Евродепутат от ПЕС води кампания с платени тролове в Мрежата

by Екип на Биволъ

Capture_2014-02-13_a_10.22.13

Българският евродепутат от ПЕС Илиана Йотова е използвала услугите на фирмата “Лийдуейс Медия Солушънс” за благоприятно позициониране в интернет, реклама на своята политическа дейност и черен пиар срещу еврокомисаря Кристалина Георгиева. За целта са използвани  платени анонимни коментари във Facebook и в 28 новинарски сайта. Това става ясно от документи изтекли в платформата за анонимно споделяне Balkanleaks.eu

Подателят на документите доказва сътрудничеството на Йотова с “Лийдуейс” чрез видео от нейната електронна поща на адрес [email protected] Във видеото се вижда кореспонденция с Анета Аврамова, която е пиар специалист и официален представител на “Лийдуейс”. В съобщение от 13 януари т.г. Аврамова пише, че е удоволствие за нея да бъде част от екипа на Йотова.

В получените документи има и оферта от “Лийдуейс” към Йотова за подобряване на видимостта в интернет, изготвена на 10 септември 2013. Сред разнообразните мерки е включена и “кампания с коментари – 50 във форуми/месечно и 150 във Facebook/месечно”. Офертата е за период от 10 месеца.

Capture_2014-02-13_a_10.24.18

В началото на декември 2013 Йотова получава подробен отчет за кампанията извършена от 14 ноември до 1 декември (виж PDF файла). Описани са в детайли всички дейности за оптимизация на нейния сайт с ключови думи, реактивиране на профилите й в социалните мрежи Facebook и Twitter, както и на видеоканала в Youtube.

 

Фирмата обаче е използвала и някои доста спорни от етична гледна точка прийоми, като създаване на “група под прикритие”, която е “използвана като допълнителен канал, през който популяризираме мнението на евродепутат Йотова по най-актуалната тема в момента в България” Става дума за групата “КЪДЕ СА ПАРИТЕ НА БЕЖАНЦИТЕ?” “В групата качваме новинарски материали, които коментирахме с наши профили така, че да разпространяват тезите си по темата” – разясняват от “Лийдуейс”

“Циганката, която хвалеше” възкръснала като трол…

Съдържанието на тезите става ясно от Приложение N°3, в което е отчетена Кампания с потребителска активност. Потребителите всъщност са фалшиви профили създадени от Лийдуейс, които “за отчетния период са публикувани 123 коментара, от които (53 бр.във форуми и 70 бр. във Facebook)”. Коментарите във форумите покриват 28 онлайн медии, а тяхното съдържание и линковете са дадени в отделно приложение.

Формулирани са и посланията, които тези фалшиви коментиращи, известни като “платени тролове”, трябва да разпръскват. Те са свързани с конкретни активности на Илиана Йотова като европейски политик – основно проблемът бежанците и създаване на еврофонд за рибарство.

Коментарите са предимно хвалебствени и подмазвачески, обикновено започват с “Права е г-жа Йотова…” “Съгласни сме с червената евродепутатка…” “Много е активна г-жа Йотова, когато защитава българските интереси…”. и други лъстителни обръщения. Пълният списък с възможности на търсене в коментарите е публикуван на сайта Balkanleaks.

Атака срещу Кристалина Георгиева

Освен платената форумна любов към Йотова, кампанията има и не толкова славното измерение на кампания за поръчкова критика и черен пиар срещу българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

“Еврокомисарката нищо не направи, дано този върховен комисар от ООН ни помогне. Но най-вече освен техническа и финансова помощ ни е нужна солидарност от другите европейски държави-членки на ЕС. Трябва и те да поемат от бежанския поток….”

Този коментар под статия в “24 часа” от трола toti е от 22.11.2013, два месеца преди Йотова да бъде обвинена от европейски социалисти, че атакува работата на българския еврокомисар. Черният пиар срещу Георгиева е размножен и в други онлайн медии:

“Еврокомисар Кр.Георгиева не свърши нищо за решаване на проблема със сирийските бежанци у нас. Дано Върховния комисър на ООН се справи по-добре. Трябваше наши евродепутати да организират кръгла маса по проблема, и дескусията да се излъчи в Интернет, за да разберат хората какво се случва!” (actualno.com запазен е оргигиналният правопис б.ред.)

Чак на 5 февруари 2014 европейските социалисти питат Йотова дали наистина в коментарите си в български медии поставя под въпрос работата на Кристалина Георгиева, това става ясно от мейл на евродепутата от ПЕС Берман Тийс до Йотова, с копие до Ханес Свобода, с който Биволъ разполага.

Capture_2014-02-13_a_10.39.28

Кой плаща?

От получените документи не става ясно как е платена кампанията на “Лийдуейс”, нито кой плаща за участието в екипа на Йотова на пиарката Анета Аврамова от същата агенция. Тя не фигурира в списъка с официалните сътрудници на евродепутата.

Трябва да се отбележи, че всеки евродепутат разполага с 4 299 евро месечно за т.нар. комуникационни и офисни разходи (expenditures allowance), които може да харчи почти безотчетно. Тези пари не са включени в разходите за сътрудници в екипа на европейския народен представител, които достигат 21 000 евро месечно и се изплащат официално като заплати от Европейския парламент.

За да изясни тези финансови детайли Биволъ се обърна към пресслужбите на ПЕС и Европейския парламент с въпроси дали тази “комуникационна” кампания на г-жа Йотова, включваща откровен черен пиар срещу европейски политик, е платена с партийни пари на ПЕС или от бюджета на Европарламента.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also