Апартаментгейт:

Властта крие как е узаконена евтината вила на Цацаров

Главният прокурор като "Пацо Терасата"?

Как само за няколко дни сграда, която по документи е 60 кв. м.  порасна до 140 кв. м., преди да бъде продадена на главния прокурор Сотир Цацаров? Община Пещера отхвърли с мълчалив отказ запитването по ЗДОИ, заведено от Биволъ, за да получим копие от строителните книжа. Но публичните документи говорят за незаконно строителство, както и за необичайна припряност и “надскачане на закона“, за да се реши един неприятен за главния прокурор казус – вилата, която иска да придобие, няма редовни строителни книжа.

Право за 60 кв.м. – сграда 140 кв. м.

Сотир и Меглена Цацарови придобиват на 26.11.2018  в курорта Св. Константин еднофамилна вилна сграда с разгъната застроена площ 139.75 кв.м. Те заплащат 58 674,9 лв. или еквивалента на 30 000 евро. Според многобройни свидетелства и документирани проучвания, същата вила е предлагана на двойна цена преди Цацарови да се сдобият с нея, разкри разследване на Биволъ.

Собственик на вилата преди Цацарови е строителният предприемач от Пещера Костадин Джаров. Преди него тя е била собственост на други лица, които са получили право на строеж от Община Пещера.  Но това право е за постройка от 60 кв. м., а не за 140 кв. м. Биволъ възстанови хронологията на сделките според нотариалните документи и вписванията в Имотния регистър:

 • на 20.04.2005 г. Община Пещера учредява право на строеж на Иван Якофов и Георги Василев на вила в пл. N°743 кв. 1 на летовище Свети Константин с площ 60 кв. м. Правото е купено на търг като платената цена от двамата печеливши е 2000 лв. Приобретателите се задължават да построят вилна сграда в срок от пет години.
 • на 10.09.2008 Иван Якофов и Георги Василев продават правото на строеж на Костадин Джаров. Няма промяна в квадратурата – 60 кв. м., но пък спечелилите търга губят пари, защото продават правото си на данъчна оценка от 282,10 лв.
Апартаментгейт: Властта крие как е узаконена евтината вила на ЦацаровАпартаментгейт: Властта крие как е узаконена евтината вила на Цацаров

Според ортофотоснимките в Google Earth,  строежът на вилата започва през 2010 г.  Най-новата налична снимка е от 2016 г. и на нея се вижда, че вилата е завършена до покрив в сегашния си вид.

Апартаментгейт: Властта крие как е узаконена евтината вила на ЦацаровАпартаментгейт: Властта крие как е узаконена евтината вила на ЦацаровАпартаментгейт: Властта крие как е узаконена евтината вила на Цацаров

Пред Биволъ адв. Стефан Левашки, председател на Адвокатска колегия – Пловдив заяви, че вилата е била построена в този си вид преди 2016 г. Той познава района, където има наследствен имот и се е интересувал да закупи същата вила. Поискани са му 70 000 евро. Такива цени обявиха пред Биволъ агенции за недвижими имоти за други подобни вили в курорта.

В системата на Кадастъра за този имот фигурират данни, че със Заповед за одобрение на КККР № РД-18-62/15.12.2014 г. на изпълнителния директор на АКГГ е вписана “Вилна сграда – еднофамилна, брой етажи 2, застроена площ 75 кв.м.  Тук също има разминаване с учреденото право на строеж за 60 кв. м.

Вилата, придобита от Цацаров

И към 2014 г., и към 2016 г.  единственият документ, на базата на който е извършено строителството е Разрешение за строеж номер 52 издадено на 14.05.2009 от община Пещера. Възможно е този документ да разсее съмненията, че е извършено на практика незаконно строителство, но той се оказа таен. Биволъ го поиска по реда на ЗДОИ със заявление 94Д-1615-1 от 27.05.2019 г. От Община Пещера отказаха да ни го предоставят с мълчалив отказ след изтичането на 14 дневния срок. Какво толкова има във въпросното разрешение, че Община Пещера го крие упорито!? Предполагаме, че ако то беше наред и узаконяваше пълното строителство на вилата на Цацаров, едва ли местната власт щеше да го засекрети.

Логично е обаче, че след като правото на строеж през 2008 г. изрично е за 60 кв. м., то няма как разрешението за строеж от 2009 г. да е за 140 кв.м. Изводът, който може да се направи е, че между 2009 г. и 2014 г. Костадин Джаров е построил с 80 кв.м. повече отколкото е имал право.

Експресно узаконяване

Да обобщим, че към есента на 2018 г. вилата съществува със 140 кв.м. РЗП при документирано право на строеж за 60 кв.м. РЗП. Едва ли опитен юрист като Цацаров и съпругата му, която е нотариус, биха закупили имот с такъв комплект документи.

За да получи вилата изрядни документи властта се е мобилизирала в рекордно кратки срокове, показва поредицата от събития преди Цацарови да придобият имота.

Така на 23.10.2018 областният управител на Пазарджик издава ново право на строеж за “пристрояване и надстрояване на пристройка и надстройка с площ от 80 кв.м.“.

Биволъ поиска по ЗДОИ договора за това право на строеж, но от Областна управа също отказаха да го дадат с позоваване на интересите на трети лица, в случая Костадин Джаров, който отказал документът да бъде предоставен.

Договорът обаче е наличен в Службата по вписванията, откъдето може да се получи без запитване по ЗДОИ.

Апартаментгейт: Властта крие как е узаконена евтината вила на ЦацаровАпартаментгейт: Властта крие как е узаконена евтината вила на ЦацаровАпартаментгейт: Властта крие как е узаконена евтината вила на Цацаров

В този документ, подписан от сегашния областен управител на Пазарджик Стефан Мирев е посочено, че Джаров е собственик на законно построена сграда с площ от 60 кв. м. Дава му се право да изгради пристройки и надстройки за още 80 кв. м., или общо 140 кв. м.

Така през 2018 г. Костадин Джаров се сдобива с право да изгради нещо, което е вече изградено от години. Но според ЗУТ няма как да се узакони впоследствие строеж, който е вдигнат без нужните документи. Цялото информационно затъмнение наложено от институциите на изпълнителната власт относно луксозната вила на Главния прокурор в курорта “Св. Константин” води до основателни съмнения, че е възможно да не е била приложена дори процедура за “вратичката в закона” по ЗУТ измислена за незаконните строежи в прословутия чл.224 а.

Апартаментгейт: Властта крие как е узаконена евтината вила на ЦацаровАпартаментгейт: Властта крие как е узаконена евтината вила на Цацаров

Месец по-късно, на 26.11.2018 г. е вписан Констативен акт, издаден по документи, с които Джаров и съпругата му стават собственици на имота. В този Констативен акт фигурират разрешителното за строеж от 2009 г., а също и Акт 16 с Удостоверение N°56/12.11.2018 за въвеждане в експлоатация на строеж с рег. N° 94К-05-1#1/12.11.2018 издадено от Главния архитект на Община Пещера.

Така излиза, че по документи само за три седмици, между 23.10.2018 и 12.11.2018, Джаров е съградил 80 кв. м., което е напълно невъможно. Този Акт 16 на вилата също е засекретен и Община Пещера отказа да ни го предостави по ЗДОИ. Цялата тази безапелационна арогантност от демонстративно криене на информация и отказ от предоставяне на редовни документи за вила на лице от най-висшия етаж на Съдебната власт, е индикация за несъобразяване както със законови положения, така и с фундаментални правила на всяко истински демократично общество, което защитава обществените интереси.

Евтина вила в административно блато

Потърсен за коментар Костадин Джаров потвърди, че е продал вилата на цена от 30 000 евро.

“Ако някой е продал вила за 70 000 евро аз ще си отрежа главата” – заяви Джаров относно цената, на която е продал имота на Цацарови.  “Трябват още 30-40 000 евро, за да се оправи отвънка-отвътре, изобщо да стане…” – оцени той. Това означава, че двуетажната луксозна вила струва едва … 214 евро/м2 жилищна площ. Цена, която е дори под себестойността на строителните дейности в такъв район, според оценката на строителни специалисти.

На място се вижда, че и в момента във вилата и около нея текат довършителни работи.

Подобни идентични вили в курорта са обявени на цени от 70 000 евро. и в момента.

На въпросите за узаконяването на строежа Джаров отговори, че всичко било изрядно, но тъй като имало правен спор за собствеността на терена между Общината и Държавата, той се оказал в ситуация на административен Параграф 22.

За да изчисти документално всичко след като Държавата в крайна сметка спечелила делото, Джаров направил нужните постъпки пред Областния управител преди продажбата на вилата на Цацарови. Така успял да си извади документи, че е собственик на вила 140 кв.м.

