Meduza:

COVID-19 в Европа: Гърция се справя най-добре с коронавируса

От началото на пандемията в Гърция са регистрирани по-малко от 3 000 заразени и 151 починали от коронавирус – това е един от най-ниските показатели в Европа. По препоръките на епидемиолога Сотирис Цодрас още в началото на март започна въвеждането на ограничителните мерки в страната. От 4 май Гърция постепенно сваля карантината.

Ето какво казват пред изданието „Медуза“ гръцки журналисти и учени – как те оценяват действията на правителството и от какви последствия от пандемията се опасяват.

Кириакос Соулиотис, доцент от катедрата по здравеопазване н Пелопонеския университет:

Няколко са причините за положителните тенденции в Гърция, в сравнение с други страни. Първо, и то е най-главното, Гърция започна да действа много рано, като изпълни указанията на местните експерти. Последвалата изолация позволи на системата на здравеопазването да инвестира в отделенията за интензивна терапия – появиха се повече легла и медицински персонал. Здравната система, която тъкмо излиза от периода на постоянното недофинансиране, прие предизвикателството. А медиите изиграха важната роля за информирането на гражданите. Епидемиологът проф. Сотирис Цодрас (на водещата снимка б. ред.), който е главен научен сътрудник по COVID-19 в здравното министерство, организира пресконференции всеки ден.

Второ, голямата роля се пада на решимостта на гръцкия народ да следва правилата, установени от държавата. Действията на гръцкото правителство се основават на научните данни – това вдъхнови хората да се присъединят към предлаганите мерки. В началото затвориха училищата, после магазините, а след това настъпи пълната изолация. И това е справедливо. Всичко, което се случваше в Италия, беше твърде близко до Гърция така, че нямаше място за някаква друга маневра. Наше изследване показва, че ако не бяхме приели никакви мерки, то загиналите щяха да бъдат над 4 000 души.

Неотдавна правителството обяви поетапно сваляне на ограниченията. Някои магазини вече възобновиха работата си, но има препоръка да се носят маски в закритите помещения. Списъкът на настоящите ограничителни мерки прилича на нещо като отслабване на твърдите правила, но ние сме длъжни да бъдем бдителни. Свалянето на всяко едно от ограниченията ще бъде последвано от скрит мониторинг на влиянието на това решение върху епидемиологическите показатели. Ако ние се уверим, че се справяме, то ще преминаваме към свалянето на следващото ограничение. Държавата има план – но важното е гражданите да го следват.
Досега все още не е ясно как ще се решава въпросът за задграничните пътувания. В значителна степен това зависи от епидемиологичните тенденции след отварянето на всички граници. Това е въпрос на трансграничното сътрудничество, не само Гърция ще взема решенията.

Сега ние приключваме първата фаза на пандемията и сме длъжни да бъдем готови за потенциалната втора вълна. Важно е да сме автоматизирали всички възможни процеси. Вече са дигитализирани нашите /на учените/ методи на работа, в училищата и университетите също се обучават през цифровите платформи.
Знанията си от първата вълна на коронавируса ние прилагаме в разработването на карта за управлението на бъдещи заплахи. Ние вече можем да изчислим колко време и ресурси са необходими за поддръжката на здравната система, макар да е много сложно поддържането на инвестициите в тази сфера.

Димитрис Ляцос, журналист:

Не, че в Гърция сме победили коронавируса, но в сравнение с много европейски страни ситуацията тук изглежда далеч по-добра. Ние имаме под 3 000 инфектирани и 151 загинали. Първите признаци на коронавируса в Гърция се появиха в началото на март – при хора, завърнали се от Италия. Някъде по това време в Гърция се върна автобус с поклонници от Йерусалим – половината от пътниците се оказаха заразени. И сред тях бяха първите смъртни случаи.

Гърция е страна, където всеки има собствено мнение. Това се отнася и за коронавируса. В първите дни на епидемията едни се смееха, други иронизираха, трети се възмущаваха. Но впоследствие абсолютното мнозинство възприе карантината като новата реалност – хората се загрижиха за своето здраве и живот. Когато в Гърция починаха 10 души, в Италия имаше 10-12 хиляди смъртни случая. Всички слушаха за това, страхуваха се от повторение и си стояха у дома.

В гръцкото правителство се намери човек, който знаеше какво трябва да се прави и оглави тази история. Това е лекарят, експерт по епидемиология Сотирис Цодрас. Преди никой не го знаеше, а сега името му звучи по-често от това на премиера. Цодрас не взема решения, но препоръчва мерки на правителството. В „Коммерсантъ“ имаше публикация, в която той бе представен като вълшебника, спасил страната. На руския човек, на задълбочения метафизик това може и да се харесва, но за всеки грък това е просто смешно. Разбира се, Цодрас си има положителните качества, но той не е месия.

Гърците бяха принудени да се изолират и заради продължителната криза в системата на здравеопазването – нямаше как да се разчита на медицината. Много от държавните болници вече 10 години са в упадък. Всеки втори, който е учил за лекар в Гърция, заминава в други европейски страни. Разболяха се под 3 000 души, ами ако бяха 15-20 хиляди, къде щяха да се лекуват? Какви услуги щяха да получат? Никой не знае. Във времето на коронавируса правителството на Гърция е принудено да подкрепя държавното здравеопазване, да дава пари на лекарите и клиниките, за да могат някак да спасяват хората. Новата реалност показва на гръцките буржоазни партии либералния тласък, че трябва да се поддържа държавното здравеопазване – защото медицината не би оцеляла само с частния сектор.

Макар и всичко да върви спокойно, има неофициални гласове в социалните медии, които уверяват, че ние не знаем броя на всички заразени, защото се правят съвсем малко тестове. В началото те струваха скъпо, а после главният епидемиолог Сотирис Цодрас препоръча да не се правят в големи количества.

От 4 май в Гърция са приети нови мерки – за поетапно сваляне на ограниченията. Ако преди с личния автомобил можеше да се пътува само с декларация за това къде и защо си тръгнал, то вече може свободно да се придвижваш в границите на своя регион. На 18 май ще бъде отменена забраната за преминаване от един регион в друг. Градският транспорт работи. Отвориха някои магазини, фризьорски салони, плажове, вече може да се къпем в морето. Всичко това е, за да може икономиката поне малко да заработи. Но трябва задължително да носиш маска, иначе има глоби. Ако се съпротивиш, ще платиш повече. А също по опашките не може да стоите близко един до друг.

Постепенно се отварят кафенетата. Таверните, баровете и кафетериите в Гърция, Италия и Испания са нашият начин на живот, културата ни. Сега в много от кафенетата по масите закрепват пластмасови стъкла, за да могат хората да са заедно, но на различните страни. Главният вносител на тази пластмаса казва, че когато станало ясно, че при определени условия ще отворят кафенетата, изчезнали всичките му запаси от този материал. Той просто не успява да осигури бързия му внос.

Докато частично сваля карантината, правителството се старае да разбере какво ще става после. Там се надяват, че климатът е сериозен фактор. Сега при нас е 25 градуса, по-нататък ще бъде още по-горещо, сухо и слънчево. Ако това влияе за понижаването на разпространението на коронавируса, то сега ние имаме идеални условия. В случай на втора вълна, отчитайки целия опит, специално се подготвят някои болници. Разбира се, у нас няма да е като в Китай, където строят нови изолационни болници. Китайците могат всичко, което им е изгодно. Но икономиката на Гърция не е създадена за това да приема хората за масово лечение.

В периода от 15 март до 30 април правителството даваше на хората, които не работят, по 800 евро. Сега всички се вълнуват колко ще им се даде от държавата за месец май. Търговията може да се отвори, за да не плати тези пари.

Ако от медицинска гледна точка на Гърция й провървя, то от гледната точка на икономиката всичко ще бъде далеч по-зле, отколкото в другите страни на Европа. Гърците се тревожат не за вируса, а за кризата. Как ще печелим, как ще живеем по-нататък? През последните 10 години много от отраслите на икономиката бяха разрушени. БВП на страната зависи 20% от туризма. Всички надежди за тази година бяха в туристическия сезон, но до края на юли Европа няма да отвори границите. В Гърция се надяват, че сезонът на международния туризъм ще се открие поне в края на август и се готвят да приемат вътрешни туристи.

От сегашната ситуация печели правителството. Малко болни, малко мъртви – пропагандата говори само за това. Но какво ще бъде после? Как ще работи икономиката? Тези въпроси също са обърнати към правителството, но за него това не е най-силната карта.

В Гърция няма държавни медии, но има частни компании, които притежават основните канали. Те се контролират от хора, които подкрепят правителството. Това е точно като съветското телевидение. Няма никакво разнообразие на позициите. Във Фейсбук и в другите социални медии могат да се намерят други мнения, но климатът се прави от централните телевизии. В началото на епидемията те казваха, че трябва да се изолираме – това е положителната страна. Но после дойде онова „Да живее правителството“. И това дразни всички.

Тассос Морфис, журналист и редактор на AthensLive:

Общественото мнение в Гърция е разделено по повод на това как правителството решава проблема с кризата. След месец и половина в карантина ние успяваме да спазваме ограничителните мерки. Защо у нас всичко е добре от гледна точка на коронавируса, но от гледната точка на готовността за утрешния ден всичко е зле? Европейската комисия даде прогноза за гръцката икономика. БВП ще падне на 9, 7%, което е много за страна, която вече 10 години е в криза. Настъпи времето да се борим с това.

Основният проблем в управлението на кризата е в това, че сегашният министерски кабинет прави това непрозрачно. Под предлога на извънредното положение се случиха много сенчести събития. Въпреки, че премиерът /Кириакос Мицотакис/ бе избран с обещанието за абсолютна прозрачност, ние не виждаме такова нещо. Един от скандалите е свързан с вложените 11 млн.евро в средствата за масова информация. Финансиране получиха телевизионни канали, вестници, сайтове, радио. Но опозиционните вестници бяха изключени от държавното финансиране. Поради това в медиите е трудно да се види каквато и да е опозиция.

От първия ден на управлението на новия премиер се говори само за това колко сегашното правителство е по-хубаво. В първите седмици на коронавируса гръцките медии възразяваха срещу носенето на маските, а сега по някаква причина призовават хората да си ги купуват. Една маска струва над едно евро, докато трябва да се дава безплатно.

Около сегашния правителствен кабинет се подреди кръг бизнесмени, които са въвлечени в държавното финансиране и създават криза. Тези хора извличат изгода от ситуацията. Вместо да предлагат стоки безплатно, те трупат пари.

В Гърция има държавна система на здравеопазване и частни клиники, но сега всички говорят за необходимостта от национална система. Всички лекари от първата линия дадоха да се разбере, че е необходимо да се възобнови дискусията за системата на националното здравеопазване. Но вместо да задължи частните клиники да помагат по време на коронавируса, гръцкото правителство им даде пари да открият отделения за интензивна терапия. Това е безумие, защото ние сме длъжни да поддържаме системата за националното здравеопазване.
Главният епидемиолог Сотирис Цодрас е много скромен учен, който знае за какво говори. Неговите съвети са изцяло научни. Ако го попитате дали е спасител на нацията, той ще каже, че лекарите на първа линия са истинските спасители и че всичко това е екипна работа. Всички негови действия и думи съзнателно подчертават, че справянето на Гърция с коронавируса е съвместно дело на гърците и работещите в болниците. Когато Сотирис Цодрас няма да бъде нужен, политиците ще го премахнат.

В рамките на два месеца ние ще можем да се върнем към нормалния живот, вече постепенно се отварят публичните места. Но повече от всичко хората се боят, че ще настъпи депресия – те знаят кризата от последните 10 години. Ние нямаме сили да се справим с нова криза. Хората говорят за проваления туристически сезон и вече мислят за 2021 година. Разбира се, гърците ще отидат на почивка, но не мисля, че ще пристигнат чуждестранните туристи.

Автор: Медуза
Екип на Биволъ

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: