Capture_2013-10-02_a_10.12.15

Кой е човекът, свързал ДСК и Вучич? – пита сръбският вестник Телеграф. На снимката в кръга е банкерът с български произход Владимир Моллов. Женевският вестник Льо Тан се спира на задкулисието в тази връзка.

Франция дискретно е предупредила сръбските власти да не назначават като съветник Доминик Строс-Кан. Емисари на френската социалистическа партия няколко пъти опитвали да разубедят „сръбските приятели“, които ги „изслушали учтиво и действали на своя глава. Те си искаха ДСК и го получиха“ – твърди швейцарският вестник Льо Тан, позовавайки се на източник от партията, пожелал анонимност.

Причината за това недоверие към бившия кандидат за президент и председател на МВФ? „Вместо да мине през Берси (френското министерство на финансите), Доминик Строс-Кан беше припознат благодарение на намесата на различни руски енергийни лобита, присъстващи на Балканите. От там са нашите притеснения за икономическите интереси, които може да стоят отзад“ – твърди неназован източник на вестника, запознат със сръбско-френските отношения.

Освен французите, сръбското финансово разузнаване, контролирано от социалистическия премиер Ивица Дачич (който е в конфликт с премиера Александър Вучич), също е проявило безпокойство от лобитата, работещи за това назначение – твърди женевският вестник.

Руска мрежа, която води към България

Банкерът с български произход Владимир Моллов е посредникът, уредил официалното назначение на Строс-Кан в Белград. Дългогодишният приятел на ДСК присъства на церемонията по посрещането на бившия шеф на МВФ във Белград на 17 септември, но никой не го разпознава. Моллов живее в Париж и ръководи много дискретната инвестиционна банка Аржил Банк.

Швейцарският вестник припомня, че тази банка се опитва да купи през 2010 г. акциите на енергийния олигарх Христо Ковачки в Общинска банка. Тогава сделката се проваля заради мащабното разследване за фискална измама срещу Ковачки. Но Ковачки не е непознато лице в Сърбия, където притежава няколко десетки предприятия и скандализира местната преса, уволнявайки 8000 души след серия фалити, определени като „съмнителни“.

Льо Тан се спира подробно и на позициите на Доминик Строс-Кан в руските финансови групировки. От юли т.г. той официално влиза в надзорния съвет на руския Фонд за директни инвестиции, принадлежащ на Внешекономбанк, наследник на мощната съветска външнотърговска банка. Той е също така член на надзорния съвет на Руската банка за развитие на регионите, позната най-вече с това, че е собственост на петролния гигант Роснефт.

Моллов, Камбуров и… КТБ

Френският банкер Владимир Моллов (да не се бърка с Валентин Моллов) управлява инвестиционната банка „Аржил“, която е част от „Алтиум груп“ (Altium Group). В системата „Дакси“ Моллов фигурира с швейцарско гражданство. В България той е регистрирал през 2006 г. търговското представителство АЛТИУМ КЕПИТЪЛ С.А.С., помещаващо се на ул. Неофит Рилски No 55.

На същия адрес е регистриран и консорциума „Аржил-Камбуров-Транзакта-Мур-Стивънс Булмар“, който беше избран от Столичната община за консултант при приватизацията на Общинска банка. Управляващи на консорциума са Николай Николов и Владимир Рангелов.

Адв. Владимир Рангелов от кантората „Камбуров и партнерс“ влезе в надзорния съвет на БТК, след като тя беше купена от „гнилата ябълка“ Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, в партньорство с руската банка VTB Capital. В момента БТК изцяло се контролира от КТБ, след като държавата се отказа и от последната си акция в телекома.

VTB Capital е известна още като „банката на КГБ“ или „инвестиционно оръжие на Путин“. Тя е представлявана в България от бившия финансов министър Милен Велчев. Преди няколко дни американски сенатори призоваха тази банка да бъде включена в черен списък на финансови институции, които перат парите на сирийския режим на Башар ал-Ассад, заобикаляйки ембаргото наложено от ООН.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English