aec_kozlodui

Най-актуалният скандал в държавата е за цените на лекарствата на българския производител Софарма, които в съседни страни са в пъти по-ниски, отколкото в България. Зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова се раздели с поста си. Проправителствените медии на Делян Пеевски я обвиниха, че е „фармацевтичен октопод“, човек на Софарма. Наистина, от 2004 до 2008 година тя е била мениджър в “Софарма трейдинг“

За подобен случай, но в енергетиката писа преди време Биволъ. Назначеният при ГЕРБ Директор на Дирекция „Продажба на електроенергия“ в АЕЦ „Козлодуй“ Мартин Тафров отговаря за търговете за продажба на ток, а преди това е работил в една от фирмите, търговци на ток. Същата фирма печели търговете след като Тафров е назначен на поста.

Търгове със завързани очи

В тръжните обяви на АЕЦ липсват най-важните параметри: какъв е целият обем от енергия, който се предлага за продажба и каква е минималната цена, от която да започне наддаването. Тези параметри са обявени на участниците в търговете за продажба на ток от другото държавно предприятеи ТЕЦ „Марица-изток“ 2.

Фирмите-кандидати свързани с Мартин Тафров обаче печелят въпреки оскъдната информация. Това са „АВВ Електрифициране“ на Бистра Акова и „Енерджи маркет“ – където прокурист е Илко Аков. През 2008 г. в управлението на „Енерджи Маркет“ е Мартин Тафров, заедно със съветника на Станишев – Костадин Сирлещов, известен покрай скандалната справка на ДАНС, описваща маневрите на неговия приятел – „консултанта“ Стефан Гамизов. Също така през 2008 г. Мартин Тафров представлява кипърската офшорка POOL ENER HOLD LIMITED, акционер на „Енерджи маркет“ (виж приложения документ).

Преди това, през 2006 г. Мартин Тафров е член на УС на „Асоциацията на търговците на електроенергия в България“, заедно с Николай Вузев и Румяна Георгиева.

Баща му Даниел Тафров, шеф на НЕК при правителството „Костов“ е един от хидроинженерите, които Ахмед Доган ангажира, за да свършат реалната работа по проектите, за които получи огромен консултантски хонорар.

„Дежа вю“ с търговията на тока от АЕЦ „Козлодуй“

Преди две години, през лятото на 2009 г. в пресата се коментираше, че е започнала проверката на търговията с ток от АЕЦ, резултатите от която така и не станаха известни на обществото. Старата песен обаче се повтаря. Опорочени търгове, свързани лица и очевиден ефект върху крайните потребители от непрозрачните условия и селекцията на „правилни“ търговци.

От тях зависят цените към промишлените потребители, а в крайна сметка това влияе на себестойността на българското производство. В „правилните“ посредници остават и големите печалби за сметка на крайните потребители.

Отделен въпрос е на каква цена се продават изнесените в чужбина количества ток. Прокуратурата още разследва сделки на свързаната със сръбски и български олигарси фирма EFT, която е продавала в чужбина ток, закупен от НЕК, на цени в пъти по-ниски отколкото цените за българските потребители.

Вместо заключение може отново да цитираме американските дипломатически грами изтекли в Wikileaks: „По-близък поглед към сектора разкрива идеалната среда за източване и злоупотреби. Представляващ голям процент от благосъстоянието на страната, енергийният сектор е изолиран бранш на клубен принцип, доминиран от няколко играча с мъртва хватка върху обществените поръчки и с непропорционално голямо влияние върху взимащите решения в правителството и в националната енергийна политика“

[nggallery id=28]

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet