Сигнал на инж. Петър Пенчев от Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская“ до председателя на Европарламента Мартин Шулц, до председателката на Комисията по петиции при ЕП Сесилия Уикстрьом, до френския посланик в София Ксавие дьо Кабан и до българския главен прокурор Сотир Цацаров.

В сигнала се казва, че както е установил ядреният експерт Г.Котев*, френският държавен енергиен концерн АРЕВА е променил текст в интернет страницата си, отнасящ се до дейността му в България „за да прикрие престъпление, което се подготвя да премине в рецидив, на обща стойност много над два милиарда лева”,  скрито зад „‘широкомащабната модернизация’, за която до скоро се съобщаваше от официалния сайт на АРЕВА като изпълнена и което е било позволило “удължаването на живота на блоковете в Козлодуй с от 15 до 20 години”, a сега тази модернизация щяла да бъде въвеждана през 2014-2019 години“

И се настоява да се извърши проверка от Европейския парламент, както и от френската и от българската прокуратури поотделно и заедно, защото изнесеното е неопровержимо доказателство за пълната липса на прозрачност в ядрената енергетика не само в България, но и във Франция. Ние искаме да се спре тази схема за харченето на нови средства от джоба на българския и европейски данъкоплатец за още и още милиарди евро, което в този случай рикошира за жалост директно и върху авторитета на старата френска демокрация…“.

Следва целият текст на сигнала в сайта Eurochicago.com

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.