От сряда 16 март работниците във фабриката на Булгартабак в София – „София БТ“ АД са в отпуск и не са на работа – научи Биволъ от два независими източника. От охраната са ги предупредили, че не трябва да приказват пред медиите. В понеделник фабриката ще бъде пусната отново, за да преработи наличното количество тютюн, а от 1 април спира окончателно.

Преди два дни „Булгартабак Холдинг“ съобщи, че спира износа за Близкия Изток, като обвини за това пресгрупата на Иво Прокопиев „Капитал“, която създала репутационен проблем на предприятието /б.р. чувстваме се пренебрегнати ;)/. Според съобщението на холдинга 400 души можело да бъдат бъдат уволнени. На практика те са останали без работа в същия ден.

Проблемите на фирмата обаче не са започнали от сряда, сигнализират източници, пожелали анонимност. През последните месеци инвестициите в поддръжката на машините и оборудването са били замразени. Освен това е в ход демонтирането на машини от „София БТ“, които официално ще бъдат преместени в Благоевград. Оттам обаче оборудването ще отпътува за фабриката на Булгартабак „Дувана“ в Баня Лука – Босна (Република Сръбска) – научи Биволъ от отлично осведомен източник.

Експортът към близкоизточните страни е над 75% от целия експорт на „Булгартабак Холдинг“, от който той според официалните си отчети получава около 500 млн. лв годишно. Спирането на износа за тези дестинации означава катастрофален спад в доходите на „Булгартабак“, чийто мажоритарен собственик се крие зад офшорки, но по думите на бившия банкер Цветан Василев става дума за майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева. Самият Пеевски придоби 5% от „Булгартабак“ през август 2015 г., но наскоро обяви, че продава дяловете си.

По данни от 2014 г. „София БТ“ произвежда малко над половината от цигарите, които се експортират от „Булгартабак“ към Дубай и Сирия, като основното количество е към Дубай. Според доклад на турските служби, цитиран от в. „Миллиет„, цигарите изнесени за Емиратите поемат по контрабандни канали към Турция. Каналите се държат от Салам Кадер Фарадж, който има екслузивитет за дистрибуцията в Близкия изток. Става дума за около 16 млрд. къса или 800 млн. кутии, основно от марката „Престиж“, които на черния пазар в Турция се продават по 3 лв. кутията.

В докладите на турските служби се твърди също, че от трафика на цигари се захранват терористични организации, основно ПКК, която е призната от ЕС и САЩ за такава. Делян Пеевски беше поименно посочен в близки до властта турски медии като „император на контрабандата“. Той, заедно с Ахмед Доган получи забрана да посещава Турция.

В поредица от разследвания Биволъ показа документи, от които става ясно, че приватизацията на „Булгартабак“ се е случила по престъпна схема с наливането на огромна сума пари (76 млн. евро) с неясен произход, дошла от сметка в Дубай. Произходът на тези пари е най-вероятно контрабандата, осъществявана паралелно на официалния износ чрез същия този Салам Фарадж (виж тук и тук).

Има подозрения, че в схемата за приватизация са участвали като комисионери премиерът Бойко Борисов, почетният председател на ДПС Ахмед Доган и близкия до Борисов бизнесмен Александър Сталийски. Такива данни бяха публикувани от финансовия журналист Мирослав Иванов, който цитира преписка между адвокат Сашо Ангелов и Цветан Василев.

Отношенията на „Булгартабак“ с контрабандиста Салам Фарадж са дългогодишни, стана ясно от документи публикувани от Биволъ. Още от 2004 холдингът е сключил договор с „Каледон Инвест“ и Фарадж за дистрибуцията на цигари в Близкия изток. През 2007 г. „Каледон“ е разследвана за контрабанда и пране на пари, но „Булгартабак“ не е прекратил отношенията си с тази фирма. Нещо повече, българският холдинг продължава да продава цигари на „Каледон“ и Фарадж дори след като последният губи лицензът си в Иракски Кюрдистан заради фалшифициране на документи.

В продължение на години износът, който е незаконен според международните търговски конвенции, по които България е страна, е ставал със съдействието на държавата и Агенция „Митници“, която си е затваряла очите за представяните от „Булгартабак“ и неговите контрагенти фалшиви документи.

Това продължава и в момента. Новият шеф на Митниците Розалия Димитрова отказа на Биволъ достъп до документите, поискани по ЗДОИ, които уличават контрабандната схема. Тя отказа с аргумента, че разкриването на тази информация не е от обществен интерес, но пък засяга бизнес интересите на „Булгартабак“.

Биволъ разполага с доказателства, че е имало и друг модел за развитие на легалния експорт на продукцията на „Булгартабак“, който умишлено и съзнателно е бил пренебрегнат от ръководството на холдинга преди и след неговата приватизация.

Остава открит въпросът за отговорността на държавата към 400 души работници в „Булгартабак“, които остават без работа и към техните семейства, след като години наред тя е прикривала престъпен сенчест бизнес, от който властимащите са се хранили, но #КОЙто логично днес катастрофира.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English Russian