Ние не се срамуваме, но...

Защо Цацаров се страхува да назове Биволъ?

Главният прокурор за пръв път се сблъска с репортер на сайта ни и си изпусна нервите. Да свиква.
Екип на Биволъ

Спазвайки установена традиция в публичните си изяви, главният прокурор Сотир Цацаров отново нападна Биволъ. Това се случи на пресконференцията в Столичната следствена служба след посещението му по повод разкритията на следовател Бойко Атанасов, направен в интервюта за нашия сайт (виж тук, тук и тук).

След раздразненото “Биволъ ли е, крава ли е” в интервю по Нова Телевизия за замазване на скандала “Яневагейт” (виж тук), Цацаров спря да споменава името на Биволъ. През последните дни в коментарите си за разкритията на следователя Бойко Атанасов ни наричаше само “електронен сайт”.

Става дума за класическото в психоанализата изтласкване на името на неприятния дразнител от речевата повърхност в сферите на подсъзнанието. Това обаче не му попречи да заяви, след като се сблъска с въпросите ни, че имало нещо нередно с имиджа на Биволъ.

Понякога ще идва във съня ти този имидж, Цацаров

Наскоро на главния прокурор му се наложи да си припомни, че именно Биволъ извади наяве тежките му зависимости от икономически и политически фактори? Няма да забравим и моралната несъстоятелност на оправданията за странни имотни придобивки, разкрити от Биволъ още преди Цацаров да стане главен прокурор. Тогава той се уплаши да застане очи в очи с нас и да отговори на конкретни въпроси, а предпочете да обяви за нормални симулативните сделки. Тази своя несъстоятелност Цацаров доказа многократно през годините, а апогеят (засега) е в отказа му да се извърши независима проверка на случая “Яневагейт

Но всичко това бледнее пред твърденията, които единствено Биволъ публикува и които се нуждаят от обстойна проверка.

Делян Пеевски предал 5 млн. лева на Сотир Цацаров, за да плати на Ахмед Доган и така да подсигури своето избиране за главен прокурор от свързаните с ДПС членове на ВСС. Срещата Пеевски – Цацаров се е състояла в хотел Берлин на 20.12.2012, пише в писмото, и е била записана. На следващия ден Цацаров се срещнал с лидера на пловдивските социалисти Георги Георгов, който посредничил при сделката. За срещата на Цацаров с Гергов също се предполага, че е била записана.

Един от въпросите ни беше дали е извършена проверка на тези твърдения, че Цацаров е заел поста си след корупционна сделка? На него главният прокурор отговори, че проверка е извършена и няма такова нещо. Бил готов да го повтори. Предстои да разберем дали това наистина е така, кой е проверявал и какво (не) е открил.

За пръв път на публична пресконференция Цацаров получава въпроси от репортер на Биволъ. Ще се постараем това да стане редовна практика. Благодарим на колегите от ClubZ за точната транскрипция, която препечатваме от техния сайт.

Нека Цацаров не ни споменава името. Факт е обаче, че в подсъзнанието му Биволъ присъства трайно и ще продължи да тъпче из него с калните си копита. Кални заради разходките ни из мафиотско-властовото блато, в което главният прокурор заема временно поста на главен караконджул.

Из брифинга с главния прокурор от 24.02.2016 (транскрипция ClubZ)

От екипа на Цацаров: Колеги, между 3 и 5 въпроса ще допусна, с оглед оперативност. Заповядайте.

От залата: Добре. Димитър Стоянов, представител на електронен сайт…

Цацаров: Кой?

Д.С.: „Бивол”.

Цацаров: Г-н Стоянов, що не си казахте сайта?

Д. С.: Понеже вие не го казахте и реших… (през цялото време, докато коментира обвиненията на следователя Атанасов, главният прокурор използва “пред електронен сайт”, б.а.)

Цацаров : Ама вижте, аз ако го кажа, мисля, че не е коректно – защото посочвам конкретен сайт. А вие не …

Д. С: Добре…

Цацаров: А вие не бива да се срамувате от сайта, в който работите…

Д. С: Ни най-малко!

Цацаров: Вие представлявате ”Бивол”. Слушам.

Д.С.: Та… Да се върнем към въпроса – виждам, че имате практика да натоварвате Висшия съдебен съвет с проверки (Цацаров сам апелира ВСС да провери твърденията на следователя Атанасов, б.а.). Кога ще натоварите ВСС с проверка по сигнала, че Вие сте встъпили в длъжност след корупционна сделка.

Цацаров: Такава проверка е извършена – не съм встъпил в длъжност след корупционна сделка. Това мога да Ви го повторя. Друг въпрос.

Силвия Великова, БНР: Г-н Цацаров, кого терминологично разпознахте в казаното от г-н Бойко Атанасов, че (преди това главният прокурор е намекнал, че следователят говори чужди думи, б.р.)…

Цацаров: Ако не ме лъже паметта – думата шпицкоманда е използвана и от един съботен обвиняем.

С. Великова: Ама, това беше неговото интервю преди…

Цацаров: Не съм гледал ни едното, нито другото интервю. Значи, ако мислите, че следя всичко, се лъжете. Без да ви обидя – и Вас не ви слушам.

С. Великова: Благодаря за което… Още един въпрос: Дали има някакво дело, което, макар и срещу неизвестен извършител – това колко дела са срещу неизвестен извършител тука може да ни кажете – води срещу премиера в някакъв смисъл… (в изявите си Бойко Атанасов казва, че се пазят “на трупчета” дела срещу неизвестен извършител, които във всеки момент могат да бъдат активирани поименно срещу министри и дори срещу министър-председателя, б.а.)

Цацаров: Не, не мога да ви кажа. Няма такова дело.

Пак се намесва Димитър Стоянов от „Бивол”: И колко са в последните няколко дни…

Цацаров: Колко са…?

Д. С.:… Били препратени от следствието към прокуратурата напоследък?

Цацаров: Ми, тука е градският прокурор – да ви отговори!

(Христо Динев тръгва да каже нещо, обаче замлъква, б.а.)

Цацаров след кратко замисляне: Чакайте малко – вие смятате, че аз с тези хора тука, които работят в тази сграда, не съм обсъдил и тезата, че делата тръгват, спират и „има една малка мръсна тайна, която цари в прокуратурата” (цитира пак думи на Бойко Атанасов, б.а.)? Вие смятате, че аз съм подминал с тия хора тука?… Мога да създам шпицкоманда от 6-7 човека, нали така? Но не мога да създам от 90 човека. Аз мога да ги гледам в очите.

След това отново Цацаров и Силвия Великова си разменят реплики за проекта за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс и главният прокурор напомня, че именно прокуратурата е направила предложения досъдебните производства да се образуват само за конкретно престпъление, но не и срещу конкретен извършител и не срещу неизвестен. Разисква, че е против „неизвестния извършител” и го нарича „противоречие”. Разказва как пък „известният извършител” търпи тормоз и ограничаване на права в продължение на месеци и години. „Логиката на прокуратурата е – дела се образуват за престъпление. Делото се счита за образувано срещу лице, когато това лице бъде привлечено в качеството на обвиняем. Дотогава няма извършител – и известен, и неизвестен. Мисля, че отговорих ясно.” Но допълва, че това е въпрос на изменение в закон, а закон не се изменя от днес за утре.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов се намесва, че се изненадва, че журналистите смятат, че образуването на дело срещу неизвестен извършител е „нещо укоримо”.

Силвия Великова се включва с въпрос, че дори законът да се измени занапред – какво правим със случаите досега? И че е чувала че има „неизвестен извършител – магистрат”…

Цацаров декларира, че е точно против тази „конструкция” и подкрепя измененията в НПК.

Включва се и Пенка Ангелова от БНТ, че конкретно лице се води обвиняем по 2 години  и след това се прекратява и че Атанасов е посочил конкретни проблеми по дела …

Пак Димитър Стоянов от „Бивол”: … Като например г-н Бисеров…

Цацаров връща топката към недоволния следовател: Може ли г-н Атанасов да застане с конкретни дела зад думите си?

Споменава, че единствената конкретика, която е чул, е за делото на „някой с Емил Иванов” (бивш депутат 2 мандата от ДПС и областен управител на София, сега кмет на Своге, б.а.). Грешката е, че редовият следовател Атанасов е правил предложение за снемане на имунитета му директно до главния прокурор, а това не е по НПК и „не може да вървиш пряко правилата”.

Д. Стоянов: А по делото за Авиоотряда – то също беше споменато (в интервю пред Нова тв Бойко Атанасов го даде като христоматиен пример за дело срещу „неизвестен извършител”, но цялото общество знаело, че е срещу Бойко Борисов, б.а.)

Цацаров: Да?

Д. Стоянов: Като такова дело ( в смисъл на дело за притискане на политици, б.а.)

Цацаров: Това въпрос ли е?

Д. Стоянов: Да.

Цацаров: А какъв?

Д. Стоянов: Това дело защо не е…

Цацаров: Защото така е преценил!

Д. Стоянов: Защо няма посочен обвиняем? При условие, че то се води срещу…

Цацаров: Не може да очаквате, че 100 % от делата, които започват, завършват с влизане в съд. Това е…

Д. Стоянов: Не…

Цацаров: Аз знам, че не го очаквате. И аз много неща не очаквам от вас, ама търпя.

Следва въпрос от БГНЕС дали има образувани досъдебни производства за евентуалните заплахи срещу Делян Пеевски и срещу премиера Борисов. Отговорът е, че за Пеевски няма разследване – данните просто са отделени от случая с атентата на Алексей Петров, предадени на НСО и дори, че днес са дадени данни и за друг депутат(най-вероятно Мартин Димитров заради случая със спирачките му, б.а.). А за премиера „съответните действия се извършват от СГП”.

Силвия Великова: За Мартин Димитров ли става дума?

Цацаров: Друг въпрос.

С. Великова: Ами не – за да няма съмнения!

Цацаров: Не, няма да ви кажа конкретно! Просто… Е! Ама не ми правете такава физиономия! Аз просто имам някакви правила…

С. Великова: Ама вчера Бойко Борисов спомена Мартин Димитров – не ви питам нещо, което…

Цацаров: Аз не съм Бойко Борисов! Не съм и Силвия Великова

И пак Д. Стоянов: Не пропуснахте ли шанса да изчистите имиджа на прокуратурата, като разследвате…

Цацаров: Мисля, че  в момента пропускате шанса да изчистите имиджа на „Бивол”. Приятен ден на всички!

Напуска залата

 

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: