Прокурор Франтишек смачкал досъдебно производство срещу лихвар

Димитър Стоянов

Прокурорът Димитър Фратишек Петров е прекратил два пъти досъдебно производство срещу обвиняем за лихварство. След първото му постановлениe делото е върнато от съда за доразследване със задължителни указания относно прилагането на закона.

В определението си Софийският апелативен съд ясно заявява, че деянието на обвиняемия „покрива всички обективни и субективни признаци“ за лихварство. Франтишек обаче не се съобразява с указанията. Месец след съдебния акт, на 7 март 2016 година, той повторно прекратява досъдебното производство.

Пазиш Пеевски и Цацаров – ставаш за шеф

Според няколко независими източника прокурорът от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров ще е новият заместник на Иван Гешев в Специализираната прокуратура. В последните години Франтишек придоби широка популярност, но не като постигаше осъдителни присъди.

Звездата на обвинителя „изгря“, когато отказа да образува досъдебно производство срещу Делян Пеевски по обвинение за набеждаване. Именно Франтишек разпитва екипа на Биволъ в рамките на досъдебното производство по случая #Яневагейт, преди да го прекрати. Така беше заметен един от най-големите скандали на Прехода, изобличил в търговия с влияние и злоупотреба с власт първите хора в държавата и съдебната система.

„Club Z” съобщава, че Франтишек е представлявал държавното обвинение пред съда и в делото срещу Сергей Станишев, по което последният беше оправдан. Обвинителят се превърна в най – разпознаваемото лице на тайнственото звено “Антикорупция” в СГП след процеса срещу екс председателя на Софийския градски съд Владимира Янева заради разработката „Червей“. Въпреки шумния скандал, тя получи година условно заради нарушенията си на първа инстанция.

Миналата година Димитър Франтишек Петров се превърна и в „плашило“ за децата в елитно столично училище. В края на март 2017 той е нападнал и бил дете, защото преценил, че то го е прередило на опашка в училищната закусвалня. Ученикът обаче просто следвал утвърдената практика в лафката. Момчето закъснявало за час и минало отпред, за да си вземе вода. Когато Биволъ се свърза с бащата на деветокласника, той разказа че прокурорът е ударил сина му по лицето и го душил с якето му. Тъй – като непълнолетната жертва на Франтишек има сърдечно заболяване е можело случаят да завърши фатално. Въпреки жалбата до СДВР и след като шефката на Градската прокуратура Емилия Русинова лично привиква на разговор родителите на битото момче, случаят постепенно затихна. СГП се отказа да съди Франтишек, а Русинова го наказа със забележка.

Правен корифей

Всичко изписано до тук вероятно стига Франтишек да бъде избран не за заместник на Гешев, а за негов началник. То обаче далеч не изчерпва юридическите му подвизи. Много въпроси поражда дело 13001/2015 на Софийската градска прокуратура. То е срещу Георги Спасов Георгиев. Мъжът е герой на множество криминални репортажи. Биволъ разполага само с едно решение на САС, защото от СГС отказаха да коментират случая, макар че е приключен и би трябвало да е публичен.

Досъдебното производство срещу Георгиев има дълга и печална история. То започва след зрелищна акция на МВР от края на 2011 година, когато той и Станка Марангозова за задържани. Властите подозират, че те са част от престъпна група. С постановление от 4 април 2012 г. на Окръжна прокуратура – Враца производството срещу тях е изпратено в СГП по подсъдност. Там то се води, като предварително производство З882/2012 г. Разследващите не успяват да превърнат разследването в дело срещу организирана престъпна група и материалите срещу задържаните са разделени, като се прецизират различни обвинения.

Срещу Георгиев се води досъдебно производство номер 27 от 2015 г. по описа на НСлС и предварителна преписка 13001/2015г. по описа на СГП. Разследван е за извършване банкови сделки по занятие, но без съответното разрешение от БНБ. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност, за това, че от началото на 2006 г. до 9 ноември 2011 г. е предоставял парични суми срещу лихва на лица от Враца и региона.

На 12 октомври 2015 година обаче Димитър Франтишек Петров прави извода, че деянията на Георгиев не са съставомерни от материално- правна страна, а обвинението е недоказано. Според прокурора лихварската дейност на Георгиев не попадала под хипотезата визирана в нормата на чл.252, ал.2, вр.ал.1 от НК, тъй като не представлявала банкова дейност. Най – смущаващата теза на Франтишек е, че тъй като Георгиев не е извършвал влогонабиране, което според прокурора се явява задължително и необходимо условие, за да е налице банкова дейност, обвиняемият не е нарушил закона. В случая имало дейности от гражданския оборот – търговски сделки, които не попадат под разпоредбите на Закона за банките.

На 19 октомври 2015 г. Георгиев получава препис от постановлението на Франтишек. В посочения от закона срок – на 26 октомври той „изненадващо“ обжалва прокурорското постановление пред съда. Адвокатът му Велимир Атанасов иска делото да бъде прекратено само поради липса на престъпление, не поради недоказаност на обвинението.
Малка, но съществена подробност е, че ако досъдебното производство е прекратено с акт на съда, прокуратурата не е в състояние да го възобнови.

Частната жалба на Георгиев попада при председателя на 17 състав на СГС Петър Сантиров. Със своето определение от 17 ноември 2015 г. по дело 4359/2015 той разпилява на „пух и прах“ постановлението на Франтишек. Съдията приема, че Франтишек се произнася на базата на свои материално-правни изводи, но не и по събраните доказателства. Според Сантиров в досъдебното производство има данни за системност при извършване на множество сделки, които по своите характеристики са банкови.

„В предмета на доказване влиза установяването именно на тази системност на извършване на множество сделки, които по своите характеристики представляват банкови сделки.“

Съдията връща делото на прокуратурата със задължително указание държавното обвинение да се произнесе с мотивиран акт относно събраните доказателства.
Определението на Сантиров е обжалвано пред Софийския апелативен съд. Трети състав с председател Иво Вапцаров потвърждава изводите на СГС с определение от 26 януари 2016 година. САС заявява в своя акт, че Франтишек се произнася след превратно тълкуване на приложената наказателно-правна норма. Съдът е категоричен, че деянието на Георгиев покрива всички обективни и субективни признаци за лихварство.

Според юристи, до които Биволъ се допита, от определенията е видно, че прокурорът или не познава закона или грубо го е изопачил. Пак от определението може да се предположи, че има силни доказателства в подкрепа на обвинението. Тогава би било логичното Франтишек да го внесе в съда с обвинителен акт. Ако пък има друго становище, на което държи, би било редно да си направи самоотвод, след което делото да отиде при друг прокурор.

Това обаче не се случва. На 7 март 2016 г. прокурорът прекратява повторно досъдебното производство срещу Георги Спасов Георгиев, а последният този път не прави резки ходове и не го жали. Биволъ поиска да се запознае с второто постановление на Франтишек, но СГП отказа. Явно вътрешното убеждение на Димитър Франтишек Петров е, че Георги Спасов Георгиев е невинен и никакви доказателства и съдебни актова не са в състояние да променят това.

Те си ги избират

Кариерното развитие на прокурорите най-често е обратно пропорционално на успехите им в съдебната зала. За това свидетелства кадровата практиката на ВСС откакто този орган функционира.

Примери за този подход е печално известният бивш градски прокурор Николай Кокинов. Макар и да спечелиха делото „Луканов“ на първа инстанция, Николай Кокинов и държавното обвинение се провалиха „с гръм и трясък“ в този процес. Прокурорът внесе обвинение срещу хора, които бяха изтезавани, за да направят самопризнания. За това си постижение той „логично“ беше кадруван от ВСС в ръководител на Софийската градска прокуратура. Обвинителят продължи със „силните изяви“ и поделото „Маргини“. Нито един провал пред съда обаче не успя да разклати позициите на Кокинов. Той беше сочен за потенциален наследник на главния прокурор Борис Велчев, но така и не се кандидатира за поста. Чак когато в „нерегламентиран разговор“ той заяви на Бойко Борисов „Ти си го избра“ относно Сотир Цацаров, кариерата му тръгна на долу и беше дисциплинарно уволнен.

От своя страна решенията на Цацаров, като пловдивски съдия, донесоха доволно осъдителни решения за България в Европейския съд по правата на човека. Така че и на него не са му чужди провалите.

Така, според стандартите на българската прокуратура, обвинител като Франтишек е достоен да бъде административен ръководител най-малкото на апелативен район. Но тъй като шпицкомандата на Цацаров в момента се конституира в Специализираната прокуратура, на “училищния побойник” ще му се наложи да изпълни пионерската си мисия там като зам.-шеф.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: