Административна санкция "Забележка" за "шпицкомандос" от СГП, който посегнал на ученик

Прокуратурата: “Франтишек, спри да биеш деца!”

ВСС отказва да се занимава със случая и "избели" шефката на СГП Емилия Русинова

Шефката на Софийска Градска Прокуратура Емилия Русинова е наказала прокурора Димитър Франтишек Петров със “забележка” след като стана ясно, че той е набил ученик. Инспекторатът към ВСС и Етичната комисия към прокурорската колегия се оправдават с това строго наказание , за да не се занимават с този случай.

Самата Русинова, която според данните в публикацията на Биволъ е прикрила произшествието, оказала е натиск над свидетели и не е образувала досъдебно производство срещу Франтишек е чиста като сълза, и също няма да бъде проверявана от ВСС – гласи становището на Инспектората.

Съдебната власт беше сезирана със сигнал от главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов на 11.05.2017 г. след като стана ясно, че тя няма намерение да се самосезира за скандала. Първоначално сигналът беше върнат от Инспектората, защото не съдържал конкретни данни за твърдяните нарушения – точното време и място на произшествието, например. Такива бяха предоставени на 08.06.2017 г.

Хронологията на актовете на прокуратурата изложена в отговора на ВСС е важна, защото показва как съдебната власт координира усилията си, за да “избели” прокурор Димитър Франтишек и неговата административна ръководителка Емилия Русинова, и да им спести всякакви неприятности въпреки категоричните данни, че и двамата са уронили сериозно престижа на съдебната власт.

Административна санкция "Забележка" за "шпицкомандос" от СГП, който посегнал на ученик  Прокуратурата: “Франтишек, спри да биеш деца!”Административна санкция "Забележка" за "шпицкомандос" от СГП, който посегнал на ученик  Прокуратурата: “Франтишек, спри да биеш деца!”Административна санкция "Забележка" за "шпицкомандос" от СГП, който посегнал на ученик  Прокуратурата: “Франтишек, спри да биеш деца!”Административна санкция "Забележка" за "шпицкомандос" от СГП, който посегнал на ученик  Прокуратурата: “Франтишек, спри да биеш деца!”Административна санкция "Забележка" за "шпицкомандос" от СГП, който посегнал на ученик  Прокуратурата: “Франтишек, спри да биеш деца!”

На 13.06.2017 ИВСС изисква информация от СДВР и от 06 РУ – СДВР и на 22.06.2017 получава отговор, че има преписка за инцидента въз основа на подаден сигнал от Елица Иванова. На същата дата ИВСС изисква и информация от СГП дали има дисциплинарни производства срещу Франтишек и неговата ръководителка Русинова. Получен отговор, че такова производство е образувано на 26.05.2017  – две седмици след първоначалния сигнал до ВСС от Чобанов и месец след публикацията, излагаща фактите, която е от 24.04.2017. 

На 07.06.2017 Русинова е наложила на Франтишек наказание “Забележка”. Нейната интерпретация на случилото се е, че след като направил забележка на ученика

“да спазва реда си на оформилата се опашка, а последният му отговорил с висок и предизвикателен тон да не му се кара, го хванал за блузата в областта на яката и го изместил встрани от опашката”

Оказва се обаче, че за инцидента е била образувана преписка от Специализираното звено “Антикорупция” към СГП.  Не става ясно на коя дата, а това е изключително важно, защото ако преписката е образувана след подаването на сигнала, а не веднага след инцидента още през месец март, очевидно става дума за координирани действия за покриване на случая, а не за спазване на буквата на закона. По тази преписка с номер 10286/2017 прокурор  Илиян Рангелов от СГП установили, че има

“достатъчно данни за това, че Димитър Франтишек Петров е извършил престъпление по чл. 130 ал. 2 от НК, като на 20.03.2017… е нанесъл удар с шамар по лицето на Людмил Асенов, с който му причинил болка и зачервяване на дясната буза на лицето”.

За този шамар, както и за престъплението, в мотивите на административния ръководител Русинова изобщо не става дума.

Но досъдебно производство в крайна сметка не е образувано, тъй като срещу Димитър Франтишек Петров имало и частна тъжба на пострадалия (вероятно от неговите родители) до съответния компетентен съд. Прокурор Рангелов е издал постановлението за прекратяване на проверката на 17.05.2017. Това е седмица след първоначалния сигнал до ВСС и три седмици след публикацията.

От отговора на ВСС не става ясно кой е сезирал звеното “Антикорупция” към СГП. Дали това е направено от Емилия Русинова, което е нейно задължение по закон, или е налице самосезиране на страховитото звено “Антикорупция” след публикацията остава да бъде изяснено, тъй като това е твърде важен детайл.

Така прокурорът Франтишек, който е един от важните фактори в “шпицкомандата” на Сотир Цацаров, се разминава само със забележка. Той ще отговаря пред съда по частната жалба на бащата на детето, но няма да бъде наказан нито от етичната комисия на ВСС, нито от Инспектората, и ще продължи да се занимава с важни за властта преписки като #Яневагейт.

Като пример за двойния стандарт на прокуратурата може да се посочи шведът, който ритна камериерка и формално е извършил същото престъпление като Франтишек, при това не срещу малолетен гражданин. 

Той се намира все още в ареста, където прокуратурата е преценила, че му е мястото.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also