Помните ли случая „Борилски“? Ще си го припомните, когато българската прокуратура получи европейска заповед за арест и екстрадиция на действащ министър. Задейства ли се френското правосъдие – „нема лабаво“, както казваше оня правешки сатрап.

Действащият министър вече трябваше да е бивш. Но не е. А когато стане бивш, сервилните български медии ще си спомнят как гузно мълчаха на 5-и юни, на пресконференцията на премиера Орешарски след първото заседание на Министерски съвет. Нито една медия, нито един журналист не попита за скандала с министър Иван Данов, уличен по неоспорим начин в източване на 15000 евро помощи за безработни чрез мошеничество. Защото точно такава е квалификацията на престъплението във френския наказателен кодекс – мошеничество. Наказанието е до 5 г. затвор и до 375 000 евро глоба.

Инфекцията „Дановгейт“ вече пълзи и мълчанието на българските медии няма да я спре. Въпрос на време е циреят да се пукне благоуханно в международната преса. На фона на повтарящите се обвинения към бедните български и румънски емигранти за източване на социалните системи на богатия Запад, примерът с министър Данов е направо дюшеш за популистите и пресата за сензации. По-сериозните издания ще наблегнат на традиционната българска корупционна среда, която допуска такива хора да стават министри. И няма да сбъркат.

Защо премиерът се запъна като магаре на мост и защо не уволни веднага Данов? Защото след такова сътресение на старта общественият натиск щеше да го принуди да закрие никому ненужното министерство на инвестиционното планиране. Но явно има силна воля процесът да върви, да се назначат зам.-министри, експерти, персонал, да се хвърлят грешни пари, за да заработи тази схема, зачената с яловата номинация на Калин Тихолов? За някои хора е изключително важно да има едно такова министерство, от което да се преразпределят едни европейски милиарди.

Освен това се предвижда към същото министерство да минат всички ОУП. И това е мотивиращо, ама много. Ще илюстрираме нагледно тази мотивация с един детайл от скандалния общ устройствен план на Царево, изготвен от същия този Тихолов, който в сянка ще дърпа конците на вседържавното инвестиционно планиране.

Capture-2013-06-05-at-20.31.07

На плана в оранжево виждате земи, чиито статут остава земеделски и на тях не може да се строи. С две изключения за щастливи собственици, чиито земи в бледожълто със зелени черти също са ниви, но са добили статут на зона за курортно строителство. Бинго за тях!

Защо е така ли? Ами защото ударилите бингото са мотивирали когото трябва.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet