Cambridge Analytica регистрирала рекорден брой оферти за сътрудничество от България

by Атанас Чобанов

До февруари 2017 г. скандалната фирма Cambridge Analytica е регистрирала четири кандидатури за местен представител в България. Това е най-големият брой мераклии в световен мащаб. Следват Германия и Украйна с три кандидатури, Австрия, Русия, Полша и Португалия с по две. Данните са от нов теч на информация с документи за кампаниите на Cambridge Analytica, разпространени през Twitter от анонимен потребител.

В един от файловете назован Associate Officers Contract Specs (Feb 2017) има списъци с действащите сътрудници (Current Associate Officers) и с кандидатите  да работят с фирмата , разработила успешен алгоритъм за микротаргетиране на политическа реклама от цял свят. Те са обозначени като Potential Associate Officers.

Българските кандидати са Иво Маев, Божидар Костадинов от Renovat Consulting, Александър Дурчев от ACCG (Аll Channels) и Миро Янев от Optimax Digital Ltd. Всички те са изпратили мотивационно писмо до Cambridge Analytica с намерение да работят с тях на българския пазар.

Cambridge Analytica работи на Балканите с македонския експерт Никола Спасов. Кандидатури от България на Александър Дурчев и Миро Янев са насочени към него.

Най-конкретно формулира намеренията си за сътрудничество в сферата на политическия пиар Миро Янев. Той се хвали с работата на Optimax Digital за непопулярен кандидат за президентските избори, който постигнал висок резултат през 2016 г. За парламентарните избори през пролетта на 2017 г. фирмата му представлява една от големите партии и в тази връзка Янев изявява желание да работи с Cambridge Analytica.

Компания Optimax Digital не съществува в България, но има такава фирма регистрирана в Обединеното кралство, като 75% в нея държи рекламния бос Красимир Гергов. По информация на Биволъ Миро Янев е Мирослав Янев (на водещата снимка вляво), бившият продуцент от бТВ, чиито връзки с Гергов са проследени от в. Капитал. Мирослав Янев беше и лицето, което купи опозиционната телевизия BiT, след което тя затвори.

Александър Дурчев е основател на една от най-големите рекламни компании на българския пазар All Channels. Информация за лицето Божидар Костадинов и фирма наречена Renovat Consultant не се открива въобще онлайн.

Биволъ се свърза с Иво Маев който потвърди, че е писал до Cambridge Analytica, но не е получил никаква обратна връзка.

През юли 2017 Никола Спасов и главният изпълнителен директор на Cambridge Analytica Александър Никс посещават България за преговори с нови клиенти, съобщава сайтът Webcafe. Не е известно кои са те, но след новия теч списъкът със заподозрените се стеснява до Миро Янев и Александър Дурчев.

Всички български кандидатури са регистрирани преди да избухне скандала с Cambridge Analytica, обвинена в началото на 2018 г., че е източила данните на 87 милиона потребители на социалната мрежа Facebook и ги е използвала, за да профилира потребители за целите на политическата реклама в полза на избирането на Тръмп и в полза на Брекзит.

Данни за спорните методи на Cambridge Analytica имаше в публикации още от 2016 г., но истинският скандал се разрази след като бившият служител на компанията Кристъфър Уили изнесе данни за реалните мащаби на операцията.

Течът на информация от анонимен потребител в Туитър назован HindsightFiles започна на 1 януари т.г. и до момента са публикувани досиета с вътрешни файлове на компанията за нейни операции в Кения, Малайзия, Иран, Бразилия и кампания в полза на Джон Болтън. Очаква се да бъдат публикувани данните за общо 65 страни, в които фирмата е работила. Засега няма информация дали България е сред тях.

Ето и апликационните писма на българските кандидати до Cambridge Analytica, както са записани във файла Associate Officers Contract Specs (Feb 2017):

  1. България, Иво Маев, Политически/Медиен съветник на заместник-председателя/Връзки. Аз съм политически консултант и медиен съветник в българския парламент и журналист на свободна практика за някои британски и американски медии в България. Имам и повече от 20 години опит като политически и изборен консултант в България на основните български политически партии. С това писмо бих искал да попитам дали възнамерявате да разработите някакви проекти по ваш избор на българския политически и предизборен пазар и дали имате нужда от човек, който да улесни възможното ви местно разширяване. Политическата ситуация в България в момента е доста динамична и страната е изправена пред дълъг период на редовни и предсрочни избори. Вярвам, че те ще открият допълнителни възможности за реализиране на уникална изборна и комуникационна технология и добри местни възможности за правене на бизнес. Силно вярвам, че вашите знания и опит могат да бъдат полезни на някои български политически партии, които вече изразиха известен интерес да реализират успешна предизборна кампания в бъдеще. В същото време моите контакти и познания за българската политика и медийната ми експертиза могат да помогнат за реализирането на вашия проект на българския политически пазар. Както видях във вашия уебсайт, имате лица за контакт в съседните ни Македония и Румъния, но компанията ви все още няма лице за контакт за България. Затова реших да ви пиша като човек, който може да ви помогне за идентифициране на нови клиенти в България. Ако има нужда да попитам някои от тях за възможни проекти в България, моля информирайте ме кого мога да попитам за това. Ако установите какъвто и да е вариант за възможно сътрудничество или ако се нуждаете от повече информация за мен и моята кариера, моля не се колебайте да се свържете с мен. Бих искал да ви благодаря предварително за отделеното време и внимание.
  2. България, Божидар Костадинов Renovat Consultant Connections RP Commercial. Името ми е Божидар Костадинов и истински се интересувам от сътрудничество с вашата компания. Имам опит в политическия и бизнес сектор на Балканите. За мен ще е удоволствие да намеря начин да допринеса за вашия аналитичен напредък въз основа на сектори и теми, за които мога да бъда полезен. Вярвам, че в нашата област, Югоизточна Европа, предстои много в областта на бизнеса и политиката, така че ще се радвам да бъда част от това, като предоставям услуги за вас или дори като популяризирам като бизнес развитие вашите услуги.
  3. България, Александър Дурчев, ACCG, предаден на Никола. Името ми е Александър Дурчев, изпълнителен директор на All Channels Communication Group (ACCG). Обръщам се към вас, за да изразя нашия интерес за установяване на партньорство между SCL Group и ACCG в България. Много съм впечатлен от вашия комуникационен подход и вярвам, че той може да бъде много успешен и в България. ACCG е водещата българска комуникационна компания с повече от 15 години опит в институционални и корпоративни комуникации. ACCG има повече от 85 служители в четири интегрирани операции – PR, ATL, BTL + управление на събития и цифрови комуникации. Работим за една от големите български и международни компании в България. Бихме искали да представим нашата компания лично, на вас и на вашия екип, и да обсъдим възможностите за сътрудничество на българския пазар. Ще се радваме да получим положителна обратна връзка от вас. Моля, изпратете ми вашите възможни дати за да организирам среща.
  4. България, Миро Янев, Optimax Digital Ltd, предаден на Никола. Казвам се Миро Янев и представлявам Optimax Digital Ltd., сравнително млада компания, специализирана в областта на дигиталния маркетинг. Нейният авторитетен екип има богат опит в създаването и управлението на значими медийни и IT компании в Централна и Източна Европа. Optimax започна с много положителен опит, подкрепяйки непопулярен кандидат, който изненада всички с висок резултат на последните президентски избори в България. Сега работим върху предстоящите парламентарни избори в България, представлявайки една от основните партии. Много съм заинтересован от сътрудничеството с Cambridge Analytica за настоящия ни проект, както и от проучването на възможно представителство на СА за България и региона на Балканите. Изборите в България ще се проведат на 26 март, така че ще бъда благодарен, ако можем да обсъдим възможностите за сътрудничество възможно най-скоро.

/очаквайте подробности/

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also