Адвокатката Ана Панайотова, която представлява кмета на Белград Синиша Мали, е искала от Агенцията по вписванията да я впише със задна дата като собственик и управител на офшорни фирми, в които управител е самият Синиша Мали. Такова вписване би позволило да се оневини белградския кмет, който е разследван от сръбската Агенция за борба против корупцията. Служителите на Търговския регистър категорично са отказали да нарушат закона.

След като получи тази оперативна информация, Биволъ подаде сигнал до Агенцията по вписванията, откъдето потвърдиха фактите в официално писмо.

 

Сръбският център за разследваща журналистика KRIK и Биволъ разследваха скритата собственост на Синиша Мали в България. Разследването извади наяве две офшорки, които притежават 24 апартамента в комплекса „Свети Никола“ край Черноморец. Отделно от това Синиша Мали си е закупил апартамент и под свое име.

След като избухна скандала в Белград Синиша Мали заяви, че подписът му под подадените в българския Търговски регистър документи е фалшифициран, но не представи доказателства за това. Адвокатката Ана Панайотова пък опита вписвания в Търговския регистър за заличаване на името на белградския кмет. Представените документи обаче бяха отхвърлени като нередовни, заради незаверени преводи на офшорните сертификати. И до момента по документи Синиша Мали се води управител на офшорките, което го поставя в ситуация на конфликт на интереси.

Информацията, че действащ адвокат е склонявал държавни служители да нарушат закона и да впишат неверни данни в Търговския регистър е от компетенцията на прокуратурата и адвокатската колегия. От Агенцията по вписванията обаче не виждат причини да сезират прокуратурата, тъй като престъплението не се е състояло. 

Вчера (25 април 2017) Синиша Мали обяви в интервю за сръбския вестник „Ало“, че няма да се кандидатира за нов мандат и се връща в частния бизнес. Така той ще може да се разпореди със собствеността на 24-те апартамента, която де юре управлява и в момента.

Собствеността на комплекса Св. Никола се свързва със сърбина Сърджан Дабич и волейболиста Владо Боянов. Супругата на Боянов е Едит Гетова – зам.-министърката при Костов, отговаряща за приватизацията на Нефтохим от Лукойл. Синиша Мали е приватизатор на сръбската рафинерия също купена от Лукойл.

Десет години по-късно фирми на Синиша Мали купуват от фирма на Срджан Дабич 24 апартамента в „Св. Никола“, с обща площ над 3000 кв.м. През 2012 и 2013 г., когато Саниша Мали сключва сделките, той е икономически и финансов съветник на сегашния премиер Александър Вучич, с когото е особено близък. През 2014 г. е избран за кмет на Белград.

Разследването на KRIK и Биволъ за офшорните фирми и апартаментите на Синиша Мали бе отличено с наградата за разследваща журналистика в Сърбия за 2016 г.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English