Cambridge Analytica регистрирала рекорден брой оферти за сътрудничество от България

Атанас Чобанов

До февруари 2017 г. скандалната фирма Cambridge Analytica е регистрирала четири кандидатури за местен представител в България. Това е най-големият брой мераклии в световен мащаб. Следват Германия и Украйна с три кандидатури, Австрия, Русия, Полша и Португалия с по две. Данните са от нов теч на информация с документи за кампаниите на Cambridge Analytica, разпространени през Twitter от анонимен потребител.

В един от файловете назован Associate Officers Contract Specs (Feb 2017) има списъци с действащите сътрудници (Current Associate Officers) и с кандидатите  да работят с фирмата , разработила успешен алгоритъм за микротаргетиране на политическа реклама от цял свят. Те са обозначени като Potential Associate Officers.

Българските кандидати са Иво Маев, Божидар Костадинов от Renovat Consulting, Александър Дурчев от ACCG (Аll Channels) и Миро Янев от Optimax Digital Ltd. Всички те са изпратили мотивационно писмо до Cambridge Analytica с намерение да работят с тях на българския пазар.

Cambridge Analytica работи на Балканите с македонския експерт Никола Спасов. Кандидатури от България на Александър Дурчев и Миро Янев са насочени към него.

Най-конкретно формулира намеренията си за сътрудничество в сферата на политическия пиар Миро Янев. Той се хвали с работата на Optimax Digital за непопулярен кандидат за президентските избори, който постигнал висок резултат през 2016 г. За парламентарните избори през пролетта на 2017 г. фирмата му представлява една от големите партии и в тази връзка Янев изявява желание да работи с Cambridge Analytica.

Компания Optimax Digital не съществува в България, но има такава фирма регистрирана в Обединеното кралство, като 75% в нея държи рекламния бос Красимир Гергов. По информация на Биволъ Миро Янев е Мирослав Янев (на водещата снимка вляво), бившият продуцент от бТВ, чиито връзки с Гергов са проследени от в. Капитал. Мирослав Янев беше и лицето, което купи опозиционната телевизия BiT, след което тя затвори.

Александър Дурчев е основател на една от най-големите рекламни компании на българския пазар All Channels. Информация за лицето Божидар Костадинов и фирма наречена Renovat Consultant не се открива въобще онлайн.

Биволъ се свърза с Иво Маев който потвърди, че е писал до Cambridge Analytica, но не е получил никаква обратна връзка.

През юли 2017 Никола Спасов и главният изпълнителен директор на Cambridge Analytica Александър Никс посещават България за преговори с нови клиенти, съобщава сайтът Webcafe. Не е известно кои са те, но след новия теч списъкът със заподозрените се стеснява до Миро Янев и Александър Дурчев.

Всички български кандидатури са регистрирани преди да избухне скандала с Cambridge Analytica, обвинена в началото на 2018 г., че е източила данните на 87 милиона потребители на социалната мрежа Facebook и ги е използвала, за да профилира потребители за целите на политическата реклама в полза на избирането на Тръмп и в полза на Брекзит.

Данни за спорните методи на Cambridge Analytica имаше в публикации още от 2016 г., но истинският скандал се разрази след като бившият служител на компанията Кристъфър Уили изнесе данни за реалните мащаби на операцията.

Течът на информация от анонимен потребител в Туитър назован HindsightFiles започна на 1 януари т.г. и до момента са публикувани досиета с вътрешни файлове на компанията за нейни операции в Кения, Малайзия, Иран, Бразилия и кампания в полза на Джон Болтън. Очаква се да бъдат публикувани данните за общо 65 страни, в които фирмата е работила. Засега няма информация дали България е сред тях.

Ето и апликационните писма на българските кандидати до Cambridge Analytica, както са записани във файла Associate Officers Contract Specs (Feb 2017):

  1. България, Иво Маев, Политически/Медиен съветник на заместник-председателя/Връзки. Аз съм политически консултант и медиен съветник в българския парламент и журналист на свободна практика за някои британски и американски медии в България. Имам и повече от 20 години опит като политически и изборен консултант в България на основните български политически партии. С това писмо бих искал да попитам дали възнамерявате да разработите някакви проекти по ваш избор на българския политически и предизборен пазар и дали имате нужда от човек, който да улесни възможното ви местно разширяване. Политическата ситуация в България в момента е доста динамична и страната е изправена пред дълъг период на редовни и предсрочни избори. Вярвам, че те ще открият допълнителни възможности за реализиране на уникална изборна и комуникационна технология и добри местни възможности за правене на бизнес. Силно вярвам, че вашите знания и опит могат да бъдат полезни на някои български политически партии, които вече изразиха известен интерес да реализират успешна предизборна кампания в бъдеще. В същото време моите контакти и познания за българската политика и медийната ми експертиза могат да помогнат за реализирането на вашия проект на българския политически пазар. Както видях във вашия уебсайт, имате лица за контакт в съседните ни Македония и Румъния, но компанията ви все още няма лице за контакт за България. Затова реших да ви пиша като човек, който може да ви помогне за идентифициране на нови клиенти в България. Ако има нужда да попитам някои от тях за възможни проекти в България, моля информирайте ме кого мога да попитам за това. Ако установите какъвто и да е вариант за възможно сътрудничество или ако се нуждаете от повече информация за мен и моята кариера, моля не се колебайте да се свържете с мен. Бих искал да ви благодаря предварително за отделеното време и внимание.
  2. България, Божидар Костадинов Renovat Consultant Connections RP Commercial. Името ми е Божидар Костадинов и истински се интересувам от сътрудничество с вашата компания. Имам опит в политическия и бизнес сектор на Балканите. За мен ще е удоволствие да намеря начин да допринеса за вашия аналитичен напредък въз основа на сектори и теми, за които мога да бъда полезен. Вярвам, че в нашата област, Югоизточна Европа, предстои много в областта на бизнеса и политиката, така че ще се радвам да бъда част от това, като предоставям услуги за вас или дори като популяризирам като бизнес развитие вашите услуги.
  3. България, Александър Дурчев, ACCG, предаден на Никола. Името ми е Александър Дурчев, изпълнителен директор на All Channels Communication Group (ACCG). Обръщам се към вас, за да изразя нашия интерес за установяване на партньорство между SCL Group и ACCG в България. Много съм впечатлен от вашия комуникационен подход и вярвам, че той може да бъде много успешен и в България. ACCG е водещата българска комуникационна компания с повече от 15 години опит в институционални и корпоративни комуникации. ACCG има повече от 85 служители в четири интегрирани операции – PR, ATL, BTL + управление на събития и цифрови комуникации. Работим за една от големите български и международни компании в България. Бихме искали да представим нашата компания лично, на вас и на вашия екип, и да обсъдим възможностите за сътрудничество на българския пазар. Ще се радваме да получим положителна обратна връзка от вас. Моля, изпратете ми вашите възможни дати за да организирам среща.
  4. България, Миро Янев, Optimax Digital Ltd, предаден на Никола. Казвам се Миро Янев и представлявам Optimax Digital Ltd., сравнително млада компания, специализирана в областта на дигиталния маркетинг. Нейният авторитетен екип има богат опит в създаването и управлението на значими медийни и IT компании в Централна и Източна Европа. Optimax започна с много положителен опит, подкрепяйки непопулярен кандидат, който изненада всички с висок резултат на последните президентски избори в България. Сега работим върху предстоящите парламентарни избори в България, представлявайки една от основните партии. Много съм заинтересован от сътрудничеството с Cambridge Analytica за настоящия ни проект, както и от проучването на възможно представителство на СА за България и региона на Балканите. Изборите в България ще се проведат на 26 март, така че ще бъда благодарен, ако можем да обсъдим възможностите за сътрудничество възможно най-скоро.

/очаквайте подробности/

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: