Сараят, който се строи на брега на Парк Росенец е напълно законен, включително и стърчащата над котата от 11,32 м. надстройка. Това пише в отговор на сигнал на Биволъ до ДНСК, получен днес.

По-рано в свое разследване за строежа Биволъ разкри, че той е собственост на фирмата на секретарката на покойния Ахмед Емин „Хермес Солар“. Проектът се движи от скадалния архитект Калин Тихолов

Фирмата има 18 млн. дългове към КТБ, по които има просрочия. Неплатените кредити обаче не пречат на „Хермес Солар“ да налива бетон в луксозния строеж, който видимо струва милиони.

Разрешителните за сарая са издадени експресно от Община Бургас в дните около затварянето на КТБ през юни т.г. Няколко месеца по-рано е одобрен ПУП за терените по предложение на кмета Димитър Николов (ГЕРБ). Изпълнител на строежа е близката до ГЕРБ строителна фирма – Главболгарстрой. Общината е одобрила и преграждането на пътя до сарая с бариера. Така строителните дейности се виждат само от морето и от космоса. На последните снимки от Гугъл Земя се виждат мащабите на никнещия дворец и закотвената пред него луксозна яхта.

sarai-google

Харесва ли Ви статията?
Само срещу няколко лева месечно можете да гарантирате съществуването на независима разследваща журналистика.
Кликнете тук и станете абонат на Биволъ с Данъкъ "Биволъ"! 

Capture-2014-09-30-15.28.25

Биволъ зададе въпроси на ДНСК дали е извършен задължителния последващ контрол на строителните разрешителни заради основателни съмнения, че контролът е бил извършен в законоустановения срок. След интереса проявен от медията ни, книгата с хартиения регистър на дейностите странно защо е заключена в сейфа на шефката на РДНСК Ваня Радева. Според източници на Биволъ това е прецедент.

Ето защо в сигнала до ДНСК изрично беше подчертано, че е нужно  да се извърши подробна проверка и сверяване с оргинала на книгата с хартиения регистър на дейностите на РДНСК-Бургас.

От отговора на ДНСК става ясно, че такова сверяване не е направено, а е извършена единствено проверка по документи.

Вила-вилекула

От строителните книжа става ясно, че проектът за сградата има кота корниз 7.35 м. и кота било 11.67 м. С просто око се вижда обаче, че строежът се възвишава над тези параметри. На снимката е монтирана проекция на стандартен контейнер висок 2,6 м., който се намира пред строежа. От пода на приземния етаж, до най-високата точка се вместват  7 контейнера, което прави близо 18 м., доста над разрешеното било от 12 м. При това не е отчетена перспективата, която дава бонус на строежа.

sarai-kota sarai-12m

 

ДНСК не е извършила проверка на място както се настоява в сигнала на Биволъ, но в отговора се твърди, че всичко е наред, а стърчащата постройка в средата е „издатина“, „кула“, която била напълно законна според ЗУТ. Тъй като строежът e четвърта категория po ЗУТ, контролът се осъществява от местната власт – уточняват от националния строителен контрол и прехвърлят топката на Община Бургас.

 

 

Подкрепете кампанията #DMSЯневагейт за популяризиране на Яневагейт във Facebook

Ако цените нашата работа подкрепете сайта "Биволъ" с дарение (банков превод, в брой - през Cashterminal, ePay.bg - EasyPay, PayPal, биткойни), абонамент или покупка на наш рекламен продукт:

Print Friendly