Capture-2013-03-02-at-13.18.16

Протестът във Варна. Снимка: Bulphoto

Биволъ открива нова рубрика „Какво да се прави“, в която ще се публикуват мнения и анализи за актуални обществени-политически проблеми, в които освен описанието на проблемите се дават конкретни предложения за тяхното решаване. Първият материал в тази рубрика е от банкера Георги Василев, който живее в Швейцария. През 2006 г. Василев основава с лични средства награден фонд „За принос към свободата на духа“, който отличава изявени личности, допринесли с идеите си за развитието на свободата и гражданското общество. Препечатваме статията с негово съгласие от сайта dir.bg 

„Ако не знаеш за кое пристанище си се отправил, никав вятър не е попътен“ Сенека

За мен, наблюдаващият отстрани и отдалече, e непонятно неразбирането от страна на властимащите на основния проблем на общественото недоволство и протестите.

Всички изброени искания за непосилните сметки за ток, за безобразията на ЕРП-та, за промяна на политическата система, за промяна на Конституцията, за гражданските комитети и граждански контрол, против партийната система и прочие са ПРОЯВА на проблема, а не самият ПРОБЛЕМ.

ПРОБЛЕМЪТ е тоталният срив в чувството за СПРАВЕДЛИВОСТ за решаването на обществените дела. Дефицитът на справедливост има за източник монополизирането на практически всички важни сфери на обществения живот от тясно-групови интереси поради корист или чиста глупост: монополизация в енергетиката, монополизация на партии, монополизация на обществени поръчки, монополизация на медийното пространство, монополизация на икономическата дейност, монополизация на научната и културна дейност, монополизация на образованието, и да продължавам ли още.

ДЕФИЦИТЪТ НА СПРАВЕДЛИВОСТ няма да се реши с туширане на протестите, със създаване на неконституционни нови центрове на власт като обществени съвети с несанкционирани от обществото представители и решения. Няма да се решат и с иначе правилни призиви за спазване на Конституцията и законите, ако те остават чисто декларативни.

Няма да се реши и с тези лица, които са имали властта досега, но не са се справили с нея. Няма да се реши и само с тези партии, които са имали възможността, но са загубили доверието. ДЕФИЦИТЪТ НА ДОВЕРИЕ може да започне да се решава като Президентът на Републиката даде достатъчно време на недоволството да се институционализира в нови партии като назначи по-късна дата на изборите. Все още има време! Дата е огласена, но избори не са насрочени, чака се връщането на последния мандат следващата седмица.

Президентът трябва да призове Парламента за незабавни промени в Закона за партиите и Изборния Закон, премахващи всякакви процедурно-финансови препятствия пред Конституционното право за саморганизация и политическа изява и да гарантира свободни, прозрачни и наистина състезателни избори.

Това е само необходимото начало, защото съществената работа по възстановяване на ДЕФИЦИТА НА ДОВЕРИЕ остава за новия Парламент и новото правителство с промяна на законите, включително, ако трябва и Конституцията, които да премахнат условията за монополизиране на който и да е аспект от обществения живот. Не е гаранция, че новите партии и новите лица ще решат проблемите, но старите и компрометирани такива точно няма да възстановят чувството за накърнена СПРАВЕДЛИВОСТ. Новите поне ще имат шанс.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.