“Долу Цеко” от Мачу Пичу* и от вашите пари

Екип на Биволъ

Capture_decran_2012-06-21_a_21.28.51

През последните дни лозунгите в стил “Долу Цеко от Алеко!” обиколиха планетата. От Лувъра, през Флоренция та чак до митичния “Мачу Пичу*” българите по света показаха невиждана досега солидарност срещу престъпната олигархия.

Има думи, за които журналистите рискуват съдебен процес и една от тези думи е “престъпник”, ако по невнимание квалифицират конкретно лице преди да е осъдено на последна инстанция. Това обаче не важи когато добросъвестно цитират американските тайни служби. Те са написали черно на бяло в докладите си, изтекли в Wikileaks следното:

Първа инвестиционна банка (FIB), основана през 1993 г. от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев със средства с неясен произход. Те продължават да са собственици заедно с две офшорки от Кайманските острови и англо-нормандските острови (б. Ред. Джърси и Гърнси). Европейската банка за реконструкция и развитие (EBRD), която в началото им беше поддръжник и инвеститор, наскоро ни каза, че участието им във FIB се счита за черно петно в историята им. Сега се смята, че с единия крак FIB е стъпила в законния бизнес с търговия на дребно и е позната като една от най-агресивните и излъскани банки, едновременно със съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят[06SOFIA1652]

Цеко Минев представлява “най-тъмните сфери на престъпния свят”!

Цеко Минев представлява “най-тъмните сфери на престъпния свят”!

Цеко Минев представлява “най-тъмните сфери на престъпния свят”!

Повтарям го като заклинание, като мантра на фона на сардоничен смях. Смях за окаяната българска журналистика, която при тази публикация преди една година напълни гащите, гузно замълча и абдикира тотално от функциите си на обществен коректив.

Бегло беше зададен въпрос по темата на шефа на БНБ Иван Искров, който препоръча на американския посланик да гледа филма Inside Job. Така де, вие защо си биете негрите, че и на кино? 

Прочее, поради липса на ясен отговор от институциите дали Цеко Минев е банкер или е престъпник, доверете се на принципа на предпазливостта.

Закрийте си сметките в ПИБ – банката на “най-тъмните сфери на престъпния свят”.

За по-сигурно си закрийте сметките и в другите “гнили ябълки“.

Capture_decran_2012-06-21_a_21.27.51

* Някои го чуват и с K…

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или да станете наш редовен спомоществовател с опцията за ежемесечно плащане (Make this donation monthly).

Данъкъ Биволъ 2020

4,522€ of 100,000€ raised
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Terms

Donation Total: 5.00€ One Time

Можете да платите с PayPal, с банкова карта Visa/Master Card (дебитна или кредитна), през системата Epay, в брой на каса през EasyPay, с банков превод или на банкомат (инструкции тук). Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Вижте също / Read Also