kabland_predstaviane

Неясни офшорни собственици получиха инвеститорски клас А за застрояване на Карадере. Разследването на Биволъ показа, че те имат реално поне 60 млн. евро за проекта, скрити в офшорка на остров Джърси.

Известен е обаче поне един случай, когато Агенцията по инвестициите е издала сертификат за първокласен инвеститор на лица, които са излъгали за реалното си състояние.

Такова е публично-частното партньорство на Община Поморие за голф комплекс край Каблешково. Така наречените инвеститори са лица с много паспорти и имена. Единият, известен като Дарио Томалети, или Божидар Томалевски, всъщност се казва Божидар Томалев и сега е лидер на партията „Другата България“. Другият – Жорж Гурковски или Жоржес Гюрковски, или Георги Гюрковски, според паспорта, който използва, е роден във Франция. Третият е британец – Николас Галахър, който е представен като „човекът с парите“.

Тримата регистрират фирмата „ЕнДжиБи Консултинг“ и внасят в Община Поморие инвестиционно предложение за стотици милиони евро. Добре облеченият Николас Галахър е представен за създател и директор на инвестиционния фонд Powercourt Capital, който построил обекти за милиарди в чужбина. Преди да атакуват общината от „ЕнДжиБи“ са се сдобили незнайно как с удостоверение за първокласен инвеститор от Агенцията по инвестиции, издаден от Стоян Сталев (при Тройната Коалиция).

Инвеститорите получават пълна подкрепа и от тогавашния кмет на Поморие Петър Златарев от БСП. Омаяните общинари решават да апортират 2000 декара земя в дружеството „Кабланд“, регистрирано от „ЕнДжиБи“, което ще строи комплекса. ЕнДжиБи трябва да апортира 600 000 лв. Общинарите обаче не знаят, че в момента на апорта дружеството „Кабланд“ вече е прехвърлено на името на офшорката „Дарник Лимитид“ в Малта.

Впоследствие Биволъ разкри, че в Powercourt Capital не са чували за никакъв Николас Галахър. По-подробно търсене показа, че „човекът с парите“ е регистрирал в Англия фирма с подобно име – Powercourt Investments. След като постига целта си да впечатли и преметне балканските аборигени,  Галахър е закрил фирмата. Тези факти са документирани черно на бяло с извадки от британския Търговски регистър.

След като беше избран, новият кмет от ГЕРБ Иван Алексиев обеща, че ще развали скандалния договор с Кабланд! Това обаче не се случи. Въпреки категоричните доказателства, че обещанията за голф комплекс са въздух под налягане, кметът на Поморие се отметна и в момента според източници в общината натиска общинарите да прехвърлят цялата собственост на Томалети и компания. 

Ако решението мине, това ще ги направи щастливи собственици на 2000 декара златна земя на морето, получени чрез измама за стотинки. А щетите за общината ще се измерват в десетки милиони евро.

При това мнимите инвеститори няма да се облажат за първи път. Преди да се захванат с едрата плячка от 2000 декара, Томалети и ко са успели да направят замяна с Нихат Кабил на държавен терен 200 дка в Поморие срещу ниви в Тополовград. Инвестирайки 45000 лв. в нивите, те печелят от земята на морето 8 500 000 лв. без никой да им търси сметка. Анатомията на тази заменка, показана в разследване на Биволъ е класически пример за ограбване на държавна собственост при Тройната коалиция.

Терените в Каблешково не попадат в защитена зона и далаверата не буни така общественото мнение, както в случая с Карадере, Корал и други плажове на първа линия, но наглата измама е безпрецедентен факт и ако мине може да бъде приложена и другаде с подкрепата на държавата, която издава сертификати на съмнителни лица.

Сделката на „Кабланд“ се проверява и от прокуратурата, но въпреки категоричните данни за измамата на Галахър, документирана черно на бяло с извадки от британския Търговски регистър, до момента няма постановление за разваляне на сделката и предотвратяване на подготвяната грандиозна кражба на общинска собственост.

Биволъ продължава разследванията за разкриване на престъпната мрежа на БСП/ДПС за разграбване на местен ресурс и съсипване на българската природата.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English