bigbrother

Известни европейски журналисти и Google Германия подписаха основополагащо официално изявление за създаването на Европейски център за свобода на медиите. Срещата бе инициирана от Ханс-Улрих Йоргс, редактор на списание „Щерн”. В рамките на ежегодните дискусии за световна журналистика в Лайпциг лауреати на наградата за „Свобода и Бъдеще на медиите“, ярко обрисуваха необходимостта от такава независима ценрала за връзка, която да подкрепя правата на журналистите и тяхната професионална независимост, като обществен коректив.

Корпоративният говорител на Google за Германия Кай Обербек, потвърди тенденцията към увеличаване на цензурата, не само в страните от Източна Европа и Третия свят, но също така и в Западна Европа. „Исканията от страна на правителства и власти за предаване на потребителите и блокиране на уеб-сайтове, се увеличават!”, каза Обербек.

Авторът на идеята за създаването на единен Център, който да следи, анализира и предприема ефективни мерки срещу поставянето на медиите в зависимост – Ханс-Улрих Йоргс, инициира преди 2 години изработването на Европейската харта за Свободата на пресата, която дефинира основните права и задължения на медиите. Хартата е подписана до момента от 48 водещи редактори и журналисти в Европа, сред които, за съжаление, няма нито един от България. Биволъ е първата българска медия, която неопровержимо декларира, че се присъединява към този международен журналистически документ. Той е предназначен до Съвета на Европа и Европейската комисия, където се обсъжда клаузите й да залегнат в задължителните изисквания, които е длъжна да спазва всяка страна член на ЕС, с ранг на закон.

Това, което липсва, е орган, който да следи приложението на 10-те принципа на хартата и да ги налага в обществения живот. Такъв орган може да бъде именно Европейският Център за Свободата на печата. За реализирането на тази институция е откликнала Медийната фондация  в Лайпциг и нейният жест е приет с ентусиазъм от урчедителите. Фондацията е уникална организация, пример за отдаденост към каузата за свобода на медиите. За да поощрява професионализма и смелостта в журналистиката, фондацията организира всяка година мониторинг на работата на известни журналисти по света. Специална комисия, съставена от видни общественици, интелектуалци и медийни специалисти, номинира около 25-30 журналисти от всички краища на планетата. От тях се избират след дебати и гласуване 3-ма, които биват тържествено награждавани в Лайпциг със статуетка, символизираща Свободата на човешкия дух и грамота в присъствието на най-висши представители на германското общество, както и делегати от целия свят. Сред наградените са такива имена-легенди, като: Анна Политковская, Роберто Савиано, Сеймур Хърш, Курт Вестергаард и др.

Лайпциг е избран да бъде седалище на бъдещия център, като град-родоначалник на публицистиката в Европа, а също като град на свободата, в който за пръв път започват процесите за обединение на Германия и разрушаване на Берлинската стена. Лайпциг има и важното предимство да бъде обединителна пресечна точка на Изтока със Запада. Освен това, такъв център се нуждае от силни партньори и изграждане на силна мрежа.

В хода на дебатите изкристализираха следните приоритети в дейността на бъдещия център.  Центърът трябва да:

1. Използва политиката, така че свободата на пресата да придобие по-голямо значение в международните отношения.

2. Създаде добре защитена мрежа за журналисти, в която те могат да обменят идеи и да се грижат един за друг без страх от заплахи.

3. Сътрудничи тясно с вече съществуващи организации, за да се съсредоточат и генерират максимални енергия и сила.

Участниците също стигнаха до съгласие, че предварително условие за съществуването на такъв център, е устойчива финансова концепция.

Участниците оповестиха следното учредително изявление: „Ние, лауреатите и гостите на експертни дебати 2011 г. на лайпцигската Медиа Фондация, свикана по повод на 11-тото присъждане на „Награда за Свобода и Бъдеще на медиите” се обявяваме за основаването на Европейски център за Свобода на пресата (ECP), който трябва да бъде посветен на задачата да защитава журналистите на континента срещу цензурата и заплахи от всякакъв вид. Като град на свободата и медиите, Лайпциг ще бъде идеалното място.“

Редколегията и екипът на Биволъ се присъединяват изцяло към изявлението и приветстват с нарочно писмо организаторите.

 

 

До Медия фондация – Лайпциг

До Европейски център за свобода на печата

Уважаеми дами и господа,

Приветствам идеята и инициативата за създаване на Европейски център за свобода на пресата. Такава организирана институция, която ще следи за спазване на критериите заложени в Европейската харта за свобода на словото, е крайно нужна. Фактът, че центърът ще работи в тясно сътрудничество с вече утвърдени международни организации, като „Репортери без граници”, „Амнести интернешънъл” и др. го превръща в мощно оръжие срещу всички прояви на цензура, диктатура, идологически, или корпоративни пропаганди. Създаването на подобен център е от особена важност за държави и общества, в които демократичните ценности са в риск, каквато е и България. Вече 22 г. след рухването на комунистическия режим и началото на промените, в България няма действащи и устойчиви демократични принципи, а свободата на словото и медиите е на едно от най-ниските нива в цяла Европа и дори в световен мащаб, според анализите на авторитетни наблюдатели.

Медийната трибуна и медийният пазар в България са силно монополизирани и сложени в конюнктурна зависимост от управляващите политически структури напоследък. Този процес върви постъпателно от няколко години насам, като днес положението със свободата на изразяване е много по-тежка, отколкото преди 15 г., което е парадоксално, но е тъжен факт. Българското общество е непрекъснато тежко облъчвано от пропаганда, удобна на властта и приближени икономически субекти, като гласът на истината е почти задушен и маргинализиран. Журналистите в България са непрекъснато под натиск и подлагани на най-различни репресивни мерки, от икономическа зависимост, до физическо насилие, за да бъдат поставени в рамки, които да не накърняват медийния и обществен комфорт на олигархията. В своето актуално състояние, България е едно мини копие на Русия, по форми на политически и икономически контрол, както и по ненормално високата степен на корупция, за една страна член на НАТО и ЕС.

Създаването на свободна и загрижена, спрямо подобни негативни процеси, организация, изглежда крайно необходима, бих казал спасителна, не само за всички българи, но и за повечето общества на Балканския полуостров.

Колегите ми от сайта Биволъ, който създадохме, с цел да се противопоставим на диктатурата на медийния слугинаж, също споделят изцяло изразеното от мен мнение. Позволявам си да заявя, че това е и позиция на стотици български журналисти, които не смеят публично да се афишират, заради унизителната зависимост, в която са поставени, поради страх от дискриминация, или репресивни мерки.

Искам за заявя категорично, че се присъединяваме с моите колеги към изявлението, прието на дебатите в Лайпциг тази година. Също така аз и колегата ми редактор в Биволъ, Атанас Чобанов, подкрепяме и се подписваме под Европейската харта за Свободата на пресата, която ще бъде основата на бъдещия Център.

Пожелаваме успех на новата европейска институция, натоварена с нелеката задача да отстоява и да се бори за медийна свобода. Вярваме, че ценностната система на европейския цивилизационен модел ще успее да защити своята водеща роля в демократичното бъдеще на човечеството, фундаментална част от което е и правото на свободно мислене и изразяване.

07.11.2011                                                        С поздрав и пожелание за успехи!

Бургас, България                                             Асен Йорданов, носител на Наградата на Лайпциг медия фондация за 2010 г, създател на сайта за независима, разследваща журналистика „Биволъ” Bivol.bg


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>