Полицайката, забатачила разследването за отравянето на Гебрев, станала експресно прокурор едновременно със съпруга си

Екип на Биволъ

През юли 2018 г. в Стара Загора встъпват в длъжност трима нови младши прокурори Ивелина Косева, Мирела Василева и Лъчезар Иванов. Василева и Иванов са съпрузи и са атестирани от ВСС едновременно, което е изключително рядък случай в практиката на съдебната власт. И двамата (на водещата снимка) са били разследващи полицаи в СДВР, а Мирела Василева има една особена заслуга – именно тя е водила и довела до задънена улица първоначалното разследване на отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г. По същото време шеф на СДВР е Младен Маринов, сегашният министър на вътрешните работи.

От полицай до прокурор… винаги двама, винаги.

Мирела Бончева Василева е родом от Казанлък, а Лъчезар Иванов от Русе. През 2015 г. двамата работят като разследващи полицаи в София. Василева е в сектор „Разследване на криминални престъпления“ на СДВР, а Иванов в сектор „Разследване“ при 08 РУ – СДВР. През 2016 г. двамата правят едновременен кариерен плонж от София в Стара Загора, където стават разследващи полицаи към ОД на МВР. Но изглежда, че разследващата двойка е планирала преместването в Стара Загора от по-рано, тъй като през 2014 г. те закупуват там апартамент.

И ако синхронното местене от София в Стара Загора е някак обяснимо по семейни причини, то последвалите събития са с вероятност на случайно съвпадение равна на пет поредни шестици от тотото.

В началото на 2016 г. Василева и Иванов кандидатстват едновременно за позицията младши прокурор. Преди това те са атестирани и допуснати до конкурса с решение на Комисията по предложенията и атестирането на ВСС от 15.03.2016 г., в което фигурират с поредни номера 532 и 533. Конкуренцията е оспорвана и за 30 поста се борят над 1000 кандидата. Двойката не успява да се класира.

На следващата година те пак са атестирани и допуснати до конкурса с решение на Комисията по атестирането при прокурорската колегия на ВСС от 07.03.2017. В списъка двамата фигурират един след друг под номер 151 и 152, макар че подреждането не е по азбучен ред.

Този път Василева и Иванов минават успешно конкурса. Следващото препятствие към престижния прокурорски пост е преценката на нравствените им качества от Комисията по етика на ВСС, където шеф е Ясен Тодоров, известен от записите #Яневагейт като един от стожерите на “чугуненото мнозинство” вярно на Цацаров.

Ясен Тодоров докладва за нравствените качества на полицейската двойка

Именно Ясен Тодоров докладва нравствените качества на младата полицейска двойка по реда на номерата, един след друг. Разбира се, становището на КПЕ към ВСС от 18.07.2017 г. е позитивно.

На следващия ден Прокурорската колегия към ВСС се събира на заседание и одобрява класирането от конкурса, като в него Василева и Иванов също са с поредни номера на 4 и 5 място.

Следва задължителното обучение в Националния институт по правосъдие. След успешното му завършване с протокол N°24 от 26.06.2018 г. ВСС предлага назначаването на Мирела Бончева Василева и Лъчезар Светлинов Иванов отново с поредни номера – в т. 2.3 и т. 2.4.

Из ПРОТОКОЛ № 24 ОТ ЗАСЕДАНИЕ НА КОМИСИЯТА ПО АТЕСТИРАНЕТО И КОНКУРСИТЕ  ПРИ ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВСС, ПРОВЕДЕНО НА 26.06.2018 г. 

Никъде в документите и решенията на ВСС не е упоменато, че двамата полицаи всъщност са и съпрузи, но чудодейното им пакетно придвижване по кариерната стълбица е факт. Факт е и бързото кариерно израстване на шефа на СДВР Младен Маринов, който сега е министър на вътрешните работи.

Ресторантът, в който е бил Гебрев в деня на отравянето, изобщо не е проверен от Василева

Бившата разследваща полицайка Мирела Василева има особена заслуга за забатачването на разследването за отравянето на Гебрев през 2015 г. Според проучванията на Биволъ, тя е получила още в началото информация от бизнесмена къде именно той е вечерял на 27 април 2015, малко преди да почувства първите симптоми на отравянето.

Става въпрос за гръцкия ресторант “Созополис” на улица “Съборна” в София (предишно име “Кумбаре”). В ресторанта Гебрев отива със свои клиенти и приятели поляци. Там той си поръчва риба, а не салата с рукола.

Важен детайл е, че на съседната маса до Гебрев и компанията му вечерят група рускоговорящи лица.

Както Гебрев разказа пред медиите, след вечерята той усеща сърбеж в дясното око, който към полунощ става нетърпим. На следващия ден, 28 април, окото му се възпалява, слага капки, но те не помагат. Появява се и силна болка в главата, която не преминава от болкоуспокояващи. Вечерта бизнесменът отива на празненство с голяма компания в ресторанта “Панорама” на хотел “Маринела”. Там му прилошава и е закаран по спешност във ВМА.

Във ВМА положението на Гебрев се влошава. Но преди да изпадне в кома, той успява да даде показания пред разследващия полицай Мирела Василева от СДВР, включително да разкаже за вечерята в гръцкия ресторант предишната вечер и за симптомите, които се появяват много преди да отиде в ресторант “Панорама”.

Василева обаче не обръща никакво внимание на “Созополис”, а се съсредоточава изцяло върху “Панорама”, където както стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров е събирала руколата от салатите.

Гебрев научава за този немаловажен “пропуск” чак след 7 месеца от Прокуратурата. Тогава той си дава сметка, че разследването е водено в грешна посока от Мирела Василева и протестира срещу прекратяването му. Едва след протеста, 8 или 9 месеца след отравянето, разследващите посещават ресторант “Созополис”, но записите от видеокамерите вече не са налични.

Собственикът на “Созополис”, известният хотелиер Стефан Шарлопов, изненадващо се спомина миналата година на 55 годишна възраст. Внезапната му кончина остава необяснена за роднините му, според които той бил “здрав като скала”.

Реконструкция

Версията за събитията, която излагаме тук, е базирана на най-праводоподобната до момента хипотеза, че Емилиян Гебрев е атакуван с бойно отровно вещество от фамилията на “Новичок”, което е проникнало през кожата. Така е станало със Скрипал и дъщеря му, които докосват дръжката на входната си врата, напръскана по-рано с мощната отрова от агентите на ГРУ. Години по-рано пак с вещество от вида на “Новичок”, нанесено върху телефонна слушалка, е отровен в Русия банкерът Кивелиди. Загива и неговата секретарка, пипнала слушалката преди шефа си.

Какво се случва в ресторант “Созополис” на 27 април вечерта? Гебрев е резервирал предварително масата, което е станало известно на агентите от ГРУ. Той е бил под наблюдение, включващо тактическо подслушване на телефона му с устройство от типа “IMSI кечър”. Бизнесменът идва към 19 ч. и се настанява с приятелите си поляци. Руските агенти са на съседната маса. Те дебнат момента, в който Гебрев ще стане, за да отиде до тоалетната. Когато този момент идва, един от агентите го прережда, влиза и напръсква с отровата бравата на вратата отвътре или копчето за спускане на водата. Гебрев влиза след него и пипа заразената повърхност. След това пипа неволно с ръка дясното си око, през което също прониква отровата. Втори агент влиза след Гебрев в тоалетната, почиства и дезактивира отровата.

Чудеса няма

Дали резкият и на всичкото отгоре семеен кариерен скок на бившата разследваща полицайка по случая “Гебрев” е случайност или закономерност? От публичната информация за работата на ВСС и разкритията от #Яневагейт знаем, че там чудеса не се случват просто така, но могат да се случат ако са внимателно планирани от хората, които “държат съвета”.

Със сигурност обаче ако Мирела Василева беше разпоредила да бъдат иззети и анализирани видеозаписите от камерите в и около гръцкия ресторант още в началния стадий на разследването, сега щеше да е налична информация кои са рускоговорящите лица на съседната до Гебрев маса и щяхме да знаем дали сред тях е бил агента на ГРУ Денис Сергеев, който според разследващия сайт Belingcat и руския му партньор The Insider се е намирал в София в същия ден под фалшивата самоличност Сергей Федотов. По последната налична информация Сергеев-Федотов е следял Емилиян Гебрев и дори е наел стая в хотел “Орбита”, където се помещава неговия офис.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d