Държавата v/s Банев – 1:0

Евгения Джорджева

Capture_decran_2012-09-20_a_17.35.21

Държавата постепенно започва да взема превес във войната за „Хелио тур С”, която олигархът Николай Банев й обяви „до кръв”, както Биволъ вече писа. След години протакане, отлагане и прехвърляне по различни инстанции най-после през последните седмици съдилищата взеха няколко решения в защита на обществения интерес.

Преди дни Бургаският окръжен съд отхвърли с Решение 985/2012 г. окончателно жалбата на Баневи срещу публичната продан на къмпинг „Градина”, част от активите на Хелио тур С” АД, с което дава възможност на държавата  да си получи парите от продажба на златни имоти по Южното Черноморие, осъществена преди цели 12 години. Съдът постановява:

“ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на „Приват турист” ООД гр.С. – длъжник, и на „Хелио тур С” АД гр.С. – ипотекарен длъжник по изп.д.№ 00309/2011 г. по описа на ЧСИ Т. К. с район на действие – района на Окръжен съд Бургас, за спиране на производството по ч.гр.д.1001/2012 г. по описа на БОС на основание чл.229, ал.1, т.5 от ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.”

История

Според предишното ни разследване, Николай Банев се сдобива с туристическите имоти край Созопол, преди това собственост на държавното  „Хелио тур С” АД, през 2000 г. Договорът е сключен между контролираната от него фирма „Приват турист” ООД   и Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол /АПСК/. По силата на този договор Банев закупува 61 512 акции, представляващи 40% от капитала на „Хелио тур С” при цена от 11.40 щ. д. за една акция.  Той получава и правото на същата цена да изкупи и останали акции на дружеството, след като изтекат сроковете по Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия /ЗППДОП/ за обезщетяване на реститути. По онова време дружеството притежава множество туристически обекти, между които къмпинг „Градина”, комплекс „Каваци”, къмпинг „Каваци”, къмпинг „Златна рибка”, къмпинг „Веселие”, къмпинг „Черноморец”,  ресторантите „Винарска изба”„Механа”, „Хоризонт”  и др. Всичко това е продадено на олигарха за  символичните 700 000 долара, като 10%, или 70 000 долара трябва да се заплатят веднага, а останалите 630 000 щ.д. – на две части. Договорът предвижда и още едно улеснение за купувача – 40% от цялата сума, или 252 000 щ.д. той трябва да заплати в пари, а другите 60% с компесаторни инструменти – т.е. бонове от масовата приватизация.

Така през 2000 г. Николай Банев получава 505 дка от най-апетитните туристически имоти  по Южното Черноморие само срещу 70 000 щ. д. Олигархът отказва да плати останалата сума и цели 12 години държавата не успява да се пребори с него, за да получи дължимото. През това време той пълноценно използва имотите, без да прави сериозни инвестиции, без дори да плаща местните данъци и такси за тях, но пък ги застроява с незаконни постройки.

Търгът за къмпинг „Градина”

Преди 8 години АПСК завежда съдебен иск за неизпълнение на приватизационния договор. Печели и на трите инстанции. Държавата предявява претенции само за неизплатените по продажбата суми, които с дължимите през години лихви възлизат на 1 600 000 лв. За нейното събиране са образувани 2 изпълнителни дела.  През пролетта на 2012 г. частният съдебен изпълнител  Тотко Колев продава на търг къмпинг „Градина” за 1 700 000 лв. Сумата веднага е депозирана от купувача „Камп интернешънъл”ООД, но сделката е  стопирана от Банев, който обжалва търга с мотива, че са допуснати процесуални нарушения и „престъпни обстоятелства” при провеждането му. Започват поредните съдебни въртележки. През юли магистратите от Бургаският окръжен съд отхвърлят жалбата на Банев като недопустима,. През октомври Бургаският апелативен съд връща делото в окръжния, противно на установената практика и на решенията на Върховния касационен съд. Някои от магистратите сигнализират и за оказан върху тях натиск.

Най-после на 29 октомври окръжният съд в Бургас излиза с решени в полза на Агенцията по приватизация , което не подлежи на обжалване.

Кредиторите

Депозираните 1 700 000 лв. вече могат да бъдат усвоени от държавата. Но преди това от тази сума ще трябва да бъдат приспаднати дължимите от години  данъци и такса смет. Остатъкът ще се разпределя между кредиторите. Първият по ред сред тях е АПСК. След като държавната агенция получи вземанията си, ще бъдат удовлетворявани претенциите на физическите лица,  които са осъдили „Хелио тур С” за пропуснати ползи по реституционни дела и са се присъединили към изпълнителното дело. За тях обаче пари едва ли ще останат, опасяват се юристите.

При положение, че къмпниг „Градина” е продаден за 1700 003 лв., има вероятност претенциите на държавата да бъдат напълно удовлетворени. Ако това не стане, законът изисква частният съдебен изпълнител да продължи да продава имоти на „Хелио-тур-С”.

С продажбата на къмпинг „Градина” опашката от кредитори, които ще чакат своите вземани от туристическото  дружество, се удължава. „Хелио тур С” е отдало под наем временните обекти в къмпинга без да ги впише в Службата по вписвания в Бургас  и е поискало авансово наемите за сезон’2013.  Сега наемателите ще бъдат отстранени от обектите и ще се превърнат в поредните кредитори на „Хелио тур С”. За да получат обратно парите си, те ще трябва години да водят съдебни битки с неясен край. Защото, според запознати, дълговете на „Хелио тур С” АД са повече от активите.

Незаконно строителство

През миналата седмица още една съдебна инстанция не удовлетвори пертенциите на Банев и негови приближени.Този път решението на съда се отнася до незаконно строителство и нежелание то да бъде доброволно премахнато.

Само  в къмпинг „Каваците” от РДНСК са установени 7 незаконни постройки, които според специалисти, са издигнати през последните 3-4 години. За четири от постройките – ресторант „Емона”, „Кръгла дискотека”  и две обслужващи сгради има решения за събаряне от Бургаския окръжен съд, но се оспорват и продължават да чакат решението на ВАС.   Три от тях – масивна сграда с дървен навес, масивен санитарен възел и „Снек – бар Каваци” са с влезли сила заповеди да събаряне и са премахнати принудително през пролетта на 2012 г.

Историята за незаконното строителство на Николай Банев не е нова. Заповедта за премахването на снек – бар „Каваци” например е издадена от РДНСК още през лятото на 2010 г. Обжалвана и потвърдена от Бургаският административен съд, после прехвърлена във Върховния административен съд,  тази заповед е разнищвана в продължение на две години. Влиза в сила през на 21 февруари 2012 г. и след като дружеството отказва доброволно да събори сградата е насрочено принудително премахване. Изпълнителният директор на „Хели тур С”  Блага Брайнова лично е възпрепятствала премахването, за което са й наложени глоби с наказателно постановление.  В такива случаи законът предвижда санкция от 1000 до 5000 лв. Предвид това, че санкциите не са наложени на дружеството, а лично на Блага Брайнова съдът е проявил снисходителност и тя ще трябва да плати само 2 глоби от по 1000 лева.

Банев – фигура на “българската организирана престъпност”

Името на Николай Банев фигурира и в дипломатически доклад на посланик Пардю за българската организирана престъпност от 2005 г., изтекъл в Wikileaks, където за него е отбелязано следното:

“M. (C) КОРПОРАЦИЯ АКБ. КОРПОРАЦИЯ АКБ ръководена от НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ БАНЕВ (български гражданин, роден на 16-ти август 1959 г.), участва главно в приватизацията на държавни производства. Нейните основни незаконни дейности включват приватизационни измами и корупция.”

Засега няма данни прокуратурата да разследва споменатите незаконни дейности на Николай Банев.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ или Годишен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Избрахте да дарите 10.00€ Годишно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Годишно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук

.

Вижте също / Read Also