Детето пребито в училището си е било с тежка сърдечна операция

Прокурор от шпицкомандата на Цацаров набил дете. Шефката на СГП оказва натиск

Няма реакция от ВСС. Разследването се води от некомпетентен орган
Екип на Биволъ

В едно елитно столично учебно заведение вече не плашат децата с мутри и наркодилъри, а с Димитър Франтишек Петров – известен прокурор от Софийска градска прокуратура. В края на март той е нападнал, душил и бил дете в училищната лавка, защото го прередило на опашка. Деветокласникът* отнася удари по лицето, а прокурорът го души с якето му. Шокираното момче е спасено от по-тежки и фатални последствия единствено след намесата на ужасени очевидци на ставащото. Детето е сърдечно болно, има здравословен проблем и само един господ знае какво би могло да се случи. Училищното ръководство реагира веднага и вика полиция. Бащата на битото дете е известен за саморазправата върху него и веднага подава жалба в СДВР. След това обаче шефката на СГП Емилия Русинова лично го привиква за “профилактика” и оказва натиск на училищното ръководство по телефона.

#КОЙ е Франтишек

Острието на Софийска градска прокуратура Димитър Франтишек Петров се превърна в медийна звезда след отказа да образува дело срещу Делян Пеевски по обвинение в набеждаване и прекратяването на досъдебното производство по случая #Яневагейт. То беше образувано по публикуваните в Биволъ разговори между съдийките Владимира Янева (бивш председател на Софийски градски съд СГС), Румяна Ченалова (бивш търговския съдия) и адвоката Момчил Мондешки. Той привика на няколко пъти на разпити в следствието, заради разкритите магистратски разговори, директора на Биволъ Асен Йорданов и главния редактор Атанас Чобанов. Петров беше и единият от двамата прокурори, които “постигнаха” мека присъда по делото “Червей” срещу Владимира Янева. В разговорите Янева съобщава на Ченалова, че Цацаров й обещал да “завоалира” нещата по тази афера, която доведе до отстраняването й като шеф на СГС.

Тези успехи на Петров го позиционират в отбора на “шпицкомандата” за поръчки в СГП, която според следователя Бойко Атанасов действа по инструкции на главния прокурор, за да държи в зависимости политическата класа. По команда от Цацаров подбрани прокурори и следователи в СГП  “опраскват” неудобни политици и  “завоалират” разследванията срещу удобните на властта – твърди Атанасов в серия интервюта за Биволъ.

Димитър Петров очевидно е важен за статуквото, тъй като е налице натиск случаят да се потули. Неотдавна прокуратурата отчете шумно дейност срещу следователя Драгомир Енчев, който според съмнителна балистична експертиза стрелял по хладилника на съседа си. Прокурорите от звено “Антикорупция” влязоха да претърсват жилището му година след инцидента. Но за обвинителя, раздал пред свидетели юмручно правосъдие на дете, няма такава публичност.  Няма реакция и от ВСС. Нещо повече – налице е опит за недопустима намеса на административния ръководител на най-важната прокуратура в страната, която е компетентна да обвини Петров. 

Ще ме пререждаш, а?

Повод за агресията срещу ученика станало банално пререждане на опашката. Момчето закъснявало за час и минало отпред, за да си вземе вода. Петров, чиито дъщери учат в същото училище, също бил на опашката по същото време. Прокурорът нахокал детето, то отговорило, след което Петров започнал самоволната физическа саморазправа, хванал го за гушата, завлякъл го няколко метра настрана и започнал да го удря. Версиите на очевидците се разминават по отношение на това как точно е бил ударен ученикът – с шамар или с юмрук. Актът на агресия обаче е потвърден факт. Всички очевидци твърдят, че деветокласникът е бил и „душен“ с дрехата си, преди лавкаджийката да се намеси, за да защити стресирания тийнейджър. 

Миналия петък потърсихме за коментар Димитър Франтишек Петров. Той заяви, че такъв може да ни даде идната седмица, защото сега шофирал.

От училището обясниха за Биволъ, че пострадалото момче не е прередило обвинителя. В учебното заведение има „стъпаловидно“ влизане в часовете и вътрешен порядък за пазарене от лафката: до 08:00 в лавката пазаруват ученици от горен курс, а след 08:00 – малките. Ако родителите чакат за купони, децата са с предимство, защото трябва да влязат в часове. Димитър Франтишек явно не е бил уведомен за тази особеност, но публичния побой на възрастен с дете в училище е безпрецедентен акт, особено за отговорен магистрат, разпореждащ се с човешки съдби и дела от национална важност. Подобна постъпка не може да бъде оправдана, нито морално, нито законово. 

Училищното ръководство веднага се обръща към местното Районно полицейско управление. Първи се отзовава кварталният инспектор. Когато бащата на бития ученик идва след инцидента, ръководството на училището го праща в полицията, за да подаде жалба. От учебното заведение отчитат, че случаят се работи от СДВР, под ръководството на следовател. Според тях това е гаранция, че на него се гледа сериозно. Следствените органи вече са разпитали учениците – очевидци на инцидента, със съгласието на родителите им. От СДВР потвърдиха, че случаят се работи  от сектор „Детска престъпност“ на криминалния отдел, но отказаха допълнителни подробности.  

Бащата разказа пред Биволъ че битият му син е със сърдечна операция и много се уплашил прокурорът да не го удари в гърдите. Подобен удар би могъл да предизвика съдечен шок, споделят специалисти. „Доколкото разбрах той го ударил по лицето. Шамаросал го е и го е хванал за гушата. Ходихме на психиатър. С травма е детето от случката… Моят син не е бит никога. Не възпитавам децата си с бой. Най-малко ще позволя „някой си“ да го „възпитава“ по този начин.”, разказва бащата.

Безумно обяснение: Петров бил “темпераментен” и строг баща

„От прокуратурата се обадиха, за да кажат, че знаят за случая и искат разговор.“ – съобщиха за Биволъ от училището. Педагозите деликатно отклонили предложението и то не се повторило. „Емилия Русинова, с нея разговаряйте, тя ни се обади.“ 

Русинова е административният ръководител на СГП и съответно на Димитър Петров. Това е прокуратурата, която е компетентна да повдигне обвинение на прокурора след края на следствените действия. Важен е и въпросът защо разпитите се водят от полицията в 6-о РПУ и дали тя е компетентният орган по такава преписка срещу действащ магистрат? В този аспект каквато й да е намеса на шефа на СГП е укорима. Въпреки упоритите ни опитите да се свържем с Емилия Русинова, тя отказа да приеме повикванията ни.

Бащата на детето, който е таксиметров шофьор, обаче е бил повикан на разговор от Русинова в СГП, призна самият той пред Биволъ.  Ръководителката на Софийска градска прокуратура го потърсила в момента, когато отишъл в съответното районно полицейско управление, за да подаде жалба. Директорката на училището първо му се обадила и казала, че Русинова е разговаряла с нея.  Преподавателката поискала позволението му и съобщила неговия телефонен номер. Веднага след като завеждат заявителски материал в полицията, родителите на момчето са извикани в градската прокуратура. Русинова обяснила поведението на Димитър Франтишек с това, че бил “по-краен” във възпитанието на децата си и такъв му бил темпераментът.

Тези действия на шефката на “темпераментния” обвинител потвърждават порочната практика на неформални срещи със страни по висящи производства, които могат да се интерпретират и като директен натиск. Подобен е и случаят с текущия скандал #Дончевгейт, в който главният прокурор провел среща с издателя Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов и изразил недоволство от карикатурите на Комарницки и предполагаемите политически пристрастия на своя събеседник. Важен факт е, че Дончев същевременно трябва да дава обяснения в СГП пред прокурор, подписал се като “Петров”. Не е ясно обаче дали става дума за същия бияч. 

Биволъ очаква пълно медийно затъмнение на скандалния случай с прокурорското насилие. Очакваме също и пълна незаинтересованост, както от официалните отговорни институции в държавата, така и от Комисията за закрила на детето, така и от всички парламентарно представени политически партии в момента. Очакваме тотално тържество на беззаконието, цензурата и презумпцията за безнаказаност в клетата “държава” … на мутрите 🙁 

снимка БГНЕС

*Имената се пазят в редакцията от съображения за сигурност на пострадалото дете и семейството му.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: