Скандалът „Яневагейт“,  за ужас на управляващите, е отразен подобаващо в доклада на Европейската комисия за напредъка в областта на съдебната система и вътрешния ред.  От Брюксел продължават да настояват за прозрачно и безпристрастно разследване на записите и дори виждат това като лакмус за процеса на напредък.

С оглед на надеждността на процеса ще е от значение да се предприемат всички стъпки, за да се гарантира, че разследването се провежда по прозрачен и безпристрастен начин

Това обаче не е единственото разкритие на Биволъ, което попада в доклада. В бележките под линия и в техническия доклад е включен случаят с кражбата на 26 млн. евро от храните за бедни в Румъния, в която ключова роля има Първа инвестиционна банка. Този случай и досега е на трупчета в България, тъй като прокуратурата съвсем умишлено бездейства, докато в Румъния вече има арести. В общата част на доклада това присъства на страница 8 в бележките под линия.

В някои случаи е било видно нежелание от страна на прокуратурата да продължи разследванията, в това число по случаи, свързани със средства на ЕС (Технически доклад, стр. 24—25).

Описанието в техническия доклад на стр. 25 под линия е още по-конкретно:

OLAF съобщава, че понякога не става ясно защо съдебните власти не са започнали или не са прекратили съдебни процедури. Този проблем се акцентира допълнително от съществуването на паралелни случаи в други държави-членки, където вече има постановени присъди или са предприети полицейски акции и арести.

Единственият известен паралелен случай, по който има постановени присъди е делото „Сапард“ срещу групата на Людмил Стойков и Марио Николов. Людмил Стойков, който е близък до бившия президент Първанов – Гоце излезе от съда изцяло в бяло, а Марио Николов беше оправдан  на втора инстанция. В паралелната реалност на немското правораздаване техните съучастници вече излежаха присъдите си в Германия. В момента Марио Николов чрез група свързани фирми отново кандидатства и печели европроекти за милиони, както разкри Биволъ. Негов ортак е печално известният компютърен „разпределител“ на дела в СГС Митко Флашката. До момента няма знаци, че българските власти или OLAF са предприели нещо, за да спасят парите на европейските данъкоплатци от задаващата се нагла кражба.

Още по-нагла е обаче кражбата на 26 милиона евро от средствата предоставени от ЕС на Румъния,  за да закупи храни за бедните. Разследването на Биволъ показа категорично, че този удар е организиран от собствениците на Първа инвестиционна банка и бандата на „Килърите“ чрез подставени лица, офшорки и кипърски адвокати.

Това е без съмнение единственият паралелен случай по който в друга държава-членка вече са предприети полицейски акции и арести. Това се случи в Румъния в края на миналата година. В обвинителния акт на румънската антикорупционна прокуратура е записано черно на бяло, че престъплението е извършено със съучастието на ПИБ. В България по това разследване не се случва нищо, дори след като Биволъ намери и интервюира подставеното лице, което заяви в прав текст, че печатите на фирмата му се съхраняват в банката.

Все пак, над българската прокуратура продължава да тегне дамоклевия меч от Брюксел, тъй като парите ги няма, а европейските данъкоплатци са нагло ощетени. Еврокомисията заяви, че разследването по този случай продължава. Но тъй като на OLAF явно все още не му е ясно защо Цацаров бездейства, ще се опитаме да го разясним с думи прости на базата на нашите разследвания и друга оперативна информация.

Собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев заедно с депутата Делян Пеевски, в момента състоят в организирана престъпна група, над която е опънал чадър главния прокурор Сотир Цацаров. Пеевски използва банката като своя лична касичка, за да изкупува активи. Един вид използва парите на българските данъкоплатци, с които банката беше спасена от фалит през 2014 г. И никой не смее да го попита откъде са парите му.

Източници, които са се подписали в детайлно писмо до американското посолство твърдят, че Цацаров има зависимости от Пеевски, който му е осигурил 5 милиона от КТБ, за да подкупи членовете на ВСС и да си гарантира избора. Срещата на Пеевски с Цацаров е била в хотел „Берлин“ и вероятно е записана, а след това и имало среща на Цацаров с Георги Гергов, която също е била записана – пише в писмото.

Има и друга подробност. Според проучването направено от Биволъ на базата на отворените данни за обществените поръчки публикувани от правителството, фирмите свързани с Пеевски са взели близо 700 милиона лева европейско финансиране (виж тук).

350 милиона евро за #КОЙ! И това ли не му е ясно на ОЛАФ?

 

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

284 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5120 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English