Етичната комисия на ВСС си затвори очите за данъчно нарушение на съпругата на Цацаров

Екип на Биволъ

Capture_decran_2012-12-17_a_17.48.24

Днес Етичната комисия към ВСС излезе със становище, че и тримата кандидати за главен прокурор притежават необходимите нравствени качества за поста главен прокурор.

Журналисти от Биволъ изпратиха сигнал до ВСС, в който се описват данъчни нарушения при придобиване на имоти от семейството на кандидата съдия Сотир Цацаров и данни за търговия с влияние. Етичната комисия е приела обясненията на съдията и не е задала въпроси по същество, въпреки документираните данни за тези нарушения, става ясно от публикуваните на сайта на ВСС документи.

Сред тях е справка от Община Марица за местните такси и данъци дължими от нотариус Меглена Цацарова, съпруга на кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров. Според Етичната комисия тази справка показва, че “данъците за придобитите имоти са били внесени върху реалната цена на сделката”.

Capture_decran_2012-12-17_a_21.13.24

От документа обаче е видно черно на бяло, че през 2008 г. Цацарова внася само 10 лв. данък върху придобиване на недвижим имот. Повече от две години по-късно тя плаща още 1181 лв. и дължимите 333 лв. лихви. Тези суми напълно отговарят на сделка, изповядана на 04.02.2008 г. на симулативна цена от 1000 лв, при реална цена от 60921 евро.

Чл. 125 от Закона за местните данъци и такси изрично предвижда глоба за прикриване на реалната цена на сделката. Освен данък се дължи и по-висока такса за Агенцията по вписванията, заедно със съответната глоба. Тези факти, както и причината да се стигне до второто плащане обаче са напълно игнорирани от магистратите от Етичната комисия.

Мотивация: “С оглед заплащане на по-малки такси”

До публикуването на тези данни се стигна след като Биволъ писа за сделка с имот на “симулативна цена”, осъществена от нотариусите Меглена Цацарова и Адела Кац. На 4 февруари 2008 г. двете колежки купуват като съсобственици две овощни градини по три декара на цена 60921 евро всяка. В нотариалния акт обаче е записана цена от 1000 лв.

Малко след сделката нотариуските разбират, че единият от имотите е с неуредени вещни права и завеждат дело срещу продавачката, за да си върнат парите. Тя обаче твърди, че е получила от тях само 1000 лв., както е записано в нотариалния акт.

Пред Окръжен съд – Кърджали Цацарова и Кац пледират, че са вписали 120 пъти занижена цена “с оглед заплащане на по-малки такси и в нотариалния акт да не е видно колко получава ответницата по сделката.

Дължимият местен данък при прехвърляне на недвижими имоти е 2%. Ако се изчислява върху 1000 лв е 20 лв, а върху 60921 евро е вече 2383 лв, или по 1191,5 лв. за всеки от купувачите.

От справката е видно, че към момента на сделката Меглена Цацарова е внесла данък от 10 лв., или половината от 20 лв.

Две години по-късно, на 26.02.2010 г. тя довнася още 1181 лв., като плаща и дължимата по закон лихва от 332.93 лв. В справката на Община Марица ясно е посочено, че лихвата е за периода от 04.02.2008 когато е извършена сделката с имота, до датата на плащането.

Не е известно дали нотариус Адела Кац също се е издължила с лихвите за неплатен през 2008 г. данък.

“Гражданска симулация”

От справката е ясно, че цялата сума на данъка е внесена не към момента на сделката, както е по закон, а 2 години по-късно. Логичното обяснение е, че това е станало заради съдебния спор. Към този момент Цацарова и Кац претендират пред въззивната инстанция да им бъдат върнати 60921 евро. Смущаващо е пред съда да лъсне, че данъкът платен на общината съответства на сумата от 1000 лв. вписана в нотариалния акт.

Въпреки това Етичната комисия на ВСС даде индулгенция на Цацаров и остави висящи другите въпроси, зададени от журналистите от Биволъ по този имотен казус:

– събрала ли е Община Марица глобата предвидена при укриване на истинската цена на сделката съгласно чл. 125 от Закона за местните данъци и такси? Става въпрос за 2362 лв.  или двойния размер на данъка върху укритата част от сумата.

– довнесена ли е разликата в таксата за вписване в Агенцията по вписванията? Там сумата не е голяма – 54,55 лв, но тъй като е налице нарушение с цел укриване на държавна такса по вписването има и глоба в троен размер – още 178,65 лв. 

Може би тук е мястото да се припомни, че лично Сотир Цацаров прати за 5 месеца в ареста напълно невинен човек – Максим Савов. Цацаров направи това с аргумента, че престъплението, в което е обвинен Савов – кражба на 484 лв. от будка за цигари – е от изключително тежък характер. Оправданият Максим Савов осъди прокуратурата на рекордната сума от 70000 лв.

Вече стана известно на обществото, че според фаворита на властта за поста главен прокурор няма проблем да се вписват неверни данни в официален документ. Ставало дума за “гражданска симулация”, която не била незаконна. “Ако една от страните има желание в договора да не фигурира реалната цена, това не е нарушение на закона. Там наистина пише 1000 лева. По-късно обаче пред Сметна палата се декларира реалната цена. Аз съм посочил там сумата от 120 000 лева, знае се колко пари са излезли от банковите сметки – така че са платени всички данъци за този имот” – обясни Цацаров.

От това обяснение не става ясно защо след като няма нарушение, законът предвижда глоба за такива “симулации”. Въпреки твърденията, че са “платени всички данъци за този имот”, Цацаров дължи обяснение дали съпругата му все пак е платила общо 2595 лв такси и глоби след като сама е разкрила пред съда в Кърджали “симулативната” сделка извършена “с оглед заплащане на по-малки такси”.

Дарението на апартамент било заради грешен “стар акт”

От документите представени от Сотир Цацаров се вижда също така, че дарението на апартамент, за което писа Биволъ е техническа грешка на Агенцията по вписванията, която е била отстранена.

Констативният протокол на АВ-Пловдив гласи, че “грешката е допусната в стар акт при вписване на данните в електронния регистър”. Не е ясно обаче какво точно пише в този грешен “стар акт”.

В отделно писмо шефът на Агенцията по вписванията – Пловдив обяснява, че “когато се констатира несъответствие между данните по книгите за вписване и издадените удостоверения и препис, взема се под внимание това, което е вписано в книгите.”

От представения “правилен” нотариален акт се вижда, че сделката за апартамента е изповядана от съсобственичката на Цацарова и семейна приятелка – нотариус Адела Кац.

Трайчо Трайков също сигнализирал за нарушения в ОС-Пловдив

Към документите е приложен и сигнал на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков за нарушения на съдии от подопечния на Цацаров съд, който напълно потвърждава изнесените данни за облагодетелстване на пловдивския олигарх Георги Гергов след удобни за него решения на съда. Казусът, придружен с писмени и гласни свидетелства е подробно описан в сигнала на журналистите от Биволъ до ВСС.

Представена е преписка по сигнала между Цацаров и Апелативен съд – Пловдив, който извършва проверка и не намира никакви нередности.

В сигнала на Трайков обаче не фигурират и съответно не са проверени от Апелативен съд Пловдив скандалните решения по оценката на активите на Гергов. През 2006 г. съдия Ал. Стойчев назначава експерти-оценители посочени от самия Гергов в нарушение на Търговския закон. Впоследствие пак той приема и експертизите, които са десетократно завишени. С тези активи, които са оценени нереално високо, Георги Гергов влиза в капитала на Международния панаир Пловдив, а по-късно успява да изтласка като съдружник държавата, която губи стотици милиони.

Разследване на Биволъ показа, че съдия Стойчев е фаворит на Сотир Цацаров. Той е командирован през 2006 г. в Окръжен съд – Пловдив и започва да правораздава в Търговското отделение, като преди това е бил в гражданско отделение на РС-Пловдив. Практиката при такива командировки е конкретният магистрат да се посочва от съответния административен ръководител на нуждаещия се орган на съдебната власт, а нуждаещият се съд се ръководи от Цацаров.

Командироването на Стойчев продължава цели 4 години до 2009, което е грубо нарушение на принципа за конкурсното начало при кариерното развитие на магистратите.

През 2009 г. ВСС титуляризира Стойчев като окръжен съдия в ОС-Пловдив. Това става на скандален конкурс, в който Стойчев е предпочетен пред 3-ма други кандидати за поста, класирани преди него. Причината – Стойчев е предложен от административния ръководител на съда Сотир Цацаров.

За всички тези данни за “търговия с влияние” Етичната комисия приема като меродавно лаконичното обяснение на Цацаров, че е бил в командировка когато се е решавало делото за експертизата, а самото дело е попаднало при съдия Стойчев на принципа на случайното разпределение.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: