Активист на “България на гражданите” доставил за бедните кафе и захар на двойни цени и боб с червеи

Екип на Биволъ

GeorgiTzankov-214x300

Георги Цанков – снимка личен сайт

Фирмата “Фантастика 95 – Георги Цанков”, която e доставила храни за бедни на завишени цени и боб с червеи е на общинския съветник от община Родопи Георги Цанков, който отскоро е шеф на местната структура на “България на гражданите”.

Доставките на кафе Инка по 19,43 лв и захар по 1,92 лв бяха описани в разследвания на Капитал дейли и на сайта Offnews.bg. Проверка в търговската мрежа показва, че кафе Инка може да се намери по 9 лв. за килограм, а захарта от борсата е по 0,73 лв за килограм.

Вчера гръмна и друг скандал с доставките на храни за 308 хиляди бедни по европейска програма “Благотворителност”, управлявана от Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). Българската агенция по безопасност на храните откри в Плевен и Добрич 50 тона развален зрял фасул с “видими мъртви паразити”. Поръчката за доставка на фасул също е спечелена от “Фантастика 95 – Георги Цанков”. Договорът на стойност 5927200 лв. е от 12.07.2012 за „Доставка на фасул зрял – I-во качество до складовете на Български червен кръст за разпределение на лица в неравностойно положение

Само преди няколко дни Цанков беше избран на разширено заседание на Националния съвет на Движение България на гражданите за общински ръководител на структурата в Община Родопи.

От пресофиса на движението уточниха за Биволъ, че са научили за доставките на кафе и захар на завишени цени след като Цанков е бил избран. Движението ще изчака проверката на компетентните органи преди да вземе становище, но иска казусът да бъде разрешен възможно най-бързо, “за да не останат никакви съмнения относно представителите на “Движение България на гражданите”, както по места, а така също и на ръководно ниво”.

Разследването на Капитал дейли за завишените цени на продуктите за бедни, доставяни от “Фантастика 95 – Георги Цанков” е от 11 октомври 2012 г., а изборът на Цанков се е състоял на 24 октомври 2012 г.

Биволъ опита безуспешно да се свърже с Цанков на телефона за контакт предоставен в неговия сайта·и чрез профила му във Facebook, който обаче не е активен от създаването му.

Обновено в 17ч: Биволъ се свърза с Цанков, който разясни, че “Фантастика 95” не произвежда и не внася продуктите. “Това количество боб е огромно за България” – поясни той. Неговата фирма е трябвало да изкупи, пакетира и достави фасула до складовете на БЧК в кратки срокове. Фирмата на Цанков още не е запозната с изследванията на Българската агенция по храните, но също е дала проби от боба на лаборатория. “Ако наистина има проблем с партидата, ще я изтеглим и подменим за наша сметка” – увери той.

Цените за кафето и захарта Цанков обясни с разходите за пакетиране, товарене и доставка на продуктите до складовете на БЧК, както и с условията на обществената поръчка, за която се иска много висок гаранционен депозит.

Кой е Георги Цанков?

Бизнесменът Георги Цанков няколко пъти е обявяван за най-големият бенефициент по средства от европрограми на Държавен фонд “Земеделие” – пише в личната му страница.

Цанков има участие в няколко фирми и редовно печели обществени поръчки за доставки на големи количества храни за държавни учреждения: затвори, детски градини и др. показа проверка на Биволъ в сайта на Агенцията за обществени поръчки. Сред клиентите му е и Народното събрание, за което Цанков е доставял напитки през 2010-11 г.

Фирмата ФАНТАСТИКА 95 – ГЕОРГИ ЦАНКОВ съществува от 1995 г., като първоначално е имала предмет на дейност търговия на дребно с текстил.

Освен това Цанков е бивш гребец, дългогодишен национален състезател по кану-каяк. “За себе си казва, че не е светец, има своите грехове, но няма нищо в живота си, от което да се срамува” – пише още в неговия сайт.

В една от фирмите си М ЕНД ДЖИ ТРЕЙД КЪМПАНИ, Цанков е съдружник с пловдивския бизнесмен  Малин Марчев, чийто мерцедес беше взривен миналото лято.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also