“Корупционна кирилица” прикрива “дриймтийм” фирми и обществени поръчки

by Екип на Биволъ

Познатата от “Кумгейт” хасковска фирма “Еко Традекс Груп” е изписана в системата ИСУН 2020 с латинско начално E, което на практика я скрива от интернет търсачките. Имената на стотици субекти в системите за прозрачност на усвояването на европейските фондове и в базата данни на Агенцията за обществени поръчки са изписани с такива удобни “грешки”. Феноменът е известен и като “корупционна кирилица”.

“Еко Традекс Груп” е една от компаниите в т.нар. “дриймтийм” – обръч от фирми свръзан с депутата от ГЕРБ Делян Добрев. От януари т.г. тя официално е управлявана от братовчедката на Делян Добрев Росица Гаргова. Преди година разследване на Биволъ установи, че тази фирма има спечелени обществени поръчки за 90 милиона лева и е изпълнител по шест проекта финансирани с европейски пари.

Корупционната кирилица

Така наречената “корупционна кирилица” е класически метод за прикриване от публичност на обществени поръчки. Използва се широко и в Русия, както отбелязва руският Forbes. За да се скрие дадена поръчка от потенциалната конкуренция на  предварително избрана фирма, в системата се въвежда обява, съдържаща латински букви. Така само “нашата фирма”, научава, защото е предварително информирана, че има обявена обществена поръчка и кандидатства за нея.

В Киргизстан, друга държава използваща кирилицата, разследващият сайт “Акчабар” също установява десетки държавни търгове, прикрити по този начин. Чиновниците удивено вдигали рамене и обяснявали, че става дума за грешки при печатането.

В България такива случаи също не са малко. Освен “Еко Традекс Груп” може да се посочи и изписването на УМБАЛ “Света Анна” с латинско малко е. С това изписване се идентифицират 150 обществени поръчки за около 50 млн. лева. Те представляват близо 10% от сключените договори за доставки на болницата. Макар че няма доказателства за манипулации именно в тези търгове, самият факт на сгрешеното изписване би трябвало да заинтригува контролиращите органи.

sveta-anna

Тук буквата e в Свeта е от латинската азбука.

Разбира се, солунските братя нямат никаква вина за тези врътки, прилагани от днешните чиновници. Създадената от тях глаголица не може да се сбърка със съвременните латински букви.

Властта крие решението

За да се избегнат такива грешки, в информатиката се използват цифрови идентификатори. Всяко лице и фирма в държавата притежават уникален номер – ЕГН (единен граждански номер) за гражданите, съответно ЕИК (единен идентификационен код) за юридическите лица. И докато ЕГН представлява лични данни и не трябва да бъде огласяван от държавните институции, ЕИК е публична информация, която се съдържа отпечатана на всяка фактура и касова бележка.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

В същото време властта отказва да предостави списъците на бенефициенти и изпълнители на проекти финансирани с еврофондове, съдържащи ЕИК. Системите ИСУН за предишния програмен период на оперативните програми и ИКАР на ДФЗ за сегашния период не показват ЕИК на фирмите. Случайно или не, именно там се откриват най-голям брой случаи на корупционна кирилица.

Според вицепремиера Томислав Дончев, към когото се обърна Биволъ по реда на ЗДОИ, за да получи списъци с ЕИК, създаването на такива списъци било твърде сложна и тежка, несвойствена за администрацията задача.

Експерти, които са работили със системите ИСУН и ИКАР (последната се ползва в ДФЗ) обаче твърдят, че генерирането на списък на бенефициенти или изпълнители с ЕИК е въпрос на секунди. И разбира се, на воля за прозрачност, а не за прикриване на злоупотреби и облагодетелстване на Na6i, 4itavi фирми.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also