galevi_twitter
Профил-менте на Пламен Галев в социалната мрежа Туитър се появи след призива на Цветан Цветанов към братя Галеви да се предадат

Изчезването на Пламен Галев и Ангел Христов и призивът на Цветан Цветанов да се предадат отново поставят на дневен ред проблема с липсата на координация между правоохранителните институции – Съд, Прокуратура и МВР

Предишният подобен скандален случай беше с убийците на Мартин Борилски. Предвидливо, те не се явиха на съдебното заседание, на което бяха осъдени, беше променена мярката за неотклонение и трябваше да бъдат изведени с белезници. След присъдата Георги Желязков и Стоян Стоичков се укриваха няколко дни преди да се явят доброволно във Варненския затвор, а в пресата се тиражираха версии, че са избягали в чужбина.

В случая с Галеви присъдата от ВКС стана публична на 3-ти май. На 4-ти май стана ясно, че те ще отбиват наказанието си в общежитието в Самораново, на няколко минути път от резиденцията им в Ресилово.

Чак на 9-ти май, шест дни след присъдата, в издирването им се включи и МВР.

За сравнение, убийците на Борилски бяха осъдени от апелативния съд във Велико Търново на 4 февруари 2010 късно вечерта, а на 6-ти февруари сутринта МВР ги обяви за издирване.

За разлика от Желязков и Стоичков, Галеви може да са знаели каква е тяхната присъда доста време преди тя да стане публична. Както писа в. Струма още през ноември 2010 г., съпругата на техния адвокат Емил Велинов – Антоанета Никова, е началник на кабинета на Лазар Груев, шефа на Върховния касационен съд, където дупнишките „херои“ бяха осъдени на последна инстанция.

Антоанета Никова едва ли е могла да повлияе на присъдата, но е напълно възможно да се е запознала с нея преди обнародването на 3-ти май, коментираха юристи пред Биволъ.

Остава да гадаем дали развръзката на скандала с изчезването на Галеви ще бъде подобна на тази с убийците на Борилски или, както твърдят скептиците, ще заприлича с времето на изчезването на Таки.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English