НАП запечатва аквапарка в Равадиново и общинския паркинг в Созопол

Фирми, свързани с кмета Панайот Рейзи и местен бос на ВИС 2, държат атракционите и не плащат ДДС
by Екип на Биволъ

От 15 август аквапаркът в Равадиново “Нептун” е в списъка на НАП на търговски обекти, които подлежат на запечатване като принудителна административна мярка, заради неиздаване на касови бележки и де факто кражби на ДДС. Данъчните са забранили като незаконна дейността на всички около 15 обекта в комплекса: входовете, фреш бара, водния бар, детския бар, бара на пързалката, бар басейна, сладоледената къща, заведенията за пица, дюнери, ресторанта за палачинки, както и касата за фотографските услуги. “Тежко и масово погазване на данъчното законодателство, граничи с откровена демонстрация изобщо срещу реда в държавата”, споделиха финансови инспектори, които за пръв път стават свидетели на такъв безпрецедентен по своята мащабност акт на нарушение. Запечатване е оповестено и за и Общинския паркинг в Созопол за същите нарушения.

Извадка на обявените от НАП нарушители в национален мащаб.

Оттогава всеки ден НАП публикува отново и отново тези обекти с всяко обновяване на списъка, но въпреки това атракционът не само, че не е запечатан, а работи с пълна пара. Посетителите обаче са изложени на риск да не получат обезщетения от застрахователите в случай на инцидент, тъй като държавата де факто е обявила, че обектът функционира извън закона.

Фирмата, която държи аквапарка се казва “П и К Груп Созопол ЕООД“. Сега тя е собственост на Константин Тумпалов и се управлява от него еднолично. Фирмата притежава и на земята под парка. Както земята, така и целият аквапарк са заложени в Българо Американска Кредитна Банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова, бивша спътница в живота на премиера Борисов, тъй като атракционът е финансиран с кредит от банката за 14 милиона лева.

Замъкът в Равадиново е построен на земя, чийто статут е за животновъдна ферма.

Проследяването на бизнес връзките на собствениците води към кмета на Созопол Панайот Рейзи и Георги Тумпалов, известен също като„Равадиновския барон“ заради кичозния замък, построен незаконно върху земя с устройствен статут “за животновъдна ферма”.

По примера на висаджията – рецидивист

В замъка на Тумпалов също не се издават касови бележки, показа разследване на “Господари на ефира” през 2016 г. А и няма как, защото обектът е построен незаконно върху земя с непроменен статут. Тумпалов обаче се радва на особено обгрижване от властта, както се вижда на снимката, на която данъчният нарушител е в компанията на министъра на туризма Ангелкова.

Георги Тумпалов се здрависва с Николина Ангелкова пред кмета Панайот Рейзи

Константин Георгиев Тумпалов е син на Георги Тумпалов и се явява съдружник с дъщерята на Панайот Рейзи – Петя Панайотова Рейзи, във фирма със сходно име – “К и П Груп”.

По морето се знае, че П-то в “П и К Груп Созопол”, фирмата-собственик на аквапарка, е съкращение от имената на Константин и Петя, или самия Панайот, въпреки, че той не фигурира формално в нея като съсобственик.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Георги Тумпалов се прослави в медиите като борец и бивш представител на силовата групировка ВИС 2 по Южното Черноморие. За определен период от време попадна под ударите на Комисията “Кушлев” и беше обвинен в рекет и изнудване. В крайна сметка той беше оневинен по всички точки от съдебната ни власт.

Разследване на Биволъ за скандалните заменки по Черноморието показа, че Тумпалов е замесен в тези  корупционни и грабителски схеми заедно с Божидар Томалев или Дарио Томалети. Томалев, който се изявяваше като политик и контрапротестиращ през 2014 г., е също така в дъното на афера с 2000 декара общински земи в Каблешково, която се движи с активното съдействие на кмета на Поморие Иван Алексиев.

За запечатване е, но си работи!

Проверка на Биволъ на място показа, че въпреки предвиденото още на 16-и август запечатване от НАП, аквапаркът и заведенията в него работят с пълна пара и до момента. Което означава, че обгрижването от властта продължава.

Не е ясно обаче дали при това положение ще важат застраховките, които посетителите плащат към цената на билета, ако се стигне до инцидент и нещастни случаи.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи неведнъж е попадал в скандали, като този с незаконен отстрел на кошута, която цинично каза, че е намерил случайно докато е берял гъби. Престъплението бе замазано от властта и от услужливата прокуратура. Рейзи се прочу и с опитите да се застрои защитената местност “Алепу”. Сега фактът, че дори от общинския паркинг в Созопол се краде ДДС, е многозначителна оценка за методите на неговото управление на морския град.

Въпреки криминалните теми, Рейзи е любим кмет на ГЕРБ, а партията го издига неизменно за градоначалник на една от най-богатите морски общини мандат след мандат, по примера и на другите си верни морски кметове. 

Твърде илюстративна и красноречива е също така ситуацията, в която фирма, свързана едновременно с местната власт и с мутрите, краде ДДС от данъкоплатците, за да изплаща заем на една от банките, свързани с централната власт.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also