Документи разкриват нови подробности за Мафията "Булгартабак":

Дистрибуторите на “Булгартабак” в Близкия изток са извън закона

Агенция "Митници" предупреди Булгартабак, че схемата е разкрита. Делян Пеевски панически се опитва да се разграничи от контрабандата.
Екип на Биволъ

Изненадващото съобщение на “Булгартабак”, че спира износа за Близкия изток дойде в деня, в който Биволъ получи отказ от Агенция “Митници” да разкрие информация по ЗДОИ кои са неговите контрагенти там.

otkaz-am-bt

Въпросът беше зададен в рамките на разследване, което доказва, че дистрибуторите  на Булгартабак са извън закона и са разследвани за контрабанда, пране на пари и финансиране на терористични организации.

Биволъ изпрати до Митниците  писмо датирано от 2011 г. с изх. номер 49-28-15. То е подписано от бивши шефове на “Булгартабак” и от него става ясно, че още преди приватизацията фирмата е работила с фирмата “Каледон Инвест” и нейния представител за страните от Близкия Изток Салам Кадир Фарадж. От Министерството на икономиката, което се явява принципал на “Булгартабак” към този момент отговориха на запитване на Биволъ, че такова писмо не се съхранява там.

Писмо от бившите шефове на Булгартабак, с което се дават права за дистрибуция на контрабандиста Салам Фарадж

Писмо от бившите шефове на Булгартабак, с което се дават права за дистрибуция на контрабандиста Салам Фарадж

Писмото е послужило на “Каледон” и Салам, за да потвърдят правомощията си на контрагент за износ на цигари пред Агенция “Митници”.

Вместо да кажат има ли или няма такова писмо в архивите на Агенцията, Митниците искат разрешение от “Булгартабак”, който естествено отказва.

По информация на Биволъ покойният ген. Ваньо Танов е бил на косъм да разкрие тази информация, която е от голям обществен интерес, но беше споходен от внезапен инфаркт.

Новият шеф на Митниците Розалия Димитрова обаче мотивира отказа си с… отказ на “Булгартабак” да разкрие тази информация, което означава, че

Митниците са дали на Булгартабак доказателствата предоставени от Биволъ, че контрабандната им схема е разкрита и едновременно прикриват факти от огромен обществен интерес!

По този начин категорично се потвърждава властовия чадър над компанията, която според Цветан Василев е собственост на Делян Пеевски.

Отказът на държавната агенция да предостави обществената информация на Биволъ не е прецедент. Агенция Митници отказа по същия начин преди 4 години да предостави информация на Биволъ по ЗДОИ за проверката във фабриката на Мишо Бирата, която беше възпрепятствана след намесата на Премиера Борисов. Изтекли записи на негови телефонни разговори разкриха, как той се намесва по коруптивен принцип, за да възпрепятства редовна митническа проверка за производство на нелегален алкохол. Биволъ заведе съдебно дело и осъди Ваньо Танов, като шеф на Агенция Митници за неговия отказ*.

Сега Биволъ ще заведе ново дело срещу Агенция Митници, по абсолютно същия безцеремонен отказ, с цел прикриване на съмнителни частни интереси, независимо от надделяващия обществен интерес. Сигурни сме, че ще спечелим и това дело, независимо от времето което ще изгубим. А средствата, както и първия път, ще се плащат отново от българския данъкоплатец, заради порочната практика на юристите на тази държавна структура. Този път обаче е доста по-малка вероятността да се размине без последствия, защото случаят не засяга само България, а се наблюдава и разследва от твърде сериозни външни институции.

Дистрибуторите на Булгартабак са разследвани за контрабанда и пране на пари

“Каледон Инвест”, която се свързва с бившия шеф на Булгартабак Христо Лачев, е била разследвана в България за контрабанда на цигари и данъчни престъпления, както личи от приложения документ с искане за разкриване на собствеността на фирмата, адресирано от българската прокуратура до американските власти.

caledon-usa

Не е ясно какво се е случило с разследването, водено от НСБОП и прокуратурата и дали американските власти са дали разрешение за разкриване на собствеността на “Каледон”. Наблюдаващият прокурор Ангел Илиев е същият, който през 2009 отказа да разследва произхода на средствата за покупката на медиите от майката на Делян Пеевски по сигнал на Асоциацията за борба против корупцията. Впоследствие той беше повишен в апелативен прокурор.

От 2007 до 2011 г. “Булгартабак” не е променяла дистрибутора си, разследван за трафик на цигари. Това се твърди черно на бяло в днешното съобщение на фирмата:

“Булгартабак не е променял дистрибуторите си в Близък Изток, които оперират в региона над 10 години т.е. те са наследени от периода, в който компанията е била държавна собственост.”

От фирмения регистър на щата Делауеър където е регистрирана фирмата се разбира, че Caledon Invest е заличена през 2013 г. заради неплатени такси. Така ако “Булгартабак” продължава да работи именно с този дистрибутор като юридическо лице, то това е напълно извън закона.

Контрагентът на Булгартабак "Каледон" е заличен през 2013 г.

Контрагентът на Булгартабак “Каледон” е заличен през 2013 г.

 

“Каледон” и Салам Фарадж са извън закона като дистрибутори и според документите издадени от Регионалното правителство на Иракски Кюрдистан. През 2011 г. с две постановления на местното Министерство на икономиката “Каледон Инвест” и Салам Кадир Фарадж са лишени от лиценз за внос на цигари (виж галерията).

Документи разкриват нови подробности за Мафията "Булгартабак":  Дистрибуторите на “Булгартабак” в Близкия изток са извън законаДокументи разкриват нови подробности за Мафията "Булгартабак":  Дистрибуторите на “Булгартабак” в Близкия изток са извън законаДокументи разкриват нови подробности за Мафията "Булгартабак":  Дистрибуторите на “Булгартабак” в Близкия изток са извън законаДокументи разкриват нови подробности за Мафията "Булгартабак":  Дистрибуторите на “Булгартабак” в Близкия изток са извън закона

Съдържанието на тези документи беше потвърдено официално от дипломатическия представител на Иракски Kюрдистан в Париж, към когото Биволъ се обърна с молба да провери дали писмата са автентични.

До отнемането на лиценза се е стигнало след като властите в Иракски Кюрдистан разбират, че Салам Кадер Фарадж е представил фалшив документ – “Протокол” между “Булгартабак” и “Каледон” за правата за дистрибуция на марката “Престиж”.

Документът е подпечатан с печата на “Табак” АД – Асеновград и преводът е заверен от нотариус в Турция, като след това е презаверен от Иракското посолство в Анкара (виж галерията по-горе). Нотариусът обаче няма как да знае, че е заверил фалшив документ.

В Иракски Кюрдистан разбират за измамата и отнемат лиценза на Салам Фарадж, който оттогава се подвизава като нелегален вносител. Внесените в Ирак цигари, основно от марката “Престиж”, след това се оказват на черния пазар в Турция, като за 2014 г. са достигали 70% от пазара на нелегални цигари.

Този бизнес за милиарди долари според турските власти захранва терористичната организация ПКК (виж доклада на турската служба за борба с организираната престъпност тук). Не е изключено таксите за пропускане на камионите с цигари за черния пазар да захранват и други терористични организации като Ислямска държава, през чиито територии се осъществява транспорта.

Още по темата “Мафията Булгартабак” в Биволъ:

Писмо до посолството на САЩ разкрива схемата „Булгартабак“ с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган

Мафията „Булгартабак“ I

Мафията „Булгартабак“ II

Булгартабак има нов офшорен собственик от януари

Четири европейски прокуратури могат да подхванат модела #КОЙ

Турция разкрива Булгартабак като основен контрабандист

*Делото по ЗДОИ за протоколите “Мишо Бирата”

Делото заведено от Биволъ, за да получи протоколите от проверката на бирената фабрика на Михаил Михайлов мина на всички инстанции и създаде съдебна практика, че отказът за предоставяне на обществена информация от надделяващ интерес, заради несъгласие на засегната страна, е незаконен. От това обаче сегашното митническо ръководство изобщо не се трогва. Междувременно главният свидетел Михаил Михайлов /Бирата/ се спомина от внезапен инфаркт. Той беше веднага последван в смъртта си и от съпругата му, която наследи бизнеса. Синът на Михайлов тогава направи няколко отчаяни опити да се свърже с екипа ни, за да разкрие съмнителни обстоятелства около екстерминирането на семейството му, след което изчезна /вероятно “посъветван” да си мълчи, за да се предпази от скоропостижна семейна сбирка/. Хронологията на тази пуническа битка на Биволъ с корумпираните държавни институции и разобличаването на един от най-големите скандали на “прехода”, можете да проследите тук, тук и тук.

В крайна сметка присъдата срещу Агенция Митници и получаването на протоколите доказаха, че основният аргумент на прокуратурата да не образува наказателно производство срещу Борисов не издържа. Категорично стана ясно, че е имало намеса и възпрепятстване на редовна митническа проверка, което консумира няколко углавни престъпления, според НК. Но, както е известно, ролята на българската прокуратура е не да защитава законите и обществения интерес, а основно да осигурява законодателен чадър над властовата мафия и престъпните методи, с които тя управлява страната. Затова и въпреки разкриването на реалната истина, в крайна сметка срещу Борисов не беше образувана дори проверка за злоупотреба с власт.

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussian

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: