Кой владее зимните курорти 3. Врътките на Цветелина с Пампорово

Екип на Биволъ

Pamporovo_Snejanka
Връх Снежанка в курорта Пампорово и един от лифтовете. Снимка: Туристически сайт за Пампорово

(Продължение – виж тук за Витоша и Банско, и за Боровец – съвместно проучване на bivol.bg и e-vestnik)

Курортът Пампорово е единствения зимен курорт у нас, чийто собственик не се крие по островите чрез офшорни фирми. Но това не значи, че там всичко е ясно и слънчево.

„Пампорово” АД е притежание на банкерката Цветелина Бориславова, чрез нейни фирми и фондове.

Собственици на почти половината акции в „Пампорово” АД са нейният фонд СиЕсАйЕф (CSIF – Clever Synergies Investment Fund – Умен съвместен инвестиционен фонд), основан през 2005 г. Останалите акции са на „Перла мениджмънт” ЕООД на Диян Христов Станчев. Но Станчев е и прокурист на фонда (CSIF) и очевидно доверен човек и представляващ Бориславова.

“Пампорово” АД обаче е заложено срещу кредит от “Инвестбанк” (на Петя Славова) от 2004 г. за 4 млн. лв. и друг кредит от Корпоративна търговска банка (на Цветан Василев) за 7,5 млн евро, сключен през 2008 г. Според регистрите кредитът към „Инвестбанк” още не е погасен, въпреки че това е трябвало да стане през 2009 г. На запитване към дружеството от страна на e-vestnik и „Биволъ” дали този кредит е изплатен, предоговорен или курортът вече е на „Инвестбанк” (доколкото е заложен срещу кредита), последва пълно мълчание. Публичното дружество, чиито акции се търгуват на борсата, не благоволява да осветли обществото в какво състояние е. Ако не беше публично дружество и не притежаваше един от най-големите зимни курорти в България – окей, тяхна си работа. Но…

Впрочем, докато се стигне до това разпределение на акциите в акционерното дружество, има дълги години на невероятни врътки, продаване, купуване и т. н. от страна на фирми и на банката на Бориславова (по онова време) – СИБанк.

Как Цветелина придоби банка и Пампорово

Бориславова се появява от нищото и оглавява тази банка през 2002 г. Тогава става известна единствено с това, че е спътницата в живота (и в бизнеса) на тогавашния популярен главен секретар на МВР Бойко Борисов.

По онова време тя е съдружник с Борисов в някои фирми, включително в една от неговите охранителни фирми „Ипон”. Съдружник е и със сикаджията Румен Николов – Пашата. И тримата се появяват в протоколи от заседания на фирмата „Тео интернационал” АД, която е уличена в нелегално производство на цигари. Поради съдружието й с хора като на Пашата и Борисов, през 1998 г. срещу нея е извършен атентат – взривен е джипът й, тя за късмет оцелява. Дори когато главен секретар на МВР става Борисов, следствието за този атентат не е доведено докрай.

Бориславова през 90-те влиза в няколко дружества на текстилни, химически и др. предприятия. Родителите й са работили дълги години като технически персонал по български посолства в чужбина, бащата е работил за Държавна сигурност – външно разузнаване. Тя самата в края на комунизма работи за фирми, свързани с ДС, а при демокрацията веднага започва частен бизнес.

През 2001 г. на власт идва правителството на Симеон, който назначава Бойко Борисов за главен секретар на МВР. Приятелката му Цветелина придружава царицата при разни посещения. Това едва ли е достатъчно основание тя да стане шеф на СИБанк – частна банка, наляла снага с подкрепата на държавата.

Банката към онзи момент е на ресторантьора Славчо Христов, който седи зад приватизационните сделки и за Боровец, и за Пампорово, и Златни пясъци. В СИБанк правителството на Костов е набутало множество плащания към държавата – такси, осигуровки, глоби, данъци. Това превръща банката в една от най-стабилните. И в голяма хапка за амбициозната бъдеща банкерка.

map_pamporovo
Схема на ски пистите на Пампорово – обща дължина 55 км. Снимка: Туристически сайт за Пампорово

Някак нелогично Славчо Христов се оттегля от банката без видима причина и на негово място идва Бориславова. Тя започва няколкогодишно преструктуриране на банката, влизат нейни фирми като акционери, излизат, прехвърля се собственост напред-назад и т. н. И най-вещият счетоводител, следовател, финансов консултант не може да проследи безкрайните финансови операции с тази банка. Същото е и с курорта Пампорово, който Бориславова получава с банката.

Днес „Пампорово” АД притежава хотели, ресторанти, всички лифтове на територията курорта, 55 км ски писти, ски-училища с над 100 инструктори, гардероби за ски-оборудване с над 2 хил. комплекта екипировка, снегоутъпкващи машини за пистите, система за изкуствен сняг за всички писти, собствен автомобилен парк и т. н.

Как беше приватизирано Пампорово?

Това става при кабинета Костов. Зад печелившия кандидат, с неясен собственик на о. Ман, се оказва банката на Славчо Христов.

До 1997 г. всички хотели са били собственост на “Пампорово” АД. При първата вълна на масовата приватизация 23.5% от капитала на дружеството попадат в частни ръце. Бившите собственици на част от земята, върху която е построен курортът, претендират да я получат в реални граници и да придобият хотелите. Има възможност и да бъдат обезщетени с акции.

Повечето големи хотели и комплекси (10-ина на брой) са продадени като обособени части за цени между 200 хил. и 900 хил. долара всеки.

Остава да се приватизира най-важното – инфраструктурата (лифтове, влекове и др.), заедно с няколко по-големи хотелски комплекса като “Перелик” и “Арфа”.

От продажбите на хотелите и др. дружеството натрупва капитал, според различни информации, между 4,5 млн. и над 6 млн. долара. Наддаването за 60% от курорта започва от там.

Изискването за депозит за търга от 500 хил. долара отсява по-дребните кандидати. Сред купувачите е и фирма на Емил Кюлев, тогава шеф на „Росексим банк”.

Минават два кръга с наддаване, като след първия остават регистрираната в Цюрих „Турст Инвест” АГ (с оферта 6,7 млн. долара), „Петрол холдинг груп” АД, София (с 6,25 млн. долара) и др. по незначителни.

Най-важното не са хотелите, а монополът върху пистите и съоръженията, които не са толкова нови и модерни като в Боровец.

Към онзи момент курортът Пампорово е привличал средно около 15-18 хил. туристи на сезон, над половината чужденци, предимно англичани.

В началото на 2001 г., регистрираната в Цюрих “Турист инвест” АГ купува 60% от “Пампорово” АД за 11 млн. долара. Тогава само се твърди, че зад швейцарската фирма стои СИБанк. По-късно това става съвсем ясно – кредитът е от тази банка и курортът е стопанисван от хора на банкера Христов. Фирмата е регистрирана в Цюрих, но е собственост на офшорна компания, регистрирана на о. Ман. Следите са добре заметени, но България е малка и трудно може да се скрие кой какво притежава.

След като Бориславова придобива СИБанк и Пампорово, през 2005 г. тя продава хотелите “Перелик” и “Арфа” (който е бивша резиденция на Тодор Живков). Но още същата година пуска в експлоатация петзвездния хотел “Орловец”. Инвестира в нови съоръжения за пистите и др.

Hotel_Orlovez
Хотел “Орловец” в Пампорово. Снимка: Туристически сайт за Пампорово

Сега “Пампорово” АД притежава инфраструктурата в зимния курорт, както и няколко хотела. Последната голяма инвестиция е изграждането на шестседалков лифт от Стойките до връх Снежанка. Комбинацията от слаб сняг и криза превръщат това вложение в неуспешно. През 2007-2008 г. е учреден залог на цялото дружество пред Корпоративна търговска банка за заем от 7,5 млн. евро. През 2010 г. дружеството има приходи от продажби в размер на 5,7 млн. лв. и е на загуба от 2,6 млн. лв.

Всъщност дружеството е ту на печалба, ту на загуба, което издава спекулации на собственика. Например, в един момент то продава свои акции в СИБанк и излиза на печалба.

От 2003 г. започва вдигането на уставния капитал и различни трансформации на акции и акционери, така че да се изтика държавното участие в дружеството. СИБанк ту купува по 6-7% от капитала на “Пампорово” АД, ту ги продава. Дружеството също придобива акции в банката, които продава.

През 2008 г. тогавашният директор на фонда CSIF обявява, че в курорта до момента са инвестирани 40 млн. лева.

През 2009 г. зам.-кметът на Чепеларе обявява, че хотелите и ресторантите в Пампорово дължат на бедната община над 380 000 лв. (става дума за различни хотели, не само на „Пампорово” АД).

Любителите на конспиративни теории веднага ще заключат, че сегашното подпомагането на ски курортите от законодателя чрез поправки в Закона за горите, е всъщност помощ за близки до властта банки, които са се “набълбукали”, по думите на премиера, с вече не толкова атрактивни курортни активи, или са им раздали кредити. Сред “набълбуканите” се оказва и бившата “спътница в живота” на Бойко Борисов.

Любителите на конспиративните теории могат да направят интересна връзка – „Пампорово” АД е длъжник на „Инвестбанк” на Петя Славова. В медиите изтече информация за огромни безобразия, които се вършат в тази банка. От сметките на нейни клиенти изчезват милиони, с които се купуват имоти от фирми на Петя Славова. Има проверки на БНБ, които доказват груби нарушения, но нищо не се случва…

Ухажван от властта е и друг кредитор на „Пампорово” АД – банкерът Цветан Василев с неговата Корпоративна търговска банка, в която имат сметки големите държавни фирми.

Скандалът с хотел „Орфей” и следите на Бориславова

В първите дни на януари т. г. в хотел „Орфей” на Пампорово започнаха грозни разправии, в които личат следи от Цветелина Бориславова. Охранители изхвърлиха чужди туристи, които управата на хотела е настанила в нарушение, защото той вече е бил собственост на СИБанк.

Hotel_Orfei
Хотел “Орфей” в Пампорово. Снимка: Туристически сайт за Пампорово

Хотелът е продаден през 1997 г., още преди приватизацията на курорта. Преди 3 години неговият собственик е взел кредит от СИБанк, по времето, когато нейн шеф е била Бориславова. Кредитът е в размер на 12,4 млн. евро и е гарантиран с хотела и с друг хотел на същата фирма на Златни пясъци. Кредитът е твърде голям за имуществото, с което е гарантиран. И вноските очевидно са били непосилни за изплащане от този хотел и той престава да си обслужва кредита горе -долу по времето, когато Бориславова напуска СИБанк. В един момент банката, вече изцяло собственост на белгийската КВС груп, предприема съответните стъпки и с изпълнителен лист си взима хотела. Но управата продължава да настанява туристи и се стига да разправии с изпратена охрана, която гони пристигащите чужденци от Русия и др., и т. н.

В случката е очевидно, че собствениците на хотела са в някакви взаимоотношения с Бориславова. Докато е била шеф на банката, им е отпуснала твърде голям кредит. Развитието на хотела е било в нейни интерес – тя притежава курорта. Но банката сега продава хотела за 11,7 млн. лева. Тоест, хотелът струва наполовина на отпуснатия му кредит и банката го продава на загуба. До края на януари ще стане ясно има ли купувач.

Край.

Прессъобщение: 

 

 Шествие в защита на българската гора и Природен парк Витоша и срещу готвените промени в Закона за горите

София, 16 януари 2012 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, скиори, сноубордисти и туристи организират шествие в защита на българските гори и Природен парк Витоша.

„Горите не могат да говорят – да викнем вместо тях” ще започне в сряда, 18 януари, 18.30 ч от паметника на Патриарх Евтимий. То ще премине по ул. „Граф Игнатиев”, пл. „Славейков”, ул. „Г.С.Раковски”, бул. “Цар Освободител” и до пл. „Народно събрание”, където ще има митинг.

Подготвяните в момента промени в Закона за горите могат да доведат до изсичане и застрояване на това най-ценно богатство, при това в места, обявени за защитена природа на България. Промените ще се гласуват на първо четене в сряда в парламентарната комисия по земеделие и гори.

Ако парламентът гласува промените в Закона за горите, внесени от Министерски съвет на 28 декември 2011 г. и станали известни като поправката „Витоша ски”, ще се стигне до:

1. Монопол в зимните курорти на свързани офшорни фирми и по-високи цени за ски карти, тъй като ще им бъдат предоставени вечни вещни права в държавните гори без търг и на практика безплатно

2. Застрояване на продадените на безценица и заменени гори в периода 2003-2011 г., вече дори без Общ устройствен план

3. Нова по-голяма ски зона в Природен парк Витоша от Драгалевци и Симеоново до Черни връх и унищожаване на ски център Алеко

4. Гола сеч в хиляди декари гори на Витоша, Пирин, Рила, Родопите, Западна Стара планина, дори и там където не става за ски

5. По-дълъг ловен сезон с една проста заповед на министъра на земеделието и храните

Природозащитниците предлагат текстовете да се променят така, че:

– Горите на България да могат да се ползват след конкурс.

– Да може да се карат ски и сноуборд по съществуващите писти (включително с поддържани и ремонтирани съоръжения на Витоша), а ако се строят нови, това да не е за сметка на изсечени гори.

– Да се премахне монопола в ски курортите.

Дискусии за промените в Закона за горите и Природен парк Витоша ще има в четвъртък, 19 януари, от 19 ч. в “Чай във фабриката” на ул. “Г. Бенковски” 11.

Допълнителна информация:

– Вече стартира и онлайн петиция в подкрепа на опазването от застрояване и изсичане на Природен парк Витоша на адрес:

http://forthenature.org/petitions/18

– Съпоставка между настоящите текстове в Закона за горите и новите предложени текстове и обяснение какви облаги ще произтекат за „Витоша ски” АД, ако тези поправки бъдат приети от парламента – http://forthenature.org/documents/810

За контакти:

– Андрей Ралев, Сдружение за дива природа „Балкани”, 0889 436 845
– Константин Иванов, WWF, 0884 514 636

В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: