cekov

Борислав Цеков © снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Само една от партиите на протестиращите има шанс да влезе в парламента и това е „Модерна България“, кредитирана с 2,4%.

Това огласи днес проучване на Института за модерна политика, който както се оказва е и социологическа агенция.

Този институт е основан от бившия царски депутат и нововремец Борислав Цеков. Като депутат той ще бъде запомнен с инициираната от него законодателна промяна,  която криминализира притежаването на еднократни дози наркотични вещества за собствена употреба. Така хиляди консуматори се оказаха престъпници наравно с дилърите.

Крайно време е да се разбере, че в България има ред и няколкото гласовити пропагандатори на употребата на наркотици като Евгений Дайнов, като някой си Караджов ще бъдат поставени на мястото им, защото обществото не може да търпи този тормоз“ – обяви тогава Цеков.

След депутатстването си Борислав Цеков беше „трудоустроен“ като помощник на омбудсмана Гиньо Ганев.

Вероятно е чисто съвпадение, че лице на новосъздадената политическа формация „Модерна България“ с шансове за парламентарно преставителство се явява същият този Цеков, който се представя като „протестиращ“. Този факт обаче се премълчава в повечето медийни публикации, рекламиращи проучването.

Институтът за модерна политика се изяви при управлението на ГЕРБ като проправителствена неправителствена организация. Именно Цеков бранеше позицията на управляващото мнозинство в дебата за избора на членове на ВСС. ИМП изпрати становище против въпросите, които граждански организации зададоха на кандидат-членовете за новия ВСС. Това становище беше получено в правната комисия след изтичането на законоустановения срок, но въпреки това беше одобрено и прието като алиби за волята на управляващите да наложат свои кандидати без да се мине през реално обществено изслушване.

Интерес представлява и финансирането на Института за модерна политика. Проверка на Биволу показа, че институтът е получил грант от 460 000 лева по скандалния конкурс на Фонд научни изследвания. Определено са интересни индивидуалните и фирмените донори на института, сред които се откриват хора свързани с наркобандата на Евелин Банев-Брендо.

Еднократната доза е криминална, но парите на „кокаиновите крале“ са добре дошли

Разследване на Биволъ разкри преди няколко месеца, че част от финансирането на Института за модерна политика идва от съдружници на Тенко Гарев, сочен от италианските разследващи за „кокаинов крал“ от бандата на Брендо.

Capture_decran_2012-09-10_a_18.02.00

Тинко Гарев, фото: Haskovo.net

Като дарители за „институционалното укрепване“ на ИМП на сайта на организацията (ЕИК 131199149) са посочени следните лица и фирми: Ноубъл Графикс ООД, Лайм Продакшънс ООД, Cloud.bg, Борислав Цеков, Светлин Стоев и др.

Светлин Стоев, който е дарител в лично качество; в момента е в борда на директорите на дружеството „Вентус Нострум“ заедно с Тенко Гарев. Предмет на дейност на дружеството е „Изграждане и експлоатация на съоръжения за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници“. „Вентус Нострум“ се помещава на същия адрес като дарителя на ИМП, хасковската фирма „Ноубъл Графикс“ – ул. Червена стена 4 в София.

Сред акционерите на Вентус Нострум е и Стефка Миткова Боева, която е сестра на Матей Боев, друг задържан в операцията „Кокаинови крале“. Тя е съсобственик със Стоев във фирмата „Енертаб“ ООД.

ventus-nostrum

До 18.07.2012 г., Светлин Стоев е бил управляващ на „Ноубъл Графикс“, която е основана от него през 2001 г. в Хасково. На 11.07.2012 той продава акциите си и излиза от управлението.

Тинко Гарев е считан за дясната ръка на Евелин Банев – Брендо и беше задържан в края на май след европейска заповед за задържане издадена от Италия заедно със Захари Марков, Ивайло Йорданов и Лозан Парапанов. Мярката му за неотклонение не беше променена и той остана в ареста.

В италианската заповед за арест пише, че Тинко Гарев е бил съучастник на Евелин Банев- Брендо като от негово име е осъществявал връзката му с италианеца Антонио Мелано, който е отговарял за трафика на наркотици от Латинска Америка към Европа.

През 90-те Тинко Гарев е регистрирал и управлявал филиала на СИК в Хасково, показват още фирмените регистри.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци