От 15 август аквапаркът в Равадиново „Нептун“ е в списъка на НАП на търговски обекти, които подлежат на запечатване като принудителна административна мярка, заради неиздаване на касови бележки и де факто кражби на ДДС. Данъчните са забранили като незаконна дейността на всички около 15 обекта в комплекса: входовете, фреш бара, водния бар, детския бар, бара на пързалката, бар басейна, сладоледената къща, заведенията за пица, дюнери, ресторанта за палачинки, както и касата за фотографските услуги. „Тежко и масово погазване на данъчното законодателство, граничи с откровена демонстрация изобщо срещу реда в държавата“, споделиха финансови инспектори, които за пръв път стават свидетели на такъв безпрецедентен по своята мащабност акт на нарушение. Запечатване е оповестено и за и Общинския паркинг в Созопол за същите нарушения.

Извадка на обявените от НАП нарушители в национален мащаб.

Оттогава всеки ден НАП публикува отново и отново тези обекти с всяко обновяване на списъка, но въпреки това атракционът не само, че не е запечатан, а работи с пълна пара. Посетителите обаче са изложени на риск да не получат обезщетения от застрахователите в случай на инцидент, тъй като държавата де факто е обявила, че обектът функционира извън закона.

Фирмата, която държи аквапарка се казва „П и К Груп Созопол ЕООД„. Сега тя е собственост на Константин Тумпалов и се управлява от него еднолично. Фирмата притежава и на земята под парка. Както земята, така и целият аквапарк са заложени в Българо Американска Кредитна Банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова, бивша спътница в живота на премиера Борисов, тъй като атракционът е финансиран с кредит от банката за 14 милиона лева.

Замъкът в Равадиново е построен на земя, чийто статут е за животновъдна ферма.

Проследяването на бизнес връзките на собствениците води към кмета на Созопол Панайот Рейзи и Георги Тумпалов, известен също като„Равадиновския барон“ заради кичозния замък, построен незаконно върху земя с устройствен статут „за животновъдна ферма“.

По примера на висаджията – рецидивист

В замъка на Тумпалов също не се издават касови бележки, показа разследване на „Господари на ефира“ през 2016 г. А и няма как, защото обектът е построен незаконно върху земя с непроменен статут. Тумпалов обаче се радва на особено обгрижване от властта, както се вижда на снимката, на която данъчният нарушител е в компанията на министъра на туризма Ангелкова.

Георги Тумпалов се здрависва с Николина Ангелкова пред кмета Панайот Рейзи

Константин Георгиев Тумпалов е син на Георги Тумпалов и се явява съдружник с дъщерята на Панайот Рейзи – Петя Панайотова Рейзи, във фирма със сходно име – „К и П Груп“.

По морето се знае, че П-то в „П и К Груп Созопол“, фирмата-собственик на аквапарка, е съкращение от имената на Константин и Петя, или самия Панайот, въпреки, че той не фигурира формално в нея като съсобственик.

Георги Тумпалов се прослави в медиите като борец и бивш представител на силовата групировка ВИС 2 по Южното Черноморие. За определен период от време попадна под ударите на Комисията „Кушлев“ и беше обвинен в рекет и изнудване. В крайна сметка той беше оневинен по всички точки от съдебната ни власт.

Разследване на Биволъ за скандалните заменки по Черноморието показа, че Тумпалов е замесен в тези  корупционни и грабителски схеми заедно с Божидар Томалев или Дарио Томалети. Томалев, който се изявяваше като политик и контрапротестиращ през 2014 г., е също така в дъното на афера с 2000 декара общински земи в Каблешково, която се движи с активното съдействие на кмета на Поморие Иван Алексиев.

За запечатване е, но си работи!

Проверка на Биволъ на място показа, че въпреки предвиденото още на 16-и август запечатване от НАП, аквапаркът и заведенията в него работят с пълна пара и до момента. Което означава, че обгрижването от властта продължава.

Не е ясно обаче дали при това положение ще важат застраховките, които посетителите плащат към цената на билета, ако се стигне до инцидент и нещастни случаи.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи неведнъж е попадал в скандали, като този с незаконен отстрел на кошута, която цинично каза, че е намерил случайно докато е берял гъби. Престъплението бе замазано от властта и от услужливата прокуратура. Рейзи се прочу и с опитите да се застрои защитената местност „Алепу“. Сега фактът, че дори от общинския паркинг в Созопол се краде ДДС, е многозначителна оценка за методите на неговото управление на морския град.

Въпреки криминалните теми, Рейзи е любим кмет на ГЕРБ, а партията го издига неизменно за градоначалник на една от най-богатите морски общини мандат след мандат, по примера и на другите си верни морски кметове. 

Твърде илюстративна и красноречива е също така ситуацията, в която фирма, свързана едновременно с местната власт и с мутрите, краде ДДС от данъкоплатците, за да изплаща заем на една от банките, свързани с централната власт.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English