ДНСК не видя нищо нередно в сарая на Росенец

Не е извършено сверяване с хартиения регистър на дейностите и няма нова проверка на място
by Екип на Биволъ

Сараят, който се строи на брега на Парк Росенец е напълно законен, включително и стърчащата над котата от 11,32 м. надстройка. Това пише в отговор на сигнал на Биволъ до ДНСК, получен днес.

ДНСК не видя нищо нередно в сарая на РосенецДНСК не видя нищо нередно в сарая на РосенецДНСК не видя нищо нередно в сарая на Росенец

По-рано в свое разследване за строежа Биволъ разкри, че той е собственост на фирмата на секретарката на покойния Ахмед Емин “Хермес Солар”. Проектът се движи от скадалния архитект Калин Тихолов

Фирмата има 18 млн. дългове към КТБ, по които има просрочия. Неплатените кредити обаче не пречат на “Хермес Солар” да налива бетон в луксозния строеж, който видимо струва милиони.

Разрешителните за сарая са издадени експресно от Община Бургас в дните около затварянето на КТБ през юни т.г. Няколко месеца по-рано е одобрен ПУП за терените по предложение на кмета Димитър Николов (ГЕРБ). Изпълнител на строежа е близката до ГЕРБ строителна фирма – Главболгарстрой. Общината е одобрила и преграждането на пътя до сарая с бариера. Така строителните дейности се виждат само от морето и от космоса. На последните снимки от Гугъл Земя се виждат мащабите на никнещия дворец и закотвената пред него луксозна яхта.

sarai-google

 

Capture-2014-09-30-15.28.25


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Биволъ зададе въпроси на ДНСК дали е извършен задължителния последващ контрол на строителните разрешителни заради основателни съмнения, че контролът е бил извършен в законоустановения срок. След интереса проявен от медията ни, книгата с хартиения регистър на дейностите странно защо е заключена в сейфа на шефката на РДНСК Ваня Радева. Според източници на Биволъ това е прецедент.

Ето защо в сигнала до ДНСК изрично беше подчертано, че е нужно  да се извърши подробна проверка и сверяване с оргинала на книгата с хартиения регистър на дейностите на РДНСК-Бургас.

От отговора на ДНСК става ясно, че такова сверяване не е направено, а е извършена единствено проверка по документи.

Вила-вилекула

От строителните книжа става ясно, че проектът за сградата има кота корниз 7.35 м. и кота било 11.67 м. С просто око се вижда обаче, че строежът се възвишава над тези параметри. На снимката е монтирана проекция на стандартен контейнер висок 2,6 м., който се намира пред строежа. От пода на приземния етаж, до най-високата точка се вместват  7 контейнера, което прави близо 18 м., доста над разрешеното било от 12 м. При това не е отчетена перспективата, която дава бонус на строежа.

sarai-kota sarai-12m

 

ДНСК не е извършила проверка на място както се настоява в сигнала на Биволъ, но в отговора се твърди, че всичко е наред, а стърчащата постройка в средата е “издатина”, “кула”, която била напълно законна според ЗУТ. Тъй като строежът e четвърта категория po ЗУТ, контролът се осъществява от местната власт – уточняват от националния строителен контрол и прехвърлят топката на Община Бургас.

 

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also