“Има вили построени преди 20 години – същата работа. На нещо готово те ти издават разрешение за строеж. Питайте ги в Областта защо” – обобщи той ситуацията и индиректно потвърди версията за строежа на вилата, което обаче никак не се връзва с разпоредбите в ЗУТ.

Казус като “Пацо Терасата”?

Ако се окаже, че строителното разрешително, което Община Пещера крие, е само за 60 кв. м. сграда, то формално повече от половината вила на Цацаров може да излезе незаконно построена.

Така той ще се окаже в ситуацията на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, за когото Биволъ разкри, че е закупил на занижена цена апартамент с голяма тераса, като е пропуснал да я декларира. След разкритията Георгиев излезе в дълъг отпуск, но не подаде оставка.

Скандалът вкара Пламен Георгиев в обяснения, че терасата била “общи части” в сградата, макар че я ползва само той. Шефът на КПКОНПИ си спечели прозвището Пацо Терасата, а на самата тераса започнаха проверки от Софийска община.

Проверките установиха, че на терасата се издигнати незаконни навеси, но това било сторено още от предишния собственик. По закон обаче Пламен Георгиев като собственик на незаконните обекти сега е длъжен да ги събори доброволно, а ако откаже, навесите трябва да бъдат съборени от общината за негова сметка. Софийска община вече връчки на Георгиев констативен акт за незаконните навеси, но той го обжалва в Административния съд.

Дали главният прокурор Сотир Цацаров ще се окаже в идентична ситуация с шефа на антикорупционната комисия – собственик на незаконно построена вила, предстои да се види след като всички документи около строежа бъдат обнародвани.

Главен инквизитор на Задкулисието

Биволъ разследва и разкрива симулативните имотни сделки и връзки на съдия Сотир Цацаров преди още той да бъде назначен за Главен прокурор през 2012 г. /виж архив Цацаров тук/ Тогава цялата политическа власт в лицето на управляващата партия ГЕРБ използваха влиянието и ресурса си Цацаров да стане Главен прокурор, а “медиите” на Делян Пеевски и до днес го славословят и обслужват с пропагандната си машина. Цацаров е “недосегаем” за законите на страната и практически разполага с еднолична власт върху прокуратурата, като сам той остава незасегнат от каквито и да било възможности да бъде разследван за корупция или злоупотреба със служебно положение. Главният прокурор е “свещена крава” в разкритията за недопустими договорки и упражняване на влияние, излезли в аферата #Яневагейт, публикувана от Биволъ. По този грандиозен и придобил международна публичност скандал Прокуратурата не започна да разследва данните за корупция във властите, а единствено КАК Биволъ се е сдобил със записите на разговорите между съдийките Янева и Ченалова. Верният кадър и един от “шпицкомандирите на Цацаров” Димитър Франтишек Петров дори си позволи да поиска пълен контрол върху сървърите на Биволъ във Франция, за да бъде практически затворена медията. Като признание за верността Петров бе назначен за шеф на Специализираната прокуратура, която основно се занимава с удари срещу неудобни субекти на режима. Сотир Цацаров е недосегаем и във всички други скандали, които засягат личността и функцията му – като фалита на КТБ, #Цумгейт, #Апартаментгейт, “Шпицкомандите” в столичните следствие и прокуратура, които изпълняват предимно поръчки за репресивни действия срещу таргетирани от властта личности /виж тук и тук архив/ Самият Цацаров е над правоохранителните и правораздавателни органи, но в замяна на това вместо да впрегне подопечната му институция в обществено-полезни дела, Главният прокурор се е заел да разследва приоритетно опонентите на Статуквото и властта. Като отговор-отмъщение за разследванията и на Биволъ, Върховна касационна прокуратура образува скоростно досъдебно производство срещу Асен Йорданов и Атанас Чобанов по фалшив /анонимен/ сигнал, който цитира също така анонимна клеветническа публикация в контролирано от Делян Пеевски печатно издание. Репресивните действия на институцията на Цацаров срещу Биволъ веднага бяха отразени и осъдени от Репортери без граници и други журналистически международни организации. В България обаче изваждането на властовата бухалка срещу Биволъ се случва с дейното съдействие и съучастие на изпълнителната власт, която проявява безпрецедентна активност по предписанията на ВКП да разследва журналистите, за да останат “запазени” и незасегнати обектите на техните корупционни разкрития. Една зловеща практика, превърнала българската прокуратура от пазител на закона в пазител на слятата с държавата властова Мафия и неин верен главен екзекутор.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

 • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: