Биволъ като Табу, или Биволъ и Табутата

Екип на Биволъ

Capture_2013-11-07_a_11.33.14

Проф. Дичев в студиото на bTV на 4-ти ноември 2013. Снимка: http://btvnews.bg/

Името на нашата медия – сайтът за разследваща журналистика Биволъ бе споменато в изключително негативен и унизителен контект, както в личностен, така и в професионален аспект от един от гостите в предаването “Тази сутрин” по bTV от 4-ти ноември 2013 г. – Ивайло Дичев. По повод поканата към журналистите Асен Йорданов и Атанас Чобанов от Биволъ да изнесат лекция пред протестиращите студенти в Ректората на СУ, Дичев заяви:

“.. Ами вчера бяха поканени едни хора от сайта Биволъ.. Сега, това ли са разследващите журналисти в България, най-известните, нали? Вие сте от тая гилдия, знаете, че имаме много по- мхъъъъ… известни и сериозни журналисти. К’во значи това? Ами, че те /студентите б.а./ не познават българската журналистика, може би не гледат телевизия, може би не четат вестници, не знам. Иска ми се малко да се обърнат към българската действителност, защото иначе ще се случи това, което се случи с нашите протести от юни..”

Оставяме настрана саркастичното мнение на Дичев спрямо протестиращите студенти, които според него са “паднали, едва ли не от Марс”, не гледат телевизия и не четат вестници, щом са си позволили непростимия грях да поканят “едни хора” от Биволъ. Оставяме настрана и опита на културолога да омаловажи масовите протести от месец юни, като внушава, че те едва ли не са били обречени, безплодни, неуместни и ако студентите не следват неговата мисловна форма, то и тях ги чака същото, т.е. маргинализиране и затихване.

С тези свои разсъждения, Дичев се демаскира, като провокатор, имащ за цел внушаване на демотивация, съмнения и фрустрации. Не случайно той се цели именно в тази част на българското общество, която дава категорична заявка, че ситуацията в страната е изпаднала в необратима политическа и институционална криза, а кредитът на доверие в публичното представителство на властта е вече отрицателен. Проследяването на изявите на това лице назад във времето, само би могло да затвърди един подобен анализ и да го постави в графата на манипулаторите, прикрити и утвърждавани като авторитетни ментори на масовите процеси.

Не можем да останем безучастни към тенденциозността на Ивайло Дичев спрямо Биволъ. Журналисти от медията бяха поканени да изнесат лекция по преценка на протестиращите студенти. Какъв е бил техният мотив, ние не можем да кажем, но можем да предположим. Тези млади българи принадлежат на поколението, което се изправя срещу цялото порочно статукво на т.нар. “преход” в България, тоталното разграбване и обсебване на националния ресурс в ръцете на една клика свързана с бившата номенклатура на БКП и нейния репресивна структура – Държавна сигурност, сливането на властта и организираната престъпност, непоносимата корупционна среда във всички сфери на властта и обществения живот, тъмното задкулисие, което определя политиката, тоталното обсебване на медийното пространство от олигархията и превръщането на медиите в пропагандни рупори, или трибуни за издаване на извънсъдебни присъди, в стил модерно “дадзибао”.

Можем обаче да предполагаме какъв е бил мотивът на Ивайло Дичев да се опита да ни дискредитира и маргинализира. На срещата с протестиращите студенти бе определена тема на лекцията и тя бе: “За Мафията Отрито – мафия и медии”

На срещата отиде Атанас Чобанов, тъй като Асен Йорданов, за съжаление, бе възпрепятстван, заради сериозни лични причини. В хода на дискусията бе зададен въпрос, доколко може да се вярва на социологическите агенции и конкретно на “Галъп интернешънъл” България. Тази тема е подробно разработена в журналистическо разследване на Биволъ със заглавие: “Галъп” или “Кънчо”, или “Как българският “Галъп” се оказа менте”. Истината за измамата с авторитетната социологическа марка не бе спестена на аудиторията. Разбираем е негативизмът на културолога Дичев, заради пряката му близка обвързаност с Kънчо Стойчев в общото съдружие в Сдружение “Кръг Европейски диалог”.

Capture_2013-11-04_a_14.54.38

След като бяха окончателно осъдени във ВАС и марката им GALLUP беше заличена, Кънчовците не се отказаха и през април т.г. регистрираха ново менте със същото име. Фирмата “Галъп интернешънъл”, чиито акционери са Андрей Райчев и Кънчо Стойчев и Клуб европейски диалог на Ивайло и Кънчо са в един и същ офис: ул. Дж. Баучер 23. Не е тайна, че “Кънчовците”, освен узурпатори на известната търговска марка “Галъп” са и мултимилионери, с мащабни бизнес интереси в туризма, навързани чрез фирми и сдружения с видни олигарси. Вижте само кой членува в Сдружение Националнен борд по туризъм освен Стойчев: Гергови – Красимир и Георги, Марио и Мартин Захариеви, Младен Мутрафчийски, тимаджията Марин Митев и…. Бранимир Ботев – зам. министъра по туризма на Орешарски. Ето в какви води плават тези акули, около които Дичев се навърта като пилотна риба.

Какви са другите мотиви за опита да бъдат публично заклеймени Биволъ и хората, които работят в нея, като посредствени, не ни интересува особено. Може би, те не са за подценяване, защото реакцията на Ивайло Дичев бе стряскаща с бързината си. Под достойнството ни е да се самоизтъкваме и да се обясняваме пространно кои сме, какво вършим, какъв е бил професионалният ни път и какви са признанията за работата ни в страната и по света.

Съветът към студентите да се запознаят с българската действителност е нерезонен, защото тези ранобудни млади хора имат изключително реална представа за обречеността в която е изпаднала държавата ни. Тяхната реакция на радикален протест е всъщност инстинкта за самосъхранение на болното ни общество. Те са имунната система на колективния организъм на нацията срещу заразата на неокомунистическата мафиотска инфекция, докарала България до летална фаза на безпереспективност и безпътица. Понижавайки Биволъ, всъщност Дичев понижава протестиращите студенти, уж заявявайки, че ги подкрепя. Обичаен похват, описан в учебниците за инфилтриране, обсебване и подмяна на масови прояви. “Не вървой, Дичев!” Няма да проработи този път смазаната ДС-арска машина за манипулации!

Тъй като културологът дава щедро менторски присъди, кой е запознат с действителността, кой е сериозен журналист, кой трябва да бъде канен в зала 272 и кой не, как да протестират студентите и т.н., Биволъ ще си позволи един скромен съвет към самия него. Запознайте се, г-н Дичев, с последното изследване финансирано от фондация “Фридрих Науман”. Вие участвате в международни научни конференции заедно с неин представител, би трябвало да са Ви интересни финансираните от нея изследвания и доклади. Особено интересни и актуални са тези за “Темите Табу в българските медии“. Този проблем задава разделителната линия между цензура и свобода на словото, между диктатура и демокрация, между мафиотизация и достойно общество. Ние не сме спестявали истината за бенефициентите на въпросната фондация, когато тя е била неудобна. Едва ли Биволъ е любима медия за тях, но в тяхното изследване също не е спестена истината за нас. А тя е, че от 10 теми ТАБУ за он-лайн мадиите в България /а и още повече за печатните/ поне 4 челни теми са именно на нашата медия. Биволъ е споменат рекорден брой пъти /20/ в този доклад, много повече от всички останали медии. Пускаме линк към целия доклад по проекта на фондацията “Фридрих Науман” и “Институт за модерна политика”, за да не изпадаме в неловката ситуация да преразказваме за себе си това, което другите са изследвали и писали за нас.

Затова бихме попитали в прав текст Ивайло Дичев: Защо не сте запознат с българската действителност и медийна среда? Защо не четете дори анализите на уважаваните от вас институти, с които самият вие работите? Това ли е компетентността на вашите медийни изяви и с какъв критерий съдите за това, кой е сериозен и кой несериозен журналист и медия?

Атанас Чобанов бе дълго и силно аплодиран от аудиторията в Ректората. Това може да се прочете, за съжаление, единствено в европейската, а не в българската преса. Стряскащият процент на темите ТАБУ в публикациите на Биволъ и тяхното тотално отсъствие от редакционната политика на големия процент от “сериозни” медии в България, е може би отговорът на риторичния въпрос на Ивайло Дичев: “Защо несъгласните с престъпното управляващо статукво и протестиращи студенти решиха да поканят “някакви хора от сайта Биволъ”? Ами именно защото искат да се запознаят с истинската, а не напудрена и изкривена картина за действителността ни. Защото са решили да създадат наново България по свой чист модел, да живеят в родината си и да й дадат шанс за живот с енергията, силата, интелекта и поколенията си. И защото са твърдо решили да скършат с рогата на своето недоволство всички прегради и табута на олигархичната пропаганда. И не на последно място, защото именно в нашия девиз: “С рогата напред” те са разпознали своя път към сбъдването на мечтите си. А не в махането с опашка около мастити олигарси.

На 3.11.2013 г. Атанас Чобанов от Биволъ направи презентация пред Ранобудните студенти в зала 272 в окупирания Софийски Университет. Темата беше “Мафията и медиите в България” и това е първата дискусия от серията “За Мафията – открито”. Видеозапис: Politikat.net

Част I

Част II

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: