Ескалация на руската хибридна война в България

Татяна Кристи

Едно от класическите оръжия на Кремъл в западните демокрации и в бившите социалистически страни, присъединили се към евроатлантическата общност или очакващи присъединението си, е пропагандна война, с цел дестабилизация, политическа дезориентация на населението и фрагментацията на политическото пространство, както и на обществото като цяло. Но целта е винаги във внушение на недоволство от Европейския съюз и членството в НАТО.  Внушение, че евроатлантическото единството е робство, а национализмът и тоталната независимост от никой  е спасението. Целта е да се създаде усещането, че държавите от тази общност са тръгнали по лош път, че са ограбвани от НАТО и ЕС, че е убита тяхната идентичност и потенциал и всякакви „патриоти,“ боядисани в различни бои от национал-социалистическия  спектър са основните преносители на тези хибридни тези. Кремъл, в хибридната си война, не  дава себе си като основна „алтернатива“ за тези държави. Той действа по-подмолно, опитвайки се да капитализира разочарованието на много хора от правителствата си, от корупцията или от икономическия живот като вина на „западните демокрации“ или като изцяло вина за демокрацията като понятие, промотирайки така наречения „триполюсен модел“ – в който ЕС и САЩ не играят основна роля и в който Русия и Китай  доминират „поради западането на Запада.“ Тази опорка се среща във всички про-путински медии в Русия и чужбина и се разпространява от  глашатаите на руската пропаганда по света. А много често партийните образувания, спонсорирани от путинския режим, имат много подобна партийна платформа, въртяща се около едни и същи тези.

На 1.07.20 в центъра на  Варна до градската катедрала се появи плакат  на партия България на Труда и Разума (БТР). Неизвестна никому партия, (регистрирана на 28.02. 2018г. в Софийски градски съд) призоваваща към излизане на страната от ЕС и НАТО. На плаката има войник с автомат Калашников  до българското знаме. Почти цели три седмици  — до 19.07.20—този плакат битува на пъпа на Варна – мястото с най-голям градски трафик –и през целия този период Общината и Областната управа не са се самосезирали или  получили сигнал за нарушение. На нито един държавен служител или гражданин, и най-необяснимото – на нито един журналист или медия в града, им е направил впечатление този плакат – до момента, до който на  антиправителствен протест хора от партия „Възраждане“ демонстративно късат знамето на ЕС.  След този акт, една-две местни маргинални онлайн медии отразяват и плаката.  И макар че този плакат бе сложен преди започването на протестите срещу правителството на България, шествията на протестиращите във Варна, дни наред минаваха покрай него. В крайна сметка, по нареждане на Община Варна плакатът бе свален на 19.07. по сигнал на общинска служителка, отговаряща за съдържанието на рекламната дейност и законосъобразността й на територията на общината.

Биволъ се зае с разследването на този куриозен случай и как така се стигна до поява на подобно съдържание на територията на Варна и в България въобще. Първо се свързахме с Петко Бойновски – Директор на дирекция “Общинска собственост, икономика и стопански дейности“ към Община Варна.  Той ни информира, че негова служителка е видяла плаката и е докладвала нарушението, след което е издадена заповед за премахването на плаката. Бойновски твърди, че служителката, отговорна за следене на тази дейност, е била в отпуска и затова не е могла по-рано да регистрира нарушението.  От него разбрахме, че фирмите отговорни за поставяне на това незаконно съдържане върху билборд на общинска земя, ще бъдат санкционирани. Кога и как тепърва ще разберем.

Според Наредбата за рекламна дейност на територията на Община Варна, са нарушени няколко точки с поставянето на тази реклама – според Чл. 6, т. 1. Монтирането на РИЕ (Рекламно информационен елемент) върху имот на Община Варна, не може да стане без писмено съгласие на Общината). Според Чл.6, т.3(е) на рекламите не може да има оръжие. Според Чл. 6, т.4 (г) – е забранено пропагандирането на каквато и да е форма на омраза и насилие.

Но Община Варна няма юрисдикцията да санкционира самата партия. Това вече е в пълномощията на ЦИК, към който Биволъ също изпрати сигнал за становище. От там ни информираха, че случаят е извън  компетенцията на комисията, защото ЦИК налага санкции само по време на изборни кампании, но не и извън тях. Подобни случаи са в компетенцията на общините и областните управи в съответствие с местните наредби и нормативни актове.

Интересна е историята на партията БТР.  Преди няколко седмици на — 18.06.2020 се появява тяхната уеб страница с регистриран домейн бтр.бг към superhosting.bg.

Установява се, че партията има и активно присъствие в социалните мрежи. Има десетки местни Фейсбук групи към различни български градове. В повечето градове, членовете са няколко десетки, но във Варна са най-много над 300.   А основната Фейсбук група на тази партийка – „България на Труда и Разума – БТР“, има над 50000 членове. Разбираме от нейните лидери, че тя има и офиси из страната. Символ-веруюто на  формацията може да се обобщи в следните обявени от тях лозунги и те не се различават особено от добре познатата антиевропейска реторика в България и Европа.

Любопитен е фактът, че главният идеолог на тази формация живее в САЩ от 20 години  и се самоопределя като “икономически емигрант.“ Марко Райчев, от Ню Джързи, громи Вашингтон и Брюксел  с патоса на  трол от хибридните фабрики на Путин.

Същият се появи на антиправителствен протест пред българското консулство в Ню Йорк  и боядиса европейския флаг в оранжево – цветът на партията БТР.

Същият приветства с огромен патос нарязването на знамето на ЕС във Варна. И беше ужасно гневен, че плакатът на БТР е премахнат.

Решихме да се свържем с г-н Марков да ни разкаже повече за партията като член на Националния й съвет. Той ни разказа, че партията се финансира от членовете си, но че той самият е най-големият дарител, „макар че не бил милионер.“ Според него, работи като асистент  във фирма в Манхатън, която се занимава с дейности при конфликт между работодател и служител. И да, със сигурност не е милионер, бидейки на такава работа. Той ни обясни, че е патриот и че иска България да бъде освободена от „евроатлантическото робство.“  Твърди, че партията му е срещу всички съществуващи партии в България и си има своя икономическа и политическа теория. Убеден е, че ще управляват един ден. За Марков всички други са „национални предатели.“ Беше ужасно разгневен и учуден, че плакатът на БТР е свален във Варна и се закани, че скоро ще залеят с плакати цялата страна.  На въпроса защо са избрали именно Варна като първа арена на тяхната политическа агитация, Марков отговори — “защото Варна е морска столица и там има повече хора през лятото.“ На въпроса дали неговата партия има нещо общо с Русия или се финансира от Русия, Марков категорично отрече.  Така и не стана ясно откъде ще дойдат хилядите левове за билбордове из цялата страна…

Биволъ се свърза и с председателя на партията Георги Манолов – на телефона посочен на сайта на БТР. Официалният адрес на партията  е посочен, че е в Бургас – на ул. „Апостол Карамитев“ 4. А самият Манолов живее в Перник. Телефонът на партията пък е и фирмен телефон на фирмата на Манолов „Инфлекс“, която е със софийски адрес, но която в момента не е регистрирана по ДДС и не извършва търговска дейност – т.е. няма пари.

Запитахме Манолов колко души членуват в неговата партия. Той каза, че това е „фирмена тайна.“ Също така отрече той или партията му да имат каквито и да са връзки с Русия или че промотира правителството на Путин или че е финансирана от Кремъл. Всъщност, ако Марков звучи като възторжен партиен агитатор, то от Манолов лъха увереността на човек, който вече се е докоснал до политиката. През 2017 г. той е кандидат за депутат в 14-ти избирателен район в Перник от коалиция „КОЙ“ (Българска левица и Зелена партия). Обаче, ако се разгледа личния Фейсбук профил на Манолов се вижда, че той не е никак  безразличен към правителството на Русия и нейния президент. От там разбираме, че председателят на БТР е почитател на руската армия, руската военна техника, съветските автомобили и най-вече има огромно уважение към руския президент. Стената на профила му е пълна със снимки на Путин и възторжено негово одобрение. Освен познатите опорки на левите про-руски партии в България, от неговите изяви в социалните мрежи се вижда, че е й любител на баналните конспиративни теории, пускани от руската пропаганда. – като например, че САЩ нарочно са разпространили корона вируса по света…

На профила му виждаме снимка на Путин и обвинения в шпионаж за Русия — българския гражданин Николай Малинов. Под снимката Манолов е написал – „А сега дали ще смеят да го пипнат?“

Профилът му е пълен с георгиевски лентички, антизападна пропаганда,  преклонение пред Путин и не малка доза агресия към европейския флаг и принадлежността на България към евроатлантическата общност. Така че тезата на Манолов, че той лично и партията му БТР нямат нищо общо с Русия и са патриотична организация за „независима“ България, силно издиша след запознанство с профила му.


Харесва ли Ви статията? Почерпете автора Татяна Кристи и гарантирайте така нейната авторска мотивация, нашата редакционна независимост и Вашето читателско право на честна и обективна журналистика. Всички суми дарени специално за нея чрез този формуляр ще ѝ бъдат изплатени от редакцията.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€


Хора, които са част от групите на БТР и следват партийните й активисти, са стандартната група от до болка познатите соц носталгици, нарекли се „патриоти,“ които искат да бъдат независими от „бремето на Вашингтон и Брюксел.“  Затова и партията публикува една от партийните си реклами от тази година именно във в-к „Трета възраст.“

И макар, че БТР твърди, че „ще защитава успешно българските национални интереси,“ от политическите пристрастия на нейния председател никак не изглежда така. Остава въпросът, кой в действителност финансира тази партия или ОТКУДА ДЕНЬГИ?

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: