kabland_predstaviane

Неясни офшорни собственици получиха инвеститорски клас А за застрояване на Карадере. Разследването на Биволъ показа, че те имат реално поне 60 млн. евро за проекта, скрити в офшорка на остров Джърси.

Известен е обаче поне един случай, когато Агенцията по инвестициите е издала сертификат за първокласен инвеститор на лица, които са излъгали за реалното си състояние.

Такова е публично-частното партньорство на Община Поморие за голф комплекс край Каблешково. Така наречените инвеститори са лица с много паспорти и имена. Единият, известен като Дарио Томалети, или Божидар Томалевски, всъщност се казва Божидар Томалев и сега е лидер на партията „Другата България“. Другият – Жорж Гурковски или Жоржес Гюрковски, или Георги Гюрковски, според паспорта, който използва, е роден във Франция. Третият е британец – Николас Галахър, който е представен като „човекът с парите“.

Тримата регистрират фирмата „ЕнДжиБи Консултинг“ и внасят в Община Поморие инвестиционно предложение за стотици милиони евро. Добре облеченият Николас Галахър е представен за създател и директор на инвестиционния фонд Powercourt Capital, който построил обекти за милиарди в чужбина. Преди да атакуват общината от „ЕнДжиБи“ са се сдобили незнайно как с удостоверение за първокласен инвеститор от Агенцията по инвестиции, издаден от Стоян Сталев (при Тройната Коалиция).

Инвеститорите получават пълна подкрепа и от тогавашния кмет на Поморие Петър Златарев от БСП. Омаяните общинари решават да апортират 2000 декара земя в дружеството „Кабланд“, регистрирано от „ЕнДжиБи“, което ще строи комплекса. ЕнДжиБи трябва да апортира 600 000 лв. Общинарите обаче не знаят, че в момента на апорта дружеството „Кабланд“ вече е прехвърлено на името на офшорката „Дарник Лимитид“ в Малта.

Впоследствие Биволъ разкри, че в Powercourt Capital не са чували за никакъв Николас Галахър. По-подробно търсене показа, че „човекът с парите“ е регистрирал в Англия фирма с подобно име – Powercourt Investments. След като постига целта си да впечатли и преметне балканските аборигени,  Галахър е закрил фирмата. Тези факти са документирани черно на бяло с извадки от британския Търговски регистър.

След като беше избран, новият кмет от ГЕРБ Иван Алексиев обеща, че ще развали скандалния договор с Кабланд! Това обаче не се случи. Въпреки категоричните доказателства, че обещанията за голф комплекс са въздух под налягане, кметът на Поморие се отметна и в момента според източници в общината натиска общинарите да прехвърлят цялата собственост на Томалети и компания. 

Ако решението мине, това ще ги направи щастливи собственици на 2000 декара златна земя на морето, получени чрез измама за стотинки. А щетите за общината ще се измерват в десетки милиони евро.

При това мнимите инвеститори няма да се облажат за първи път. Преди да се захванат с едрата плячка от 2000 декара, Томалети и ко са успели да направят замяна с Нихат Кабил на държавен терен 200 дка в Поморие срещу ниви в Тополовград. Инвестирайки 45000 лв. в нивите, те печелят от земята на морето 8 500 000 лв. без никой да им търси сметка. Анатомията на тази заменка, показана в разследване на Биволъ е класически пример за ограбване на държавна собственост при Тройната коалиция.

Терените в Каблешково не попадат в защитена зона и далаверата не буни така общественото мнение, както в случая с Карадере, Корал и други плажове на първа линия, но наглата измама е безпрецедентен факт и ако мине може да бъде приложена и другаде с подкрепата на държавата, която издава сертификати на съмнителни лица.

Сделката на „Кабланд“ се проверява и от прокуратурата, но въпреки категоричните данни за измамата на Галахър, документирана черно на бяло с извадки от британския Търговски регистър, до момента няма постановление за разваляне на сделката и предотвратяване на подготвяната грандиозна кражба на общинска собственост.

Биволъ продължава разследванията за разкриване на престъпната мрежа на БСП/ДПС за разграбване на местен ресурс и съсипване на българската природата.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet

This post is also available in: English