупреждаваме българското общество занадигащите се вълни на омразата и нетърпимостта, на историческия авантюризъм и неонацизма! Затова призоваваме да бъде даден отпор на всеки, които руши гражданския мир и ред, който сее омраза и кръв, който под привидността, че провежда истинска революция, ликвидира идеите на свободата и справедливостта, на морала и и солидарността, краде бъдещето на своя народ и на потомците, отваря път за грабежа, потисничеството и безчовечността!

Затова ние изричаме: Нито ден повече отстъпление пред злото и задкулисието. Затова повтаряме максимата на бележития чешки антифашист Юлиус Фучик: „Хора, бдете!”

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d