За да спаси го от разследване...

Адвокатка на кмета на Белград настоявала за фалшиво вписване в Търговския регистър

Синиша Мали няма да се кандидатира за втори кметски мандат, връщал се в частния бизнес
by Екип на Биволъ

Адвокатката Ана Панайотова, която представлява кмета на Белград Синиша Мали, е искала от Агенцията по вписванията да я впише със задна дата като собственик и управител на офшорни фирми, в които управител е самият Синиша Мали. Такова вписване би позволило да се оневини белградския кмет, който е разследван от сръбската Агенция за борба против корупцията. Служителите на Търговския регистър категорично са отказали да нарушат закона.

След като получи тази оперативна информация, Биволъ подаде сигнал до Агенцията по вписванията, откъдето потвърдиха фактите в официално писмо.

 

Сръбският център за разследваща журналистика KRIK и Биволъ разследваха скритата собственост на Синиша Мали в България. Разследването извади наяве две офшорки, които притежават 24 апартамента в комплекса “Свети Никола” край Черноморец. Отделно от това Синиша Мали си е закупил апартамент и под свое име.

След като избухна скандала в Белград Синиша Мали заяви, че подписът му под подадените в българския Търговски регистър документи е фалшифициран, но не представи доказателства за това. Адвокатката Ана Панайотова пък опита вписвания в Търговския регистър за заличаване на името на белградския кмет. Представените документи обаче бяха отхвърлени като нередовни, заради незаверени преводи на офшорните сертификати. И до момента по документи Синиша Мали се води управител на офшорките, което го поставя в ситуация на конфликт на интереси.

Информацията, че действащ адвокат е склонявал държавни служители да нарушат закона и да впишат неверни данни в Търговския регистър е от компетенцията на прокуратурата и адвокатската колегия. От Агенцията по вписванията обаче не виждат причини да сезират прокуратурата, тъй като престъплението не се е състояло. 

Вчера (25 април 2017) Синиша Мали обяви в интервю за сръбския вестник “Ало”, че няма да се кандидатира за нов мандат и се връща в частния бизнес. Така той ще може да се разпореди със собствеността на 24-те апартамента, която де юре управлява и в момента.

Собствеността на комплекса Св. Никола се свързва със сърбина Сърджан Дабич и волейболиста Владо Боянов. Супругата на Боянов е Едит Гетова – зам.-министърката при Костов, отговаряща за приватизацията на Нефтохим от Лукойл. Синиша Мали е приватизатор на сръбската рафинерия също купена от Лукойл.

Десет години по-късно фирми на Синиша Мали купуват от фирма на Срджан Дабич 24 апартамента в „Св. Никола“, с обща площ над 3000 кв.м. През 2012 и 2013 г., когато Саниша Мали сключва сделките, той е икономически и финансов съветник на сегашния премиер Александър Вучич, с когото е особено близък. През 2014 г. е избран за кмет на Белград.

Разследването на KRIK и Биволъ за офшорните фирми и апартаментите на Синиша Мали бе отличено с наградата за разследваща журналистика в Сърбия за 2016 г.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